Υπογραφές και ανανεώσεις Μνημονίων

 

Το Μνημόνιο Συναντίληψης με τις ΗΠΑ αφορά την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή προκλασσικών και κλασσικών αρχαιολογικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών και τελετουργικών  εθνολογικών αντικειμένων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου.

Η διμερής συμφωνία ανανεώνεται για διάστημα ακόμα πέντε χρόνων και για πρώτη φορά στον κατάλογο των προστατευόμενων αντικειμένων προστίθενται και οι μεταβυζαντινές αρχαιότητες.

Η ανταλλαγή έγινε μεταξύ της ΥΠΕΞ Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις Philip Gordon.

Μιλώντας κατά την τελετή, η Υπουργός ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη καθώς είχε την ευκαιρία ως Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης και σήμερα μια δεκαετία μετά, βλέπει αυτή τη διμερή συμφωνία να ανανεώνεται και να επεκτείνεται.

Ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία στο Μνημόνιο έχουν προστεθεί και άλλα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η προσθήκη σήμερα αντικειμένων της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη.

Η ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η πλειοψηφία των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, όπου κάποτε κυριαρχούσαν αυτές οι Βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, έχει βεβηλωθεί.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αποτελούν κύρια αγορά έργων τέχνης και πολιτιστικών θησαυρών και ως εκ τούτου η σημερινή πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυπριακές αρχές για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αποτροπή του παράνομου εμπορίου θρησκευτικών και άλλων θησαυρών και τερματισμού της λεηλασίας χιλιάδων αντικειμένων ιστορικής αξίας.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι παραμένει αμετάκλητη η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η τουρκική κατοχή αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες που καταβάλλονται στη λήψη μέτρων για προστασία των αρχαιοτήτων αυτών από τις συνεχείς βεβηλώσεις.

Σημείωσε ότι η Κύπρος προχωρεί στην υπογραφή συμφωνιών και με άλλες χώρες και προσπαθεί να έχει την υποστήριξη και διεθνών οργανισμών στο πλαίσιο των προσπαθειών για προστασία αυτών των αρχαιοτήτων.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η ανανέωση του Μνημονίου αποτελεί μια συλλογική δουλειά για την οποία εργάστηκαν σκληρά πάρα πολλοί και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, τους λειτουργούς του ΥΠΕΞ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Γενική Εισαγγελία, την Αστυνομία, την Εκκλησία της Κύπρου και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε τη μεγάλη του ευαρέσκεια για την ανανέωση του Μνημονίου , σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις είναι ήδη πολύ ισχυρές και ότι με την σημερινή πράξη η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβάλλει σε ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη Λευκωσία που έχει να κάνει με την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι με τη σημερινή ανανέωση του Μνημονίου, θα δοθεί νέα ενθάρρυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2002 σε απάντηση αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς, σύμφωνα με τη σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στη περιοχή της Μεσογείου που είχε ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Πριν από τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κατ` επείγον περιορισμό στην εισαγωγή Βυζαντινών εκκλησιαστικών  και τελετουργικών εθνολογικών αντικειμένων από την Κύπρο.  

Το Μνημόνιο τροποποιήθηκε το 2006 και το 2007 και με τη σημερινή επέκταση και τροποποίηση αντικατοπτρίζεται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, η ισχυρή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην προστασία της κυπριακής κληρονομιάς, με τη μείωση των κινήτρων για περαιτέρω λεηλασία και για επιβολή της νομιμότητας.

Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου – Ρουμανίας

Κύπρος και Ρουμανία υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των βιομηχανικών σχέσεων.

Το Μνημόνιο, που υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και την Υπουργό Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας της Ρουμανίας Mariana Campeanu, προνοεί την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα των βιομηχανικών σχέσεων.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Μνημονίου, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι «με την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Ρουμανίας έχουν θέσει τα θεμέλια μιας εποικοδομητικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και συνφέροντος, η οποία θα είναι εξαιρετικά γόνιμη και για τις δύο χώρες».

Χιλιάδες Ρουμάνοι, είπε η κ. Χαραλάμπους, εργάζονται στην Κύπρο και γι’ αυτό έχει σημασία οι δύο χώρες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των εργατικών δικαιωμάτων και στις δύο χώρες.

Ιδιαίτερα, η Υπουργός υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή αγορά εργασίας, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι η ανεργία έχει φτάσει το 10% και υπέδειξε ότι για την Κύπρο είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Είναι σημαντικό, είπε, οι άνθρωποι που επιθυμούν να εργαστούν εδώ να λαμβάνουν επαρκή πληροφόρηση σε σχέση με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, προτού φθάσουν στο νησί, όπως επίσης και να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους εάν εργοδοτηθούν στην Κύπρο.

Η Υπουργός Απασχόλησης της Ρουμανίας εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του Μνημονίου και ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Είπε μάλιστα ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε ρουμανική εφημερίδα που εκδίδεται στην Κύπρο, παρουσίασε την κατάσταση της ρουμανικής οικονομίας, παροτρύνοντας τους Ρουμάνους που βρίσκονται στην Κύπρο, να αναζητήσουν εργασία στη χώρα τους.

Το Μνημόνιο διαλαμβάνει τη σύσταση ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των συνθηκών εργασίας και της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, προνοεί ότι τα δύο Υπουργεία θα συνεργάζονται στον τομέα των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων που αποσπώνται βάσει σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, ενώ η συνεργασία των δύο χωρών θα επεκταθεί στην αποτροπή και πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης. Προνοείται, επίσης, η ανταλλαγή πληροφοριών και η τεχνική υποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων.

Η εφαρμογή του Μνημονίου έγινε στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ (EPSCO), που πραγματοποιείται στις 12-13 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».