Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, σήμερα στην ελληνική Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία με 161 ψήφους υπέρ, έναντι 103 κατά.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, ενώ 36 βουλευτές επέλεξαν την αποχή. Η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν «Υπέρ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, και «Κατά» για τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιούμενοι από την επίσημη γραμμή, καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως στην ψηφοφορία λόγω υποχρεώσεων στο Υπουργείο.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημαντική ήταν η διαφοροποίηση της εισηγήτριας του κόμματος Κατερίνας Μάρκου, η οποία ψήφισε «ναι» στο επίμαχο άρθρο, παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της. Από τη ΝΔ επίσης υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου, απουσίασε από την ψηφοφορία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρα, ωστόσο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις έδωσαν θετική ψήφο ενάντια στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους.

Επίσης διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, ασκώντας δριμεία κριτική στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για την αρνητική θέση της ΝΔ, και επιχειρώντας παράλληλα να ασκήσει πίεση στους διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του.

«Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Παιδιά, τα οποία, δυστυχώς, στα μάτια της πολιτείας μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια», ανέφερε ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, «[η] δημόσια συζήτηση εστιάστηκε, κακώς κατά την άποψή μου, σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου –δεν το θεωρώ ασήμαντο– ωστόσο νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα».

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή περιέχει διατάξεις που αφορούν τη μείωση του χρόνου αναμονής των ζευγαριών για την τεκνοθεσία, μέσα από την επαρκέστερη επιστημονική στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Συστήνεται επιπλέον το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.ΑΝ.Υ) ως κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία, το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύει προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει δυνατότητα υιοθεσίας σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, διότι η υιοθεσία διέπεται από τον αστικό κώδικα και αφορά αποκλειστικά έγγαμα ζευγάρια.

Αντιθέτως, δικαίωμα αναδοχής έχουν και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μεταξύ αυτών και τα ομόφυλα ζευγάρια. Η αναδοχή συνιστά διαφορετική πράξη από την υιοθεσία, καθώς κατά την υιοθεσία ο θετός γονιός αντικαθιστά πλήρως τον φυσικό γονέα ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, ενώ στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με τον φυσικό γονέα και καλείται να συνεργάζεται μαζί του.

Πηγή: ΚΥΠΕ