Βουλευτικές 2016 – Οι «κλίκκες» του Αβέρωφ και ποιοι πλήρωσαν τη νύφη

{loadposition ba_textlink}

Αναταράξεις έφερε στο Δημοκρατικό Συναγερμό η επόμενη μέρα των εκλογών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προσδοκιών της ηγεσίας του κόμματος. Οι ψίθυροι για «κλίκκες» στο κόμμα και για προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων σε όλες τις επαρχίες, δεν λένε να κοπάσουν. Ειπώθηκαν πολλά και γράφτηκαν άλλα τόσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δύσκολα μπορεί να ερμηνευθεί και σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενο αφού στην εκλογική μάχη φάνηκε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός άρχισε πλέον να χάνει την υπεροχή του όσον αφορά τόσο την εκλογική δύναμη αλλά και την αριθμητική δυναμική του. Προσπαθώντας κάποιος να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΔΗ.ΣΥ. εύκολα θα αντιληφθεί πως τελικά οι «συνεργασίες» και οι «κλίκκες» μεταξύ των υποψηφίων του προς άγρα ψήφων ήταν ουκ ολίγες.

Μελετώντας κανείς παρελθούσες εκλογικές αναμετρήσεις εξάγει το συμπέρασμα πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗ.ΣΥ. άλλαξε κατά το ήμισυ, πράγμα πολύ σπάνιο για κόμμα. Φυσικά σε αυτές τις εκλογές σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε και η προεκλογική συμπεριφορά των επιτελείων των υποψηφίων του ΔΗ.ΣΥ. αλλά και ο εσωτερικός διπολισμός που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο από τα νέα του στελέχη. Η πραγματικότητα είναι πως αυτό ήταν εμφανές αφού οι μεν διατυμπάνιζαν πως πλέον οι παλιοί έχουν δοκιμαστεί και πρέπει να φύγουν ενώ οι δε επέμεναν πως χωρίς την εμπειρία τους δεν θα μπορεί ο ΔΗ.ΣΥ. να έχει καθορίζουσα κοινοβουλευτική παρουσία.

Το βέβαιο είναι πως την νύφη πλήρωσε η μερίδα εκείνη η οποία δεν ήταν από τους βουλευτές που ηγούντο ή άνηκαν σε κάποιο ενδοκομματικό λόμπυ. Από την άλλη ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. ενώ διατεινόταν πως θα αποτρέψει τα φαινόμενα αυτά, τελικώς δεν τα κατάφερε αφού αυτό ίσως να μην οδηγούσε στην Βουλή στελέχη τα οποία απαρτίζουν την «δική» του ηγετική ομάδα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τις είχε ο ΔΗ.ΣΥ. στη Λευκωσία και στη Λεμεσό . Ποιος πίστευε ας πούμε πως ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δεν θα κατάφερνε εκλογή και άλλα στελέχη που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία ιδιαίτερη κομματική παρουσία πέτυχαν την είσοδο τους στη Βουλή και με ιδιαίτερη επιτυχία;

Προσωπικά είμαι πεπεισμένη πως και η συνθηματολογία των τελευταίων ημερών που παραγόταν από τους υποψηφίους της Πινδάρου ήταν τέτοια που η χρησιμότητα της κάθε άλλο αναφερόταν στο σύνολο της κοινωνίας. Ήταν στοχευόμενη για την ενίσχυση του διπολισμού «νέοι και παλαιοί» όπως ανέφερα πιο πάνω. Και για να γίνω πιο ξεκάθαρη, ένα παράδειγμα ήταν η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Από τη μία οι τέως βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. οι οποίοι ήταν μέλη της Επιτροπής Άμυνας δημόσια μιλούσαν με περισσότερη φειδώ για το όλο ζήτημα ενώ οι «νέοι» το ενίσχυαν παρουσιάζοντας το ως κάτι πολύ εύκολο. Φυσικά, οι νέοι θεώρησαν πως αυτό θα τους προσφέρει ψήφους ενώ οι πιο παλαιοί διέβλεπαν πως ίσως χάσουν ψήφους. Ας μη ξεχνάμε πως δύο από τα νέα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για την Εθνική Φρουρά συν το γεγονός πως οι δικοί τους ψήφοι προήλθαν κυρίως από τον ΔΗ.ΣΥ.

Επιπρόσθετα και ειδικά στην Λεμεσό, η ηγεσία του κόμματος δεν κατάφερε να κατευνάσει τους λίγους κομματικούς στρατάρχες της πολύ παλιάς κομματικής γραμμής με αποτέλεσμα αυτοί, προσπαθώντας να διατηρήσουν ακόμη ερίσματα στο κόμμα, δούλεψαν υπόγειως με αποτέλεσμα να καταφέρουν να εκλέξουν τους «δικούς τους» βουλευτές και έχω την πεποίθηση ότι σύντομα ο Αβέρωφ θα περιέλθει σε δύσκολη θέση και νέες περιπέτειες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μεγάλη μερίδα στελεχών έχει αρχίζει να εκνευρίζεται αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει στον ΔΗ.ΣΥ. ένας κώδικας δεοντολογίας ικανός να προστατεύει την ανισοτιμία μεταξύ των υποψηφίων. Και σαφέστατα υπάρχει ανισοτιμία κάτι που φάνηκε σε ακόμη μία εκλογική διαδικασία. Δεν μπορεί πχ ο Χ υποψήφιος να έχει περισσότερη παρουσία στα ΜΜΕ από τον Ψ. Τα σοβαρά κόμματα είναι αυτά τα οποία από την στιγμή που θέτει κάποιο στέλεχος στο ψηφοδέλτιο του πρέπει την ίδια ώρα να φροντίζει ο προεκλογικός αγώνας να είναι ίσος μεταξύ ίσων.

Ως εκ τούτου, είναι ηλίου φαεινότερο πως η νέα κοινοβουλευτική ομάδα απαρτίζεται από πολύ διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις κυρίως στο κυπριακό και ίσως είναι ένα καινούργιο στοίχημα που καλείται ο Πρόεδρος τους να κερδίσει. Το πως δηλαδή θα φροντίσει να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ τους και αυτή να μετουσιώνεται σε πράξη όταν μπροστά τους θα έχουν σημαντικά νομοσχέδια προς ψήφιση. Ούτως ή άλλως ο ΔΗ.ΣΥ. είναι ένα κόμμα το οποίο επιτρέπει την μη απόλυτη πίστη στην κομματική γραμμή με την διαφορά πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο χρόνος καταδυκνύει τα πάντα και αυτό θα αναμένουμε…