Τρόικα: “Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στο δημοσιονομικό τομέα και στις μεταρρυθμίσεις”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τέταρτης αξιολόγησης της Τρόικας, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.

Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα επιστρέφει φέτος στην ανάπτυξη με αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,6% και επιτάχυνση του χρόνου και το 2016», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά βλέπουμε αύξηση της απασχόλησης, ενώ αναμένουμε μετά από χρόνια, υποχώρηση της ανεργίας.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους που είχαμε θέσει για το 2013 και παρότι είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει, τόνισε.

«Δεν κρύψαμε τίποτα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι καθαρό και αν ανατρέξετε στις προηγούμενες εκθέσεις θα δείτε τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε για τον υπολογισμό του», ανέφερε, απαντώντας σε ορισμένα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που αμφισβήτησαν τον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος.

Για το δημόσιο τομέα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σχετικά με την κινητικότητα και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι στο εξής όσοι αποχωρούν και συνταξιοδοτούνται θα αντικαθίσταται. «Στόχος τώρα δεν είναι η μείωση του προσωπικού, αλλά η βελτίωση της ποιότητας», μέσω της ανανέωσης, είπε.

Για τις μεταρρυθμίσεις είπε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από οργανωμένα συμφέροντα, το πακέτο που συμφωνήθηκε είναι σημαντικό, ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική πρόοδο και έχει καλύψει μεγάλο μέρος της απόστασης που τη χώριζε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος, με προτεραιότητα τις προς πώληση επιχειρήσεις και στη συνέχεια την ακίνητη περιουσία, ενώ σημείωσε τα πολύ μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

Το στέλεχος μίλησε για μεγάλη πρόοδο τόσο σε επίπεδο νομοθετικό με την απόφαση της Βουλής για την ανακεφαλαιοποίηση, όσο και για το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές. Μέσα σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα, όπως είπε, οι τέσσερις συστημικες τράπεζες βρήκαν ή θα βρουν 8,5 δισ. ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το δημόσιο, εξέλιξη που θα περιορίσει, όπως είπε, και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ως αρνητικό στοιχείο επισήμανε το μεγάλο αριθμό των μην εξυπηρετούμενων δανείων, καλώντας τις τράπεζες να επιδείξουν μεγάλη προσοχή και την κυβέρνηση να προβλέψει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για το χρέος είπε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση που ξεκινάει τον Ιούνιο σε συνδυασμό και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίος προς το παρόν είναι, όπως εξασφαλισμένες για τους επόμενους 12 μήνες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει επέκταση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα φέτος, «αυτό θα το ξέρουμε το Φθινόπωρο σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το κατά πόσο η χώρα θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές», είπε. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ