Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: «Μπορούμε και καλύτερα»

{loadposition ba_textlink}

Η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό έχει επηρεαστεί λόγω του φθίνοντος τραπεζικού συστήματος, αλλά η κυπριακή δημοκρατία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την βελτίωση της, παραδέχτηκε σε δηλώσεις του στην «24» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Με στίγμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αγκαστινιωτης τόνισε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται και επενδύσουν στην χώρα μας, κυρίως από Αμερική, Ρωσία και Κίνα παρά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013 και τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζών.

Πεποίθηση του, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας, είναι ότι «μπορούμε και καλύτερα».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων μίλησε στην «24», στο περιθώριο σεμιναρίου για το υπό αναφορά θέμα στην Λευκωσία.

Το σεμινάριο

Στην ομιλία του στο σεμινάριο με τίτλο «Πώς επηρέασε την διεθνή εικόνα της Κύπρου η τραπεζική κρίση», ο κ. Αγκαστινιωτης τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, ο τραπεζικός τομέας, αλλά και η οικονομία της χώρας μας στο σύνολό της, βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία ανασυγκρότησης, αναπροσαρμογής και αναθεώρησης σχεδιασμών και προτεραιοτήτων, ως αποτέλεσμα πολλαπλών προβλημάτων, λαθών και παραλείψεων που την οδήγησαν στη δεινή θέση που όλοι γνωρίζουμε. Μια θέση που έπληξε καίρια την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Τα όσα διαδραματίστηκαν στην κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013 και οι συνεπακόλουθες δυσφημιστικές –θα έλεγα σε αρκετές περιπτώσεις και προσβλητικές– αναφορές σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, αποδυναμώνοντας και θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τη φήμη της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Στο επίκεντρο αυτής της εκστρατείας ήταν ασφαλώς ο τραπεζικός μας τομέας και τα προβλήματά του».

Συνέχισε λέγοντας τα ακόλουθα: «Τα δεδομένα αυτά, όπως ήταν φυσικό, διαφοροποίησαν και τους δικούς μας σχεδιασμούς, στόχους και προτεραιότητες. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, ως CIPA σχεδιάσαμε δράσεις και αναλάβαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες σε σημαντικές αγορές και διεθνή δίκτυα ενημέρωσης με επιρροή. Στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε συντονιστικό ρόλο, καταβάλλοντας προσπάθειες για να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, στοχεύοντας στη σωστή διαχείριση (brand management) της εικόνας της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου.

Θέσαμε ως στόχο τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου, παράγοντες κεφαλαιώδους σημασίας για την όποια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και την γενικότερη ανάκαμψη της χώρας».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων εξέφραζε την πεποίθηση ότι «παρά τις δυσκολίες τα πράγματα οδεύουν προς την ορθή κατεύθυνση» και συμπλήρωσε: «Ενδεικτικά αναφέρω τις θετικές αξιολογήσεις που έλαβε η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα, τη διάψευση αρνητικών εκτιμήσεων και προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας μας, τις συνεχείς αναβαθμίσεις, ύστερα από αρκετά χρόνια, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την επιτυχή έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Η ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά από 14 συνεχή πτωτικά τρίμηνα, αν και οριακή, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Η θετική πορεία επισφραγίζεται και από τη βελτίωση του σκηνικού στον τραπεζικό τομέα. Πέραν της σταθεροποίησης του συστήματος –η οποία επιβεβαιώθηκε και από την πλήρη άρση των περιορισμών στις συναλλαγές– και της επιτυχούς έκβασης των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημαντική για τον δικό μας τομέα δραστηριότητας υπήρξε η επιτυχία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας, κυρίως με κεφάλαια προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, που υπερβαίνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετικά αξιολογείται επίσης η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που προσέλκυσε η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, όπως επενδύσεις στον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, στον τομέα ανάπτυξης γης και στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των επαγγελματικών υπηρεσιών.»

Εξήγησε, επίσης ότι, σημαντικό βήμα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί η δημιουργία του Συνδέσμου Επενδυτικών Κεφαλαίων «CIFA», στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.

«Θετικές εξελίξεις καταγράφονται επίσης στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και σε αυτόν τον τομέα» είπε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης, είπε ακόμη: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η πορεία αναπροσαρμογής της κυπριακής οικονομίας, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του τραπεζικού τομέα, είχαν μέχρι τώρα θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας για αλλαγή του αρνητικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων. Όλα τα πιο πάνω, αν και σημαντικά και ελπιδοφόρα, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Βρισκόμαστε μεν στον σωστό δρόμο, αλλά στην αρχή του. Οι θετικές επιδόσεις και οι επιτυχίες που προανέφερα, δεν είχαν ακόμη, σε ικανοποιητικό βαθμό, επίδραση στην πραγματική οικονομία, ενώ ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται ακόμη ενώπιον αρκετών προκλήσεων, όπως το πολύ ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Ως Οργανισμός, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα και ένταση για να αντιστρέψουμε οριστικά την αρνητική εικόνα της χώρας μας. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Η Κύπρος αρχίζει να απασχολεί ξανά τους ξένους επενδυτικούς και οικονομικούς κύκλους με θετικό τρόπο. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία επανασχεδιασμού και αναδιοργάνωσης της οικονομίας μας. Πρόκειται όμως ακόμη για μια διαφοροποίηση εύθραυστη και αυτό το βλέπουμε σε κάθε δική μας καθυστέρηση ή πισωγύρισμα. Γι’ αυτό, χρειάζεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι και συνεπείς στην πορεία που επιλέξαμε για να εδραιώσουμε ξανά την εικόνα ενός σοβαρού και αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.

Παράλληλα με τη δραστηριοποίησή μας στο εξωτερικό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας στο εσωτερικό, για αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου, για βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος αλλαγή της νοοτροπίας που μας οδήγησε, ένα μόλις βήμα πριν από την καταστροφή. Παράλληλα, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες της Πολιτείας για υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο αναμένεται να έχει θετικό, άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και επενδυτικού προορισμού, καθιστώντας την πιο ελκυστική.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, καταβάλλουμε επίσης ιδιαίτερες προσπάθειες για αντιμετώπιση και περιορισμό της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί το βασικότερο μειονέκτημα της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού μας. Γιατί, αν θέλουμε ως χώρα, να βγούμε κερδισμένοι από αυτή την επίπονη διαδικασία, θα πρέπει να αποφεύγουμε να επιρρίπτουμε μονίμως όλες τις ευθύνες στους ξένους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να διδαχθούμε από αυτά για να μην τα επαναλάβουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελεί απλώς έναν από τους πυλώνες επανεκκίνησης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Αποτελεί ίσως τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να αντλήσουμε τεχνογνωσία και να αποκομίσουμε ουσιαστικό αναπτυξιακό όφελος».