Χρ. Χριστοφίδης : «Η αποχή βολεύει τους κυβερνώντες»

{loadposition ba_textlink}

Τι μας απάντησε σε πολλά ερωτήματα που ενδιαφέρουν τον κάθε μέσο κύπριο πολίτη ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης, σε μια διαφορετική συνέντευξη στην εφημερίδα «24».

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, απαντά σε ερωτήματα της «24» που αφορούν στα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, στην αποχή στις βουλευτικές εκλογές, στο διακύβευμα των εκλογών και στο Κυπριακό, ενώ αξιολογεί επιχειρηματολογώντας, κυβέρνηση και συγκεκριμένα κόμματα και Κινήματα με βαθμό «κάτω από τη βάση».

 

24. Τι θα λέγατε σε ένα νέο άνεργο, σε ένα μετανάστη στο εξωτερικό, σε ένα άνθρωπο φτωχό και περιθωριοποιημένο για να σας ψηφίσει;

«Καταρχήν θα του απαντούσα ότι κατανοώ τη θέση του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και από φτώχεια και από δυσκολίες. Και αυτή είναι μια βασική διαφορά των στελεχών του ΑΚΕΛ. Δεν αναγιωθήκαμε στα πλούτη και τις πολυτέλειες. Ο νέος άνεργος θέλει προφανώς δουλειά. Κανένας δεν θα έρθει να του κτυπήσει την πόρτα και να του δώσει μια δουλειά από την τσέπη του. Και όσοι τάζουν, λένε απλά ψέματα. Δουλειά θα βρει ο νέος όταν δημιουργηθούν δουλειές. Και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να σταματήσει η πολιτική της συνεχούς λιτότητας και του «κόψε-κόψε». Να μπουν χρήματα στο παζάρι. Να έρθει σημαντική και όχι θεωρητική ανάπτυξη. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις πολιτικές της δεξιάς. Ο κ. Αναστασιάδης μας λέει ότι η μετανάστευση είναι μύθος. Όταν δεν παραδέχονται το πρόβλημα πως θα το επιλύσουν; Χιλιάδες νέοι που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και οι οικογένειες τους, ξέρουν καλά αν είναι μύθος η μετανάστευση. Θέλουμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, με επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία, την επιστήμη. Αυτά χρειάζονται χρήματα. Οι κυβερνώντες φτιάχνουν «μαξιλαράκια» για τις τράπεζες αντί να επενδύουν στους νέους επιστήμονες.

Ας σκεφτεί ο καθένας και η κάθε μια: ποιος μπορεί να τον στηρίζει καλύτερα στη Βουλή; Ποιο κόμμα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του λαού; Με τόσα κοινωνικά προβλήματα, ποιο κόμμα έχει την κοινωνική ευαισθησία να σταθεί δίπλα στον πολίτη; Και ποιο κόμμα μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο και εμπόδιο στις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνώντων;

Πολλοί μου λένε «φίλε, εμείς θα κοιτάζουμε το συμφέρον μας». Αυτό λέω και εγώ. Κοιτάξετε το συμφέρον σας. Στηρίξετε ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις. Αυτούς που μπορούν να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα καλύτερα. Δώσε μας δύναμη, για να έχεις δύναμη.»

 

24. Ψηφίζουμε για την κυπριακή Βουλή. Η νέα Βουλή δεν θα χειριστεί το Κυπριακό. Ποια θέση κατέχει το Κυπριακό στην προεκλογική εκστρατεία και ποιο ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκλογές στις εξελίξεις στο κυπριακό;

«Το Κυπριακό είναι ζήτημα επιβίωσης για όλους εμάς στο νησί μας. Αν οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση, αν νομιμοποιηθεί η κατοχή, δεν θα χάσουμε μόνο για πάντα τη μισή μας πατρίδα αλλά θα υποθηκεύσουμε και την άλλη μισή. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, εάν η Τουρκία καταφέρει μετά από 45-50 χρόνια να νομιμοποιήσει την κατοχή της μισής Κύπρου, τι είναι αυτό που θα την εμποδίσει να μπει σε ένα νέα τυχοδιωκτισμό και μετά από άλλα 50 χρόνια να νομιμοποιήσει τα νέα τετελεσμένα; Για αυτό λέω ότι υποθηκεύουμε και την ελεύθερη Κύπρο. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον που επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας. Στο Κυπριακό υπήρχαν πάντοτε τρεις σχολές σκέψεις. Εκείνοι που είναι πάντοτε έτοιμοι να απορρίψουν τα πάντα, εκείνοι που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν τα πάντα και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία θέλει λύση, αλλά σωστή λύση, στηριγμένη σε αρχές. Σε αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία ανήκει και το ΑΚΕΛ.

Αυτές οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα για το Κυπριακό. Εμείς εκπροσωπούμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στο Κυπριακό. Είμαστε ίσως το μοναδικό κόμμα στο οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί οποιαδήποτε σκοπιμότητα σήμερα εκτός από την εξυπηρέτηση των στόχων του λαού μας. Χωρίς δυνατό ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού. Δύσκολα η λύση αυτή θα είναι βιώσιμη, αφού το ΑΚΕΛ αποτελεί την ισχυρότερη γέφυρα επικοινωνίας και κοινού αγώνα, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Αν δεν λυθεί το κυπριακό, γιατί η Τουρκία θα επιμένει σε απαράδεχτες θέσεις, χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αποφύγουμε νέες περιπέτειες και να μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα πλήρωσε ο κυπριακό λαός με καταστροφή. Οι ακρότητες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μπορεί να μας βάλουν πάλι σε περιπέτειες. Το λέω αυτό, γιατί οι αντιομοσπονδιακοί, «Συμμαχία» και Λιλλήκας, Θεοχάρους και Συλλούρης, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι θέτουν μετέωρους στόχους.»

 

24. Θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει; Πώς θα εκληφθεί μια ενδεχόμενη ψηλή αποχή;

«Και αυτός που δεν ψηφίζει, ψηφίζει με τον τρόπο του. Αυτό δεν είναι θεωρητικό. Το είδαμε στην πράξη στις ευρωεκλογές. Η αποχή ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου έδωσε 38% στο Συναγερμό και το δικαίωμα να πανηγυρίζει ότι θριάμβευσε. Μετά μάλιστα το «κούρεμα». Να πανηγυρίζουν ότι εγκρίθηκαν οι επιλογές τους. Το ζήτημα της αποχής και της απάθειας σχολιάζεται εδώ και αιώνες. Ο Δάντης είχε γράψει ότι «οι πιο σκοτεινές γωνιές στην κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητα τους σε εποχές ηθικής κρίσης». Μέχρι τον Μπέρτολτ Μπρεχτ που είχε γράψει μερικές δεκαετίες πριν ότι «ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή. Δεν δείχνει να γνωρίζει ότι το κόστος διαβίωσης, η τιμή των φασολιών, των φαρμάκων, του ενοικίου, όλα βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις». Ξέρουμε ιστορικά ότι οι οικονομικές κρίσεις δεν γεννούν μόνο απαξίωση, αλλά και φασισμό.

Είναι η αποχή και η απάθεια λύση; Όχι βέβαια. Απλά θα επιβραβεύσει τους κυβερνώντες. Εμείς απευθυνόμαστε όχι μόνο στην Αριστερά, αλλά σε κόσμο της κεντροαριστεράς, του κέντρου, σε ανέντακτους πολίτες, στους νέους που αγωνιούν, που είναι άνεργοι, που δουλεύουν για πενταροδεκάρες: στηρίξτε ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για την πραγματική ανατροπή. Για την ανατροπή των πολιτικών που «κουρεύουν» τα όνειρα σας. Για την ανατροπή της θανατηφόρας κατοχής και διχοτόμησης.»

 

24. Μιλήσατε για ανατροπή. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να επιτύχει αυτή την ανατροπή που θέλει κυρίως η νέα γενιά. Ίσως μπορούν να την πετύχουν «μικρά κόμματα».

«Τα κόμματα δεν χωρίζονται σε «μεγάλα» και «μικρά». Μεγάλο ένα κόμμα το κάνει ο λαός με τη στήριξη του. Η ιστορία του, η προσφορά του, οι αγώνες του. Τα κόμματα χωρίζονται με βάση την ιδεολογία και την πολιτική τους. Ποιά ανατροπή θα επιτύχει ο κ. Λιλλήκας που πήγε σχεδόν σε όλα τα κόμματα; Πού πήρε τους Νέους Ορίζοντες, το ΕΥΡΩΚΟ και το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και έφτιαξε κόμμα; Τι νέο μπορεί να φέρει ένα κόμμα που μάζεψε ότι πιο πεπαλαιωμένη άποψη υπάρχει; Θα φέρει το νέο η κ. Θεοχάρους που απειλεί εν έτη 2016 να πυρποληθεί για την Ένωση; Ο ισόβιος βουλευτής και πρόεδρος των Οικολόγων ο κ. Περδίκης; Οι ναζιστές του ΕΛΑΜ που ήθελαν να εγγραφούν ως «Χρυσή Αυγή»; Ο φασισμός δηλαδή είναι το νέο;

Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, η Αριστερά μαζί με προοδευτικά στοιχεία και προσωπικότητες της κοινωνίας, μπορεί να ανατρέψει πολιτικές. Γιατί εκφράζει μια άλλη φιλοσοφία. Γιατί έχει την ιστορία και τις παρακαταθήκες. Γιατί ξέρει από αγώνες.»

 

24. Το ΑΚΕΛ κατηγορείται ότι δεν αλλάζει. Ότι είναι βραδυκίνητο στις αλλαγές. Ότι δεν είναι σύγχρονο. Το σχόλιο σας παρακαλώ…

«Το ΑΚΕΛ συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής. Τόσες δεκαετίες παρέμεινε πρωταγωνιστική δύναμη, γιατί διατηρώντας ως άξονα της δράσης του τις βασικές αρχές του, κατάφερνε συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και να ανανεώνεται. Αυτό κάνει και σήμερα. Στο τελευταίο συνέδριο η ηγεσία του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή, ανανεώθηκε κατά 50%. Υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά σύγχρονες θέσεις για τα ΛΟΑΤ άτομα, το Σύμφωνο Συμβίωσης, το ρατσισμό, την αντιμετώπιση του φασισμού. Σε αυτά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανεκτικότητας, το ΑΚΕΛ είναι ριζοσπαστικό και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό. Μιλήσαμε για τη διαπολιτισμικότητα και για κοινωνία ανοιχτή και ανεχτική. Πραγματοποιήσαμε έκτακτο συνέδριο με αυτοκριτική αποτίμηση των θετικών και αρνητικών της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ανοιχτά, μπροστά στα ΜΜΕ. Τώρα ανανεωμένοι και ενδυναμωμένοι, κοιτάζουμε μπροστά. Τα βασικά ζητήματα που σήμερα μας απασχολούν, που απασχολούν τον κύπριο πολίτη, είναι το πώς αντιμετωπίζουμε την κοινωνική κρίση, πως αντιμετωπίζουμε τη μετανάστευση και την ανεργία. Πως απελευθερώνουμε την πατρίδα και το λαό μας. Συναγερμός και κυβέρνηση θέλουν να συζητούν συνεχώς για το παρελθόν γιατί το παρόν είναι ζοφερό και το μέλλον αβέβαιο.»