Wikileaks: Το 83% των προσφύγων/ μεταναστών το 2015 ήρθαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε.

{loadposition ba_textlink}

Η οποία σε αντάλλαγμα θα «προσκαλέσει» ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις να επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογραμμίζεται σε αναφορά του επικεφαλής της επιχείρησης «Σοφία» της Ε.Ε. (EUNAVFOR MED), υποναυάρχου Ενρίκο Κρεντεντίνο, την οποία δημοσιοποίησε το Wikilieaks.

H αναφορά καλύπτει περίοδο έξι μηνών (22 Ιουνίου- 31 Δεκεμβρίου 2015) και σε αυτή σημειώνεται πως η παράνομη μετανάστευση συνεχίζεται σε μεγάλα επίπεδα, με πάνω από 929.000 πρόσφυγες/ μετανάστες να έχουν καταφθάσει στην Ευρώπη μέσα στο 2015.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο έχουν παρατηρηθεί κάποιες αλλαγές: Οι μετανάστες/ πρόσφυγες που ακολουθούν τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου έχουν μειωθεί, εν αντιθέσει με την «ανατολική διαδρομή» (μέσω Ελλάδας). Ειδικότερα, πριν την έναρξη της επιχείρησης «Σοφία», οι πρόσφυγες/ μετανάστες ήταν μοιρασμένοι σχεδόν εξίσου μεταξύ της «οδού» της κεντρικής Μεσογείου και αυτής της ανατολικής, τη στιγμή που πλέον μόλις 16% προτιμούν την πρώτη και 83% τη δεύτερη.

Όπως υπογραμμίζει ο Ιταλός υποναύαρχος, από στρατιωτικής/ επιχειρησιακής άποψης, είναι έτοιμος να προχωρήσει στη φάση 2Β, στα λιβυκά χωρικά ύδατα, ωστόσο υπάρχουν πολιτικά και νομικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν πριν προτείνει κάτι τέτοιο. Αυτό περιλαμβάνουν το ζήτημα της δικαιοδοσίας όσον αφορά στη σύλληψη φερόμενων διακινητών σε χωρικά ύδατα και το ποιος θα αναλάβει τη δίωξή τους.

Κρίσιμης σημασίας, συνεχίζει, είναι η δημιουργία μιας ικανής και με επαρκή μέσα λιβυκής Ακτοφυλακής, που μπορεί να ελέγξει τα σύνορα της χώρας και να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από τις λιβυκές ακτές.

«Ενώ πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να πληγεί το “business model” των διακινητών, η EUNAVFOR MED έχει σε κάθε περίπτωση επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα μέσα στους πρώτους έξι μήνες “ζωής” της», συμπληρώνει ο υποναύαρχος, τονίζοντας ότι μέσω της επιδεικνύεται πως η Ε.Ε. είναι ικανή να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση σε «χρόνο ρεκόρ».

Στη συνέχεια της αναφοράς παρατίθεται σειρά αριθμών: σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, μεταξύ του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου, πάνω από 929.171 άνθρωποι έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ευρωπαϊκές ακτές μέσω της Μεσογείου. Από αυτούς, το 16%, 154.725, ακολούθησαν τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, κάτι που συνιστά μείωση της τάξης του 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014. Αυτή η μείωση αποδίδεται στην αποτρεπτική παρουσία των ευρωπαϊκών δυνάμεων της Ε.Ε. στη Μεσόγειο και στην βελτιωμένη κατάσταση ασφαλείας στην Αίγυπτο, που καθιστά δυσκολότερο για τους μετανάστες/ πρόσφυγες να περνούν στη Λιβύη προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που η ανατολική διαδρομή (Τουρκία- Ελλάδα) είναι ασφαλέστερη και πιο σύντομη.

Πάνω από 771.237 άνθρωποι, το 83% όλων των μεταναστών, χρησιμοποίησαν την ανατολική διαδρομή, κάτι που αποτελεί 16πλασιασμό σε σχέση με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Μόλις το 0,3% χρησιμοποίησαν τη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου (βόρεια Αφρική- Ισπανία). Το 2015 οι πιο κοινές εθνικότητες μεταξύ των προσφύγων/ μεταναστών ήταν: Ερυθραία, Σομαλία, Νιγηρία, Συρία, Γκάμπια, Σενεγάλη, Σουδάν, Μάλι, Ακτή Ελεφαντοστού και Αιθιοπία- ωστόσο το 15% των διασωθέντων είναι άγνωστης υπηκοότητας.

Όσον αφορά στην ανατολική διαδρομή, υπογραμμίζεται ότι το 2015 ξεπέρασε όλες τις άλλες, με 771.237 να περνούν από την Τουρκία κυρίως στην Ελλάδα, με αύξηση 1664% σε σχέση με πέρυσι, με την πλειονότητά τους να είναι Σύριοι. Σύμφωνα με τον ΙΟΜ (International Organization for Migration) οι νεκροί ανήλθαν στους 731 στην ανατολική διαδρομή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,1% του συνόλου, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου ήταν 2%.

Όσον αφορά στην κεντρική διαδρομή, η πλειονότητα (91%) ξεκινούν από τη Λιβύη, εκμεταλλευόμενοι τη χαοτική κατάσταση στη χώρα. Οι περισσότερες αναχωρήσεις γίνονται από την περιοχή της Τρίπολης, με τη διακίνηση παράνομων μεταναστών/ προσφύγων να παραμένει μια πολύ επικερδής βιομηχανία για τη Λιβύη, παράγοντας ετήσια έσοδα 250-300 εκατ. ετησίως.

Πηγή: huffingtonpost.gr