WSJ: “Που πήγαν τα χρήματα των Ρώσων από την Κύπρο”

Οι Ρώσοι που για χρόνια έκαναν χρήση του υπεράκτιου παραδείσου που λέγεται Κύπρος, ούτε τώρα άκουσαν τις κλήσεις της χώρας τους για επαναπατρισμό των χρημάτων τους. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Μεγαλονήσου “έσπρωξε” τους καταθέτες στις Παρθένες Νήσους όπου “πάρκαραν” τα μετρητά τους, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο πληροφορίες της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 

Η άμεση επένδυση της Ρωσίας στις Παρθένες Νήσους σχεδόν οκταπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνέπεσε με την τραπεζική κρίση της Κύπρου, στην οποία οι Ρώσοι είδαν τους λογαριασμούς τους να παγώνουν στην χώρα αυτή της Μεσογείου, λέει ο ρεπόρτερ.     

Tα νούμερα είναι ενδεικτικά. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Ρώσοι μετέφεραν 31 δις δολάρια στην Βρετανική συστάδα νησιών το πρώτο τετράμηνο του 2013, όταν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου είχαν διοχετευτεί μόλις 6.7 δις δολάρια. Συγκριτικά, η άμεση επένδυση επί κυπριακού εδάφους έπεσε στα 2.72 δις το πρώτο τρίμηνο του 2013, έναντι 21.13 δις στα τέλη του 2012. 

Η σύνδεση με την Κύπρο είναι άμεση. Υπάρχει εξήγηση λόγω της αλλαγής της υπεράκτιας δικαιοδοσίας, καθώς η Κύπρος κατέστη λιγότερο “βολική” ως οικονομική οντότητα“, δήλωσε ο Evgeny Nadorshin, οικονομολόγος του Ρωσικού ομίλου Sistema“. Πριν την κρίση, το 30% των καταθέσεων στην Κύπρο – ιδιωτών και επιχειρήσεων – επισήμως έφτανε το 30%, ενώ ανεπίσημα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στις αρχές του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οίκου Moody’s, οι Ρωσικές τράπεζες και εταιρείες είχαν περίπου 19 δις δολάρια σε κυπριακές τράπεζες. 

Το κείμενο αναφέρεται στους περιοριστικούς όρους, αλλά και τα διατάγματα που εκδόθηκαν κατόπιν από την κυπριακή κυβέρνηση, τα οποία σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ρωσίας είχαν σαν αποτέλεσμα τα λεφτά να καταλήξουν στις Παρθένες Νήσους.  

Ο κος Nadorshin δεν έκρυψε και την συσχέτιση της μεταφοράς των χρημάτων με την τεράστια πετρελαϊκή συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην εταιρεία OAO Rosneft και την  BP PLC. Τον Μάρτιο, η πρώτη, που είναι και ελεγχόμενη από το Κράτος, ανέλαβε τον έλεγχο και της δεύτερης, δίνοντας 55 δις δολάρια. Ετσι, οι άμεσες επενδύσεις της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο ανήλθαν στα 67 δις δολάρια έναντι 11.4 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. 

Στο Λουξεμβούργο οι ρωσικές καταθέσεις ανήλθαν στα 13,9 δις δολάρια, σε σχέση με μόλις 258 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.