Υπ. Υγείας: “Mηδενική ανοχή σε θέματα δόλιων πρακτικών”

{loadposition ba_textlink}

Καμία έκπτωση δεν επιδέχεται η οποιαδήποτε πρακτική θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και παραπλανεί τους καταναλωτές, διαμηνύει το Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες παραμένουν συμπαραστάτες των επιχειρήσεων τροφίμων που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και έχουν ως μέλημά τους την ασφάλεια των τροφίμων.

Με αφορμή την 7 η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία φέτος επικεντρώνεται στην Ασφάλεια των Τροφίμων, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής στενότητας, αφού τα μη ασφαλή τρόφιμα ευθύνονται για την πρόκληση άνω από 200 ασθενειών, όπως διαρροϊκές ασθένειες, ιογενείς ασθένειες, προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, ακόμη και καρκίνους.

Με συνέπεια ως προς την ευθύνη του για διασφάλιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας εργάζεται στοχοπροσηλωμένα, εντείνοντας τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε θέματα δόλιων πρακτικών, καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας των τροφίμων.

Ενδεικτική της προσπάθειας που καταβάλλεται και της ορθής δουλειάς που γίνεται, αποτελεί η επιτυχία των Υγειονομικών Υπηρεσιών να τοποθετήσουν την Κύπρο στην πρώτη τετράδα των χωρών της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση και επικαιροποίηση των πληροφοριών στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας είναι η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργών των Υγειονομικών Υπηρεσιών για παροχή εκπαίδευσης σε λειτουργούς Υπηρεσιών άλλων κρατών μελών.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας παραμένει και είναι η εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων μέσω της λήψης συνεκτικών μέτρων από το αγρόκτημα μέχρι το τραπέζι, της κατάλληλης επιτήρησης και της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.