ΥΠΑΜ: ‘Πολύ μεγάλο’ το πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην ΕΦ

{loadposition ba_textlink}

“Πολύ μεγάλο” είναι το πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην Εθνική Φρουρά και επιβάλλεται να είμαστε “προμηθείς και όχι επιμηθείς” δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος υπέγραψε ανανεωμένο Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρ Χρύσανθο Γεωργίου.

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “η προσπάθεια μας κινείται στη βάση τριών αξόνων, στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης προσέγγισης, σε συνεργασία με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο αλλά και με τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και άλλων φορέων, όπως το ΚΕΝΘΕΑ, η ΥΚΑΝ, πανεπιστημίων και άλλων”.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “επιδίωξή μας είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, αναλαμβάνοντας συνεχώς καινούριες δράσεις και μέτρα”, αρχίζοντας από την πρόληψη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως “παρά το γεγονός ότι η έμφαση μας είναι στην πρόληψη ενισχύουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε και στο τομέα του ελέγχου και της καταστολής της διακίνησης και προώθησης των ναρκωτικών εντός της Εθνικής Φρουράς”.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, “διευρύνουμε τους ελέγχους κατά την κατάταξη νέων στρατευσίμων αλλά και στη συνέχεια για να συμπεριλάβουν, πέραν των υποψηφίων βαθμοφόρων (Δοκίμων, λοχιών και δεκανέων) και των ειδικών δυνάμεων (Καταδρομείς, Στρατονόμοι, ΟΥΚ), και όλους όσοι θα ήθελαν να αιτηθούν απόσπαση ή τοποθέτηση σε συγκεκριμένες θέσεις (όπως λέσχες, ΣΜΕΦ, ΚΕΝ, γραφεία κ.λ.π)”.

Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται περιοδικά στη βάση έγγραφης υπεύθυνης δήλωσης και συγκατάθεσης των στρατιωτών.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “αναβαθμίζουμε την Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Ναρκωτικών (ΕΟΑΝ) με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και επίβλεψη εντός των στρατοπέδων”.

Η ΕΟΑΝ θα ενισχυθεί με επιπρόσθετο προσωπικό αλλά επίσης σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ και την Αστυνομία, μελετούνται τρόποι και για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της δράσης που μπορεί να αναλάβει.

Καθιερώνεται, επίσης, η δυνατότητα ελέγχων μέσα από τα νέα συμβόλαια όσων προσλαμβάνονται απ’ εδώ και πέρα από τις στρατιωτικές σχολές, έτσι ώστε οι περιοδικοί έλεγχοι να καλύπτουν και το μόνιμο προσωπικό.

Σε ότι αφορά τον τομέα που αφορά προγράμματα υποστήριξης και θεραπείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, καθιερώθηκε “η επί 24ώρου βάσεως λειτουργία της `Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης` για τους εθνοφρουρούς (1404), με εξειδικευμένο και προσοντούχο προσωπικό του Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ”.

Ενισχύονται οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Εθνικής Φρουράς με ψυχολόγους από τον ΚΕΝΘΕΑ με την ανάπτυξη ενός διχτύου επιτόπιας ψυχολογικής υποστήριξης.

Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, γίνεται παραπομπή οπλιτών σε Θεραπευτικά Κέντρα, με βάση “Πρωτόκολλο Παραπομπής Οπλιτών” για όσους κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

Το Υπουργείο Άμυνας προχωρά φέτος και με μια σειρά νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής θετικών κινήτρων και, όπως εξήγησε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης, “πρόκειται για νέα πολιτική, η οποία έχει εκπονηθεί στη βάση των συμπερασμάτων της έρευνας που έχουμε διεξάγει με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο”.

Πρόσθεσε ότι “η πολιτική αυτή έρχεται ουσιαστικά να δώσει απάντηση σε αυτό που οι ίδιο στρατιώτες μας επιζητούν, δηλαδή δομημένες δράσεις και δραστηριότητες στον ελεύθερο τους χρόνο, που θα καθιστούν το χρόνο της θητείας όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και παραγωγικό”.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής θετικών κινήτρων εντάσσεται πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Φοίτησης με δυνατότητα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων”.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να πιστωθεί ένας φοιτητής σε πανεπιστήμια της Κύπρου ή του εξωτερικού, καλύπτοντας στη πράξη μέχρι και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Δηλαδή, μπορεί να μειώσει το χρόνο των σπουδών κατά μισό χρόνο.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “ήδη το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε πιλοτική βάση κατά το εαρινό εξάμηνο του 2015 με συμμετοχή 86 εθνοφρουρών ενώ από το Σεπτέμβριο θα είναι ανοιχτό για όλους όσοι ενδιαφέρονται”.

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν και σε λίγες μέρες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για υποβολή αιτήσεων εγγραφής.

Με την ίδια μέθοδο, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, “προχωρούμε από το Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην προσφορά ενός νέου προγράμματος για την απόκτηση διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης”.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν ακαδημαϊκές σπουδές και αποτελεί ένα χρήσιμο εφόδιο για όσους πρόκειται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη θητεία τους.

Σχετικές ανακοινώσεις για υποβολή αιτήσεων θα γίνουν επίσης σε λίγες μέρες.

Επίσης, από το Σεπτέμβριο, εγκαινιάζεται ένα ακόμη καινούριο πρόγραμμα για τη προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας, που με επιτυχία εφαρμόζεται στο στρατό του Ισραήλ.

Στόχος η ανάδειξη, η επιβράβευση και η υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, που μετά το στρατό μπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι “σε συνεργασία με τον ΚΟΑ έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας, πρόγραμμα το οποίο θα ανοίξει για όλους με την νέα σειρά κατάταξης”.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι “με την ευγενή συνδρομή του ΟΠΑΠ προχωρούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την λειτουργία γυμναστηρίων, κατάλληλα εξοπλισμένων σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα ενώ μέρος της χορηγίας αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση με όργανα γυμναστικής των φυλακίων μας στην Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι “η μέριμνά μας για τους εθνοφρουρούς που υπηρετούν σε φυλάκια, ενισχύεται, επίσης, και με την προσφορά επιμορφωτικών μαθημάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού”.

Πρόσθεσε ότι “από φέτος αυξάνουμε τα επιμορφωτικά μαθήματα για να συμπεριλάβουμε και νέους τομείς όπως τα τουρκικά, οι Πρώτες Βοήθειες και η μαγειρική”.

Ο κ. Φωκαίδης είπε ότι “υλοποιούμε μια σειρά από άλλες δράσεις στο τομέα της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού που είναι ανοικτές για τους εθνοφρουρούς μας και στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία του `Σώματος Εθελοντών Εθνικής Φρουράς`, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων”.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Άμυνας, είπε ότι “το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ένα πρόβλημα που αφορά βεβαίως ολόκληρη την κοινωνία και ως τέτοιο επιβάλλει μια κοινωνική συστράτευση αλλά και τη συνεργασία όλων των θεσμών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής”.

Από την πλευρά του ο Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας “γίνεται ένα ποιοτικό βήμα προς τα εμπρός”.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “ενισχύοντας τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προσπαθούμε να στήσουμε αναχώματα ενάντια στις ουσίες εξάρτησης”.

Πρόσθεσε πως “αντιλαμβανόμενοι ότι οι φαντάροι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, προχωρούμε να δώσουμε αυτά που χρειάζονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες”.

“Είναι δύσκολο αλλά η κοινωνική συστράτευση θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό”, είπε ο κ. Γεωργίου ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του “που το Υπουργείο Άμυνας άκουσε τις ανησυχίες μας, τους προβληματισμούς μας αλλά έλαβε υπόψη την εμπειρογνωμοσύνη μας και προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα”.

Πηγή: KYΠΕ