YΠΟΙΚ: “Θα διαψευστεί η εκτίμηση του οίκου Fitch” (vid)

Την εκτίμηση ότι κάποιες προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης θα διαψευστούν πολύ νωρίτερα, εξέφρασε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σχολιάζοντας τις αρνητικές προβλέψεις του οίκου Fitch για την κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει «να  παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι» στην προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει πως αυτή η επαφή, αυτό το κανάλι επικοινωνίας θα συνεχιστεί».

«Ξέρουμε πως έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, πως υπάρχει ακόμη δρόμος τον οποίο θα πρέπει να διανύσουμε και θεωρώ -και είναι και θέση της Κυβέρνησης – πως σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν όλοι ρόλο, συμμετοχή, άποψη και έχω ακριβώς εξηγήσει πως εισηγήσεις, προτάσεις αλλά ακόμη και κριτική και διαφωνία θα είναι καλοδεχούμενες», είπε ο Υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές προβλέψεις του οίκου Fitch για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «οι οίκοι κάνουν τη δουλεία τους και εμείς κάνουμε τη δική μας. Δεν έχουμε υποβάθμιση, δεν έχουμε όμως ούτε και αναβάθμιση. Προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι,  να υλοποιήσουμε αυτά που ξέρουμε πως και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν να δουν να υλοποιούνται για να κερδίσουμε τελικά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ακόμη και του πιο επιφυλακτικού παρατηρητή της κυπριακής οικονομίας».

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Έχουμε όμως πίστη στη δυνατότητα μας πως αν σοβαρευτούμε και λάβουμε αποφάσεις και υλοποιήσουμε όλα όσα για χρόνια προηγουμένως αναβάλλαμε, θα ξανακερδίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν μπορούν να ανατραπούν τέτοιου είδους προβλέψεις, ο Υπουργός είπε : «Εγώ έχω την εντύπωση πως πολύ νωρίτερα κάποιες εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης θα διαψευστούν. Σεβόμαστε τη δουλεία τους και εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη δική μας (δουλειά)».

Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι «είναι και δική σας δουλεία να καταγράψετε και να ελέγξετε εάν πολύ σύντομα κάποιες εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν ή από νωρίς κάποιες θα αρχίσουν να διαψεύδονται».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των επιτοκίων, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει ότι θα την μελετήσει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης αλλά και της Αρχής Εξυγίανσης είναι πως τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σήμερα στη Λαϊκή Τράπεζα κάτω από την Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους που δεν είναι άλλοι από τους ανασφάλιστους καταθέτες και τους άλλους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας».  

Από την πλευρά, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων», προσθέτοντας πως «μας ενημέρωσε ο Υπουργός και για το Μνημόνιο το οποίο μας είχε αποστείλει από πριν».

Ο κ. Λιλλήκας είπε, επίσης, ότι «καταθέσαμε στον Υπουργό την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων», εκφράζοντας τη διαφωνία της Συμμαχίας  με την πρόνοια του Μνημονίου «που θέλει να αποτρέψει τη νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων».

«Θεωρούμε ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες, εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των επιτοκίων και νομοθετική ρύθμιση της επιμήκυνσης των δανείων για να μπορούν να ανταποκριθούν οι δανειζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά, φοβούμαστε ότι θα έχουμε μαζικές εκποιήσεις περιουσιών, πράγμα το οποίο θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη βιωσιμότητα και των τραπεζών αλλά θα δημιουργήσει και μεγάλη κοινωνική δυστυχία», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι «από τη μείωση των επιτοκίων που προτείνουμε, περίπου 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα παραμείνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις οικογένειες», προειδοποιώντας ότι «αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση μας τότε αυτά τα δισεκατομμύρια θα περάσουν  στα ταμεία των τραπεζών οι οποίες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί και ουσιαστικά τιμωρούμε δύο φορές τους δανειζόμενους».

Όπως είπε, « έχουν τιμωρηθεί από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και από τα λάθη των τραπεζών και από το κούρεμα, και ταυτόχρονα τιμωρούνται σήμερα με τα ψηλά επιτόκια και τις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι «καταθέσαμε επίσης στον κ. Υπουργό και την πρόταση μας για τους ημικρατικούς οργανισμούς όπου φάνηκε να υπάρχει συναίνεση κατά τη συνάντηση που είχαμε με όλες τις συντεχνίες της Cyta και ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση διεξόδου στις συγκεκριμένες συνθήκες».

Πέραν τούτου, συνέχισε, «έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να αποστείλουμε μια σειρά από προτάσεις στον Υπουργό, γιατί έστω και αν διαφωνούμε με τη φιλοσοφία του Μνημονίου -και η θέση μας, όπως γνωρίζετε, είναι ότι έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις- παρόλα αυτά, στις δεδομένες συνθήκες, ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσουμε εντός των επόμενων ημερών στον Υπουργό με στόχο να βοηθήσουμε το κράτος να αντεπεξέλθει απ’ αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά του κράτους».

Ερωτηθείς να πει πώς βλέπει την πορεία της κυπριακής οικονομίας με αφορμή και τις εκτιμήσεις  του οίκου Fitch, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δυστυχώς οι προοπτικές δεν είναι θετικές για την κυπριακή οικονομία και όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο του χρόνου θα έχουμε επίσης μια σημαντική ύφεση».

Ανέφερε ότι «τα μέτρα λιτότητας που προβλέπει το Μνημόνιο – και δεν προβλέπει κανένα μέτρο για τον τομέα της ανάπτυξης γιατί δεν είναι ο στόχος του – θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κρίση με, φοβούμαστε, τεράστια αύξηση της ανεργίας».

«Εάν σήμερα η ανεργία ξεπερνά τις 70 χιλιάδες, φοβούμαστε να μην φτάσει τις 100 χιλιάδες το 2014», όπως είπε.

Ταυτόχρονα, είπε, « ένα μεγάλο ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε το 2014 θα είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους με την μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που έχουμε φέτος και θα έχουμε και του χρόνου».

Ήδη, είπε, «οι εκτιμήσεις και των ξένων οίκων αξιολόγησης είναι ότι το χρέος θα φτάσει στο 148% σε σχέση με το ΑΕΠ μας».

Πηγή: KYΠΕ