ΥΔΡΑ Ασφαλιστική: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η υπεξαίρεση – Αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 εκ. ευρώ

Αυτεπάγγελτη έρευνα από τον Φόρο Εισοδήματος – Ψάχνουν και για «κομπίνες» με ατυχήματα – Καμία σύλληψη ακόμα. Γιατί άραγε;


Της Αλεξίας Καφετζή

Καταιγιστικές οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της υπεξαίρεσης τεράστιου ποσού από στελέχη της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής. Στην υπόθεση εμπλέκεται η οικογένεια Κλεάνθους, γνωστοί από την ΙΡΙΣ Ασφαλιστική.

Ενώ οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για υπεξαίρεση ποσού πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εξετάζει κλιμάκιο του Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, εναντίων του Κλεάνθη (Ανθούλη) Γεωργίου Κλεάνθους, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής και των δυο υιών του Δρ Πόλυ Γεωργίου Κλεάνθους που ζει στην Ελλάδα, αδελφού του Κλεάνθη Γεωργίου Κλεάνθους και ενός εκ των μεγαλομετόχων της εταιρίας, το τελικό ποσό φαίνεται να ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πάνω φέρονται να αντιμετωπίζουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως μεταξύ άλλων, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κλοπή.

Ο Έφορος Φορολογίας κ. Γιάννης Τσαγκάρης, έχει πάρει πολύ σοβαρά φαίνεται την υπόθεση και έχει διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα για όλα τα μέλη της οικογένειας Κλεάνθους και στελέχη της εταιρίας από την ημέρα έναρξης εργασιών της εταιρίας μέχρι σήμερα. Στην έρευνα επικεντρώνονται κυρίως μέλη της οικογένειας Κλεάνθους και όχι μόνο.

Στην ΥΔΡΑ Ασφαλιστική, σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε ο ανεξάρτητος Ελεγκτικός Οίκος KPMG, τα πιο πάνω στελέχη της εταιρίας, ίσως και άλλοι, «φούσκωναν» διαχρονικά το ποσό που έπρεπε να αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος (πάνω από €2,000 ανά υπόθεση/φάκελο), και οικειοποιούντο το επιπλέον ποσό. Το ποσό αυτό αυξήθηκε από το ένα στα δυο εκατομμύρια καθώς ο όγκος των υπό διερεύνηση υποθέσεων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι τεράστιος.

Να σημειώσουμε ότι έχει διαταχθεί έρευνα σε όλους τους φακέλους και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Ο Ελεγκτικός Οίκος KPMG, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρίας, μόλις ανακάλυψε την απάτη, στα πλαίσια του νόμου και της επαγγελματικής δεοντολογίας, προχώρησε σε σχετική καταγγελία τόσο στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του, παρέπεμψε την υπόθεση στην Αστυνομία για διερεύνηση, όσο και στην Έφορο Ασφαλίσεων κυρίας Βικτώριας Νάταρ, της οποίας ο ρόλος είναι η εποπτεία των Ασφαλιστικών Εταιριών, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής Κλεάνθης (Ανθούλης) Γεωργίου Κλεάνθους, μετέβη ήδη στο Αρχηγείο Αστυνομίας και έδωσε σε κατάθεσή του την δική του εκδοχή στην οποία φαίνεται να θέλει να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά όλη την ευθύνη. Πέρα από τον Κλεάνθη (Ανθούλη) Γεωργίου Κλεάνθους, κλήθηκαν από την Αστυνομία και άλλα εμπλεκόμενα άτομα, της οικογένειας Κλεάνθους και όχι μόνο, τα οποία προχώρησαν σε γραπτές καταθέσεις. Οι ανακρίσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται. Το θέμα που τίθεται, είναι αν οι εμπειρογνώμονες έχουν ξεκινήσει δουλειά, για να ακολουθήσουν την πορεία των χρημάτων ( follow the money ).

Το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις από την Αστυνομία, όταν για «αστείες» περιπτώσεις σε σύγκριση με το συγκεκριμένο σκάνδαλο ολκής, βγάζουν άμεσα διάταγμα για 8ήμερες κρατήσεις για δήθεν διευκόλυνση των ανακρίσεων. Βάζουν υπό κράτηση τον κάθε φτωχό για ένα χαλούμι και εδώ φαίνεται μέχρι στιγμής, κάποιοι να ακολουθούν άλλη διαδικασία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ανάλογα με την πορεία των ερευνών και των εξελίξεων δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες, ίσως και συλλήψεις, αν και εφόσον τα αδικήματα για τα οποία θα κατηγορηθούν, δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

«Κύκλοι» κρούουν τον κώδωνα ότι υπό τις εξελίξεις δεν αποκλείεται η ανάκληση της άδειας εργασιών της εταιρίας από την Έφορο Ασφαλίσεων

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο ρόλος της Εποπτικής Αρχής των Ασφαλιστικών Εταιριών, δηλαδή της Εφόρου Ασφαλίσεων κυρίας Βικτώριας Νάταρ. Τι προτίθεται να πράξει η κυρία Έφορος με τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής, που φέρεται να υπεξαίρεσε τεράστιο ποσό από την εταιρία; Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο Κλεάνθης Γεωργίου Κλεάνθους πρέπει να παυθεί άμεσα από την θέση του, μέχρι αποδείξεως της «αθωότητας» του, πράγμα απίθανο, σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων της KPMG.

Θέμα μείζονος σημασίας, το οποίο καλείται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εποπτεύσει και να αποφασίσει η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Βικτώρια Νάταρ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την παράγραφο (i) του εδαφίου(1) του άρθρου 21 του Νόμου, μια εκ των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας είναι οι διευθύνοντες την εταιρεία να είναι άτομα ικανά και κατάλληλα. Τα κριτήρια καθορισμού της ικανότητας και καταλληλότητας ορίζονται, βάσει του άρθρου 53(5)(α) του Νόμου, ως η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η «καλή φήμη», η ειδική γνώση και πείρα στον τομέα του και η καλή οικονομική κατάσταση.

Το άρθρο 53(5)(β) προνοεί ότι ένα πρόσωπο δεν λογίζεται ως κατάλληλο πρόσωπο όταν αυτό καταδικάστηκε για πλαστογραφία, κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, αισχροκέρδεια, εκβίαση, δωροδοκία, λαθρεμπορία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, φόνο εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, βιασμό, αδικήματα ηθικής αισχροκέρδειας ή άλλα συναφή προς τα ανωτέρω αδικήματα. Το δε άρθρο 41(1)(α) προνοεί ότι ο Έφορος δύναται ακόμη και να ανακαλέσει την άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών εάν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας δεν ικανοποιείται πλέον.

Κατά τον τελευταίο έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η ικανότητα και καταλληλότητα των διευθυνόντων ελέγχεται μόνο κατά τη χορήγηση της άδειας, αντί σε τακτική βάση. Η ανάγκη ελέγχου της καταλληλότητας των διευθυνόντων σε τακτική βάση υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι, κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις διευθυνόντων συμβούλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν από άλλες δύο Εποπτικές Αρχές η μία εκ των οποίων είναι στην Κύπρο και η άλλη στην Ελλάδα. Οι δύο υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Μετά το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ο αριθμός των υποθέσεων αυξήθηκε σε τρείς…

– Με την περίπτωση του κύριου Κλεάνθη (Ανθούλη) Γεωργίου Κλεάνθους, Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής, πως προτίθεστε να ενεργήσετε κυρία Έφορε Ασφαλίσεων;

– Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή της υπεξαίρεσης ποσού πέραν των δυο εκατομμυρίου ευρώ «φουσκώνοντας» το ποσό κατά 2.000 ευρώ, ανά απαίτηση/φάκελο, μήπως δεν υπάρχει η εντιμότητα, η ακεραιότητα και η «καλή φήμη» πλέον;

– Οι κατηγορίες για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή φαίνονται να είναι προ των πυλών.

– Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Τμήμα του οποίου ηγείται η κ. Νάταρ, ακολουθεί τις σαφείς διατάξεις του νόμου;

– Γίνεται με επάρκεια ο έλεγχος της ικανότητας και καταλληλότητας των διευθυνόντων ή «κλείνει» το μάτι, κατά το δοκούν η κ. Νάταρ;

– Ποια θα είναι η θέση σας κυρία Νάταρ, αν κάποιες από τις υπερτιμολογημένες απαιτήσεις (claims), που διερευνούνται ήδη από την Αστυνομία, αφορούν μεγάλα ποσά, και ως εκ τούτου εμπλέκονται ξένες αντασφαλιστικές εταιρείες;

– Πόσο θα επηρεαστεί η αξιοπιστία όλων των ασφαλιστικών εταιρειών και με ποιους όρους και κόστα θα ανανεώνουν πλέον τις αντασφαλιστικές συμβάσεις;

– Nα θεωρήσουμε ότι ποσώς σας ενδιαφέρει αν ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο ασφαλισμένος, που θα κληθεί να πληρώσει ψηλότερα ασφάλιστρα, χωρίς να έχει το ελάχιστο φταίξιμο;

Αναμένουμε από την κυρία Νάταρ να κάνει απλά την δουλειά της με βάση το τι προνοεί η νομοθεσία για το κοινό καλό. Τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής κλονίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη του κόσμου για την ασφαλιστική βιομηχανία.

Ο ρόλος δε του Γενικού Εισαγγελέα, είναι μείζονος σημασίας. Ο κύριος Κώστας Κληρίδης έδειξε δείγματα γραφής πάμπολλες φορές ότι δεν «χαρίζεται» σε κανένα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πράξει και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμα και αν τα κλαπέντα χρήματα επιστραφούν, το ποινικό αδίκημα δεν θα πρέπει να παραγραφεί ούτε να ανασταλεί.

Να σημειώσουμε ότι, η μη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σκανδάλου, στέρησε από τους μετόχους να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην εταιρία που επένδυσαν, κάποιοι εξ αυτών, μεγάλο χρηματικό ποσό. Μεταξύ αυτών και η Ιερά Μονή Κύκκου.

Οι αστυνομικές έρευνες εστιάζουν και σε μια άλλη παράμετρο – Ψάχνουν και για «κομπίνες» με ατυχήματα

Η ασφαλιστική απάτη είναι ένα θέμα που «ανθεί» στη χώρα μας, ειδικά μετά την περίοδο της κρίσης. Έτσι, παρά τον αυστηρό έλεγχο της Αστυνομίας για «περίεργα» ατυχήματα, δημοσιεύματα από τον Τύπο αναφέρουν ότι το σχεδόν ¼ του συνολικού τζίρου της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών είναι από στημένα ατυχήματα.

Τα περιστατικά ασφαλιστικής απάτης διαφέρουν. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να αφορούν στημένα τροχαία ατυχήματα, υπερτιμολογήσεις ζημιών, προκλήσεις πυρκαγιών ή ακόμη και εικονικές κλοπές οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο όσοι «εμπλέκονται» καταφέρνουν να αποσπούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες αρκετά μεγάλα ποσά, χωρίς να δικαιούνται το παραμικρό ευρώ.

Ακόμη μια προσφιλής μέθοδος εξαπάτησης είναι εκείνη των αυξημένων ή πλαστών τιμολογίων για ζημιές που όντως έχουν γίνει. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις στημένων πυρκαγιών ή κλοπών αυτοκινήτων, οι οποίες αποκαλύπτονται εκ των υστέρων και αφορούν κυρίως υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Ορισμένοι δε, «στήνουν» τροχαία ατυχήματα με περισσότερα από 3 οχήματα, ώστε να μην κινούνται υποψίες.

Όλα τα πιο πάνω βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας, για να εξετάσουν κατά πόσο υπάρχουν «στημένα» ατυχήματα και σε πιο βαθμό έφτασε η θρασύτητα των Διευθυντών της ΥΔΡΑ Ασφαλιστικής, να κλέβουν την ίδια την εταιρία τους και τους μετόχους αυτής.

Η «24» επικοινώνησε με το Αρχηγείο Αστυνομίας για την έκβαση της υπόθεσης που τείνει να εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο. Ο Αξιωματούχος της Αστυνομίας ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του. Αρκέστηκε στην αναφορά ότι : « Είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης».

H «24» που κατ’ αποκλειστικότητα φέρνει στην επιφάνεια το θέμα αυτό, θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του, αφού είναι πασιφανές ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές προεκτάσεις κυρίως στους ασφαλισμένους της Ύδρα Ασφαλιστική, τους μετόχους της Δημόσιας αυτής εταιρείας και της οικονομίας γενικότερα.