Βουλή των Αντιπροσώπων: Θεσμοθέτησε τρία μετάλλια για εξέχουσες προσωπικότητες

{loadposition ba_textlink}

Την παρουσίαση των τριών μεταλλίων έκανε σήμερα ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στη Λευκωσία, είπε ότι θα απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες και τον αθλητισμό. Επίσης, με τα τρία μετάλλια θα τιμάται το ήθος, η φιλανθρωπία και η προσφορά ανθρώπων στα κοινά, αλλά και η αυτοθυσία και ο αλτρουισμός τους.

Κατά την εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν επίσης τέσσερεις εκδόσεις της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου ευχαρίστησαν τον Γιαννάκη Ομήρου για τη συνεργασία κατά την πενταετία που κατείχε την Προεδρία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Αντώνης Μακρίδης, τον χαρακτήρισε «τίμιο, ακέραιο πολιτικό», για να προσθέσει ότι «αυτό είναι το μεγαλύτερο μετάλλιο που του απονέμουμε όλοι».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να υπερκεραστεί η κρίση αξιοπιστίας των θεσμών, ενώ πρόσθεσε ότι η μη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές φτωχαίνει τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Εξάλλου, παρουσιάζοντας νωρίτερα το σκεπτικό για την απονομή των μεταλλίων που θεσμοθετούνται, ο κ. Ομήρου είπε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα, η Βουλή απονέμει σε εξέχουσες προσωπικότητες αργυρά μετάλλια, που φέρουν το έμβλημά της, ως την ύψιστη τιμητική διάκριση του κοινοβουλίου, ενώ έχουν απονεμηθεί και τιμητικές πλακέτες σε προσωπικότητες.

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ο κοινοβουλευτικός θεσμός των τιμητικών διακρίσεων να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κοινοβουλίων, αποφασίσαμε τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μεταλλίων που θα απονέμονται σε εξέχουσες προσωπικότητες», συνέχισε.

Έμπνευση για τα τρία μετάλλια αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου οι τρεις ιστορικές μορφές της Κύπρου, οι Στασίνος, Ευαγόρας και Δημώναξ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της διάκρισης, το τιμητικό μετάλλιο «Στασίνος» θα απονέμεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και του αθλητισμού που, όπως και ο επικός ποιητής, διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο.

Το τιμητικό μετάλλιο «Ευαγόρας» θα απονέμεται σε σπουδαίες προσωπικότητες που, όπως και ο βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας, υπηρέτησαν τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες και διακρίθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, το τιμητικό μετάλλιο «Δημώναξ» θα απονέμεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ανθρώπους που, όπως και ο φιλόσοφος, διακρίθηκαν για το ήθος, τη φιλανθρωπία, την προσφορά τους στα κοινά, την αυτοθυσία, τον αλτρουισμό τους.

Τα τρία μετάλλια θα αρχίσουν να απονέμονται από τη νέα βουλευτική περίοδο και θα συνοδεύονται από σχετικό τιμητικό δίπλωμα.

«Μετάλλιο» και από τους δημοσιογράφους
—————————————-
Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την εκδήλωση, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου ευχαρίστησαν τον Γιαννάκη Ομήρου για την «άψογη», όπως ανέφεραν παρουσία του κατά την πενταετία που πέρασε, με τον διευθυντή της εφημερίδας «Αντίλογος» Ανδρέα Καουρή και τον Πρόεδρο της ΕΣΚ Αντώνη Μακρίδη, να σημειώνουν ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σώματος υπήρξε φίλος του δημοσιογραφικού κόσμου, ο οποίος με τη σειρά του, του απονέμει το «μετάλλιο» του τίμιου και ακέραιου πολιτικού.

Προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός και αμερόληπτος, διαφυλάσσοντας το κύρος του Σώματος και την ανεξαρτησία του θεσμού και εδραιώνοντας την αντίληψη ότι η Βουλή είναι η «κιβωτός της λαϊκής κυριαρχίας», απάντησε ο κ. Ομήρου.

Αναφέρθηκε στην κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και του νομοθετικού Σώματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να υπερκεραστεί, ώστε να μπορέσει η Βουλή να επιτελέσει το έργο της. Τέλος, εξέφρασε από την πλευρά του ευχαριστίες προς τον δημοσιογραφικό κόσμο για την άριστη συνεργασία.

Παρουσίαση εκδόσεων
————–
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής Βασιλικής Αναστασιάδη και της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων Γεωργίας Ανδρονίκου, παρουσιάστηκαν εξάλλου τέσσερις εκδόσεις της Βουλής.

Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του Χρίστου Κυριακίδη «Το Κυπριακό Νομοθετικό Συμβούλιο (1878-1931)», που εγκρίθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και για την έκδοση «Α´ Παγκόσμιος Πόλεμος – Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές», η οποία αναφέρεται στην ομώνυμη ημερίδα που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2012.

Οι δύο άλλες εκδόσεις αφορούν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, με τίτλο «Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση», καθώς και στην αναδρομική έκθεση «Πολιτική και Γελοιογραφία 1960-2000», που παρουσιάστηκε το 2001 και στην οποία συμμετείχαν με έργα τους 24 Ελληνοκύπριοι και εννιά Τουρκοκύπριοι γελοιογράφοι.

Η κ. Ανδρονίκου ανέφερε από την πλευρά της ότι εκδόσεις της Βουλής αποστέλλονται σε 110 βιβλιοθήκες, εντός και εκτός Κύπρου, πωλούνται σε τρία βιβλιοπωλεία στη Λευκωσία, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται και προσπάθεια ψηφιοποίησης των εκδόσεων, όπως συνέβη με τον «Φάκελο της Κύπρου», ώστε να είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Βουλής.