ΥΠΕΞ: 2.435 αιτήσεις ασύλου σε πέντε μήνες– Έρχονται από τα κατεχόμενα ή από την θάλασσα

Η στήριξή του κυπριακού λαού στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα είναι δεδομένη και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και προστασία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος έχει καταστεί η πρώτη χώρα σε αναλογία πληθυσμού για τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Τους πέντε πρώτους μήνες του 2018, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 40%, όπως δήλωσε ο κ. Πετρίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε παράλληλα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της το φαινόμενο της μεταναστευτικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα αν αυτή η χώρα είναι του μεγέθους και του πληθυσμού της Κύπρου.

Ανέφερε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28-29 Ιουνίου, θα επιδιωχθεί από τους τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου και ισορροπημένου Κοινού Συστήματος Ασύλου.

Η θέση της Κύπρου, συμπλήρωσε, είναι ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στηρίζει έμπρακτα τα κράτη μέλη της «Πρώτης γραμμής» που επωμίζονται δυσανάλογο βάρος, και θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέθοδο ανακατανομής των ατόμων αυτών σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μεθόδου που θα λαμβάνει υπόψιν το μέγεθος και τον πληθυσμό των κρατών μελών.

Ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Κύπρος, παρά το ότι βιώνει τις συνέπειες της προσφυγοποίησης μεγάλου μέρους του ίδιου του λαού της λόγω της τουρκικής εισβολής, και παρά την οικονομική κρίση, επιδεικνύει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει έμπρακτη στήριξη στους πρόσφυγες.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά η δημιουργία Κέντρου για Ευάλωτα Άτομα με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Αιτητών Διεθνούς Προστασίας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως  γυναίκες με ή χωρίς παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενδυναμώνεται το Κέντρο Υποδοχής και φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου με την ενίσχυση τόσο των υποδομών όσο και την παροχή προγραμμάτων απασχόλησης και απογευματινής μελέτης.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε εξάλλου ότι το 2017 οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 56%, ενώ τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 έχουν αυξηθεί ακόμη 40%. «Ενδεικτικά από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Ιουνίου του 2018, υποβλήθηκαν 2.435 νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας» είπε.

Είπε ακόμη ότι με βάση την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2018), περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συνολικά εκτοπιστεί έως τα τέλη του 2017.

«Μιλάμε για μια προσφυγική κρίση η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα και τη χώρα μας λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της με την περιοχή της Μέσης Ανατολής» σημείωσε ο Υπουργός.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου καταφθάνουν είτε μέσω κατεχομένων, είτε από τη θάλασσα. Συνέχισε λέγοντας ότι το σχέδιο «Ναυκράτης» για τη διάσωση και παραλαβή των αιτητών που καταφθάνουν μαζικά στην Κύπρο ενεργοποιήθηκε 15 φορές το 2017, συγκριτικά με 7 φορές το 2016, 4 φορές το 2015 και μία φορά το 2014. Για το 2018 μέχρι και τις 13 Ιουνίου, ο «Ναυκράτης» ενεργοποιήθηκε 4 φορές.

Επισήμανε παράλληλα ότι το σχέδιο «Ναυκράτης» δεν ενεργοποιείται μόνο όταν έρχονται βάρκες απευθείας στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και για μαζικές αφίξεις ατόμων που περνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω τις πράσινης γραμμής, μετά την άφιξή τους με βάρκα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει αποδώσει το καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 8.000 περίπου άτομα, τα πλείστα εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία ενώ εκκρεμούν άλλες 2.000 αιτήσεις περίπου. «Τα δε ποσοστά αποδοχής αυτών των αιτήσεων υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς λόγω της ευαισθησίας που επιδεικνύουμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι στα άτομα αυτά διασφαλίζονται πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, η νόμιμη διαμονή, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, και πρόσβαση στα δικαστήρια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τους παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά και δικαίωμα στην επιδοματική πολιτική του κράτους. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2017 επωφελήθηκαν από το Ε.Ε.Ε για κάλυψη των βασικών τους αναγκών, 1.860 οικογένειες υπό  καθεστώς προστασίας με ύψος €16,5 εκ.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων φιλοξενούνται στην χώρα μας, διασφαλίζονται και κατοχυρώνονται, με την πολιτική του κράτους να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και συνεπής με τις διεθνείς και κοινοτικές μας υποχρεώσεις» κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή:ΚΥΠΕ