ΥΠΟΙΚ: Nα ψηφιστεί το Ν/Σ φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας πριν την 1η δόση


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας πρέπει να ψηφιστεί πριν από την πρώτη εκταμίευση της δόσης για οικονομική στήριξη, που αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι της Τρόικας και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζήτησε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου και των φορέων που επηρεάζονται από τη φορολογία στα ακίνητα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η νέα φορολογία “θα είναι εφαρμοστέα στις 30 Σεπτεμβρίου”, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης “να αξιοποιήσει το χρόνο που έχουμε μπροστά μας, πριν από την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να πράξουμε αυτό που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να επανεξετάσουμε και να ενημερώσουμε τη βάση δεδομένων, πάνω στην οποία αυτός ο φόρος εφαρμόζεται”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι “απαιτείται υπερπροσπάθεια έτσι ώστε μέσα σε λίγες εβδομάδες σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, τους Δήμους, το ΦΠΑ ή οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν για να εξεύρουμε όσους περισσότερους ιδιοκτήτες είναι δυνατό”, προσθέτοντας ότι “περισσότεροι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να αλλοιώσουν το μέρος της συνεισφοράς και των υπολοίπων”.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακό όρο και ουδείς διαφωνεί ότι χρήζει βελτίωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι “μέχρι τον Ιούνιο θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε η κατανομή να είναι δικαιότερη και δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και θέματα φιλοσοφίας”.

“Πλήρης καταγραφή, επανεκτίμηση και ουσιαστική βελτίωση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2014”, έτσι ώστε να μην γίνονται αναφορές σε εκτιμήσεις του 1980, ανέφερε ο κ. Χάσικος και σημείωσε ότι “η Κυβέρνηση μέσα από τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα καλείτο να διορθώσει στρεβλώσεις δεκαετιών”.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο νέος φορολογικός συντελεστής στην ακίνητη ιδιοκτησία, που ξεκινά από το 0,6% και φθάνει στο 1,9% με ελάχιστο ποσό τα 75 ευρώ, θα αποδώσει για το 2013 πρόσθετα έσοδα για το κράτος ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, επιπρόσθετα από τα 23,4 εκ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2012. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει επιβάρυνση 20% σε περίπτωση που ένα ιδιοκτήτης ακινήτου δεν πληρώσει έγκαιρα τη φορολογία που του αναλογεί.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της Τρόικας στις 22 Απριλίου απαιτήθηκε όπως τα έσοδα από την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στα 130 εκ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι το εμπειρικό ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται στο 70%, οπόταν η απόδοση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας θα ανέλθει περίπου στα 100 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το 2012 κατέβαλαν το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ένα ποσοστό 84% των ιδιοκτητών που έπρεπε να πληρώσουν, ενώ το 2013 αναμένεται το ποσοστό αυτό να είναι στο 70%. Εξήγησε ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα δεν φορολογούνταν ούτε θα φορολογηθούν και ότι η γη που κατέχεται από δηλωμένους γεωργούς δεν φορολογείται.

“Πρέπει όλοι να κάνουμε κάποιες σκέψεις προς την κατεύθυνση της φορολόγησης όχι του ιδιοκτήτη αλλά της περιουσίας”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “προσπαθούμε υπό τις περιστάσεις να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προκύψει το ποσό μέσω νόμου, που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης (από την Τρόικα)”.

“Μας διευκολύνει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι πληρωτέος μια φορά το χρόνο, στις 30 Σεπτεμβρίου”, και έτσι υπάρχουν “περιθώρια να τον ξαναδούμε”.

“Δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια αυτή”, που θα επιχειρηθεί να γίνει “σε μερικές εβδομάδες, λίγους μήνες”, μέσω και της διαβούλευσης με όλους τους φορείς και κυρίως με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν πιο ενημερωμένη βάση δεδομένων όσον αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

“Ό,τι και εάν εφαρμοστεί για το 2013 θα είναι για ένα ή δύο χρόνια μέχρι να γίνει ριζική επανεξέταση του ζητήματος φορολόγησης της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου της επανεξέτασης του πώς φορολογείται η κτίση όσο και η συναλλαγή – πρέπει να υπάρξει και απλοποίηση και ριζικώς επανασχεδιασμός”, ξεκαθάρισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι με ταξικούς όρους που εξετάζονται ή πρέπει να εξετάζονται τέτοια ζητήματα, ενώ υπέδειξε ότι ο φόρος αυτός “αγνοεί την εισοδηματική κατάσταση του οποιουδήποτε” και “σχετίζεται με την ιδιοκτησία”.

Ο Υπουργός είπε ότι “το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες σε αυτό τον φόρο, οι οποίες δεν προκύπτουν σήμερα”, αλλά ήταν ενσωματωμένες σε αυτή τη φορολογία όλα αυτά τα χρόνια”, προσθέτοντας ότι “όσο η φορολογία ήταν χαμηλή, σχεδόν ανεπαίσθητη – 11 εκ. ευρώ αντλούνταν πριν από δύο χρόνια – αυτές οι στρεβλώσεις ήταν πιθανό ανεκτές, υποφερτές”.

“Η διόγκωση της φορολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί διαφοροποίηση ή ενημέρωση της φορολογικής βάσης, αυτές τις αδικίες της μεγιστοποιεί”, ανέφερε.

Ανέφερε ότι “παρά τις προσπάθειες της νέας Κυβέρνησης δεν καταφέραμε να διαφοροποιήσουμε” την πρόνοια που έχει περιληφθεί στο μνημόνιο και περιλαμβάνεται ως δέσμευση να ψηφιστεί πριν από την 1η εκταμίευση της δόσης (από την Τρόικα) και αφορά την άντληση επιπρόσθετων 75 εκατομμυρίων ευρώ από το ποσό που αντλήθηκε το 2012 και ήταν 23,4 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ότι μέχρι το 2011, το ποσό που εισπραττόταν ήταν γύρω στα 11 εκ. ευρώ, ενώ είχε υπερδιπλασιαστεί το 2012 και “με την απαίτηση να αντλήσουμε ακόμα 75 εκ. ευρώ  ασφαλώς πολλαπλασιάζεται” η φορολογία.

Σε σχέση με το κατά πόσον η εφαρμογή της φορολογίας είναι δίκαιη, αποτελεσματική και δεν πλήττει την αναπτυξιακή προοπτική, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η Κυβέρνηση δεν θεωρεί πως αυτά τα τρία βασικά κριτήρια ικανοποιούνται στον βαθμό που και η ίδια η Κυβέρνηση θα ήθελε”, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι “έχει επιφέρει βελτίωση και στους τρεις άξονες, της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας σε σχέση με φορολογικές προτάσεις που είχαν αρχικά παρουσιαστεί”, αλλά “δεν την ικανοποιεί πλήρως”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε πώς πιστεύει η Κυβέρνηση ότι μπορεί η οικονομία να πάει σε ανάπτυξη, όταν οι δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, ξενοδοχειακή βιομηχανία και τουρισμός, επιβαρύνονται πολύ περισσότερα με τη νέα φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα αυξηθούν περισσότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα εισέλθουμε σε ένα φαύλο κύκλο.

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι “όχι μόνο δεν ενισχύεται η αναπτυξιακή προοπτική, αλλά υπονομεύεται” και πρόσθεσε ότι “είναι με τον ίδιο τρόπο που υπονομεύτηκε η αναπτυξιακή προοπτική όταν όλοι μας πριν από ένα χρόνο τον ίδιο φόρο, με τις ίδιες στρεβλώσεις, αποφασίσαμε να τον τριπλασιάσουμε, από το 2011 σε σχέση με το 2012, με τους ψήφους όλων”.

“Όταν τον τριπλασιάζαμε υπονομεύαμε την αναπτυξιακή προοπτική, το ίδιο πράτταμε όταν σε καιρό αυξανόμενης ανεργίας, ομόφωνα, ψηφίσαμε να φορολογήσουμε την απασχόληση, επιβάλλοντας φόρο πάνω στον εργοδότη αντί να του δώσουμε κίνητρο να προσλάβει, ενώ το ίδιο πράξαμε όταν σε καιρό που έπρεπε να ενθαρρύνουμε την αποταμίευση, ομόφωνα, δύο φορές στον τελευταίο χρόνο, ψηφίσαμε να φορολογήσουμε τις καταθέσεις”, είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι επιπλέον “δύο φορές ψηφίσαμε να φορολογήσουμε την κατανάλωση με μια σειρά από αυξήσεις στον ΦΠΑ”, ενώ το ίδιο ισχύει με την αύξηση του εταιρικού φόρου.

Όλοι οι φορείς που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής τάχθηκαν εναντίον της νέας φορολογίας και έκαναν λόγο για δυσβάστακτη φορολογία, με εξαίρεση τον CIPA, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές είναι δίκαιο.

Σε σχέση με τα θέματα της ανάπτυξης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι “αυτή η Κυβέρνηση και λόγω βαθύτατης οικονομικής κρίσης είναι πάρα πολύ προσεκτική”, προσθέτοντας ουδέποτε ήταν πρόθεση μας να δυσκολέψουμε ή να κτυπήσουμε την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά”.

“Σήμερα στην Κύπρο δεν μας έμειναν πολλά. Έμειναν ο τουρισμός, έμειναν όσες έμειναν υπηρεσίες, σαν αποτέλεσμα του κουρέματος και τίποτε άλλο”, ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “πρέπει να κατανοήσουν και οι ξενοδόχοι ότι και αυτοί πρέπει να καταβάλουν”.

Σημείωσε ότι “με τη φιλοσοφία της Κυβέρνησης που λέει ότι όλοι πρέπει να καταβάλουν, από την πρώτη κατοικία μέχρι τις μεγάλες περιουσίες, επέρχεται μια εξισορρόπηση”. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ