Υφ. Προεδρίας: “Aνάγκη προόδου στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο”


 

Παράλληλα, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους νωρίτερα, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε τη σημασία του ΠΔΠ ως το εργαλείο που στην ουσία θα ‘παντρέψει’ τη δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος», ανέφερε στη σύντομη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το έγγραφο «που ετοίμασε η Προεδρία έχει επιφέρει νέα ώθηση για να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του διαπραγματευτικού πλαισίου που είχε ετοιμάσει η δανική Προεδρία και αυτή η ώθηση δεν πρέπει να χαθεί».

Η συζήτηση, είπε, «θα μας οδηγήσει στα επόμενα βήματα». Εξέφρασε επίσης την πλήρη δέσμευση της Προεδρίας για να εργαστεί προς την επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας, κάτι που θα ωθήσει την Ένωση γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση, πρόσθεσε, «θα μας επιτρέψει να έχουμε πραγματική πρόοδο και να παρουσιάσουμε κάποια στιγμή εντός Σεπτεμβρίου, στις επόμενες εβδομάδες, ένα αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο με στόχο να πλησιάσουμε στο έγγραφο που θα συζητηθεί τελικά από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, το πιο πιθανόν σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Νοέμβριο, όπου στοχεύουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο Κύπριος Υφυπουργός εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «όλα τα κράτη μέλη και οι θεσμοί είναι πλήρως δεσμευμένα και πεπεισμένα να ενώσουν δυνάμεις, για να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει να προσθέσει σε προηγούμενη θέση του για συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό για την κατάληξη λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν επιβεβαίωσε τη θέση του αυτή προσθέτοντας ωστόσο ότι «νομίζω ότι σιγά – σιγά, όλοι κατανοούν ότι είναι απαραίτητο να μην μπούμε σε περιπέτειες και να πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΔΠ για κάποιο καιρό μέσα στις υφιστάμενες συγκυρίες».

Προχώρησε λίγο παραπέρα εκφράζοντας «ελαφρώς πιο μεγάλη αισιοδοξία απ’ ότι πριν».

Αυτό, είπε, δεν έχει να κάνει με την επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων, αλλά πιο πολύ με την επίτευξη περαιτέρω δέσμευσης εκ μέρους όλων.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ΕΕ θα εξέλθει από την κρίση ξοδεύοντας χρήματα, ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι η ΕΕ ήδη έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, προσθέτοντας ότι φέτος έχει υπάρξει και μια μετακίνηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», είπε. «Θέλουμε το ΠΔΠ να χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί αυτή η φιλοδοξία της Ένωσης για συνδυασμό αυτών των δύο στοιχείων».

Απαντώντας σε περαιτέρω σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ο στόχος του ΠΔΠ θα είναι να υπάρξει ποιοτική χρήση των κονδυλίων. Πρέπει, ανέφερε, να εξευρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν εκείνες οι δράσεις που θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, δίνοντας το παράδειγμα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

«Είναι οι κύριοι παράγοντες ώθησης της ανάπτυξης και αν καταφέρουμε να έχουμε προγράμματα που θα βοηθήσουν της ΜΜΕ αυτό θα σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές όσον αφορά στο επίπεδο δαπανών μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών.  Από την μια πλευρά υπάρχουν κράτη μέλη, κυρίως αυτά που είναι καθαροί αποδέκτες που έχουν ως θέση τη διατήρηση των προτάσεων της Κομισιόν. Στην άλλη πλευρά του φάσματος οι καθαροί συνεισφορείς κυρίως τοποθετούνται υπέρ της μείωσης των κονδυλίων, είπε.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Προεδρίας κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της ΕΕ, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η Προεδρία θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή είπε ότι η ενδεχόμενη τροποποίηση της Συνθήκης θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, προσθέτοντας ότι για σκοπούς σύντομης υλοποίησης των αποφάσεων θα ήταν καλά να προχωρήσει η ΕΕ με κάποιες δράσεις που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια των υφιστάμενων προνοιών.

Στη συνάντηση, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα, εκτός από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς των 27 κρατών μελών και της Κροατίας, συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Μάρος Σέφτσοβιτς και Γιάνους Λεβαντόβσκι, καθώς και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Προϋπολογισμού του ΕΚ Αλάν Λαμασούρ.