1000 άτομα αποτάθηκαν στην Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής Μαθητών

{loadposition ba_textlink}

Το έτος 2015 συνολικά 1000 άτομα επικοινώνησαν με το 1410, την Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής Μαθητών, με το 1/5 των τηλεφωνημάτων να αφορούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ανακοινώθηκε σήμερα σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη κατά την οποία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ανακοίνωσε την επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στον χαιρετισμό του στη διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στο Λύκειο Ακροπόλεως στη Λευκωσία, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι με την Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής, 1410, στοχεύουμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους μαθητές και να ανταποκριθούμε με αμεσότητα και επαγγελματισμό στις ανάγκες τους, ώστε να διεξέλθουν τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πρόσθεσε ότι στο 1410, τα παιδιά, οι έφηβοι, τα νεαρά άτομα θα μπορούν να απευθύνονται και να συνομιλούν με ψυχολόγους για προβλήματα εκφοβισμού αλλά και για άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους.

Τέτοια θέματα, όπως είπε ο κ. Καδής, είναι η ενδοοικογενειακή βία, σχέσεις με συνομίληκους του ιδίου ή του αντίθετου φύλου, σεξουαλικές σχέσεις στην εφηβεία, σχολική αποτυχία και εγκατάλειψη, παραβατικότητα, χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ρατσισμό, έλλειψη επικοινωνίας με γονείς και εκπαιδευτικούς και άλλα θέματα σχετικά με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας.

Ανέφερε ότι μέσω της ανανεωμένης Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής, 1410, οι μαθητές θα έχουν άμεση συμπαράσταση στο πρόβλημά τους, για το οποίο μπορούν να μιλήσουν αλλά και να ακούσουν εισηγήσεις και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Επίσης, πέρα από τους μαθητές, η Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής, απευθύνεται και στα άτομα που έχουν άμεση σχέση νε αυτούς και τα οποία θέλουν να τους στηρίξουν στις δυσκολίες που που αντιμετωπίζουν, όπως είναι οι γονείς, τα αδέλφια οι εκπαιδυτικοί.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, κάλεσε “όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο που έχουν από σήμερα στη διάθεσή τους, τη Γραμμή Στήριξης και Συμβουλευτικής 1410, ώστε όλοι μαζί, με σταθερά βήματα, να πατάξουμε το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας”.

Αρωγός και συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή την προσπάθεια, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο Πρόεδρός του οποίου, Παναγιώτης Σεντώντας, είπε ότι η τηλεφωνική γραμμή 1410, που σήμερα εγκαινιάζουμε την εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη λειτουργία της, αποτελεί μια καλά οργανωμένη παρεμβατική δράση που αποσκοπεί στο να αγκαλιάσει και να ενδυναμώσει ψυχοκοινωνικά τους νέους μας.

Πρόσθεσε ότι η γραμμή 1410 είναι η μοναδική διευρυμένη υπηρεσία στην Κύπρο, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών θεμάτων που αφορούν στους νέους αλλά και αυτούς που ενδιαφέρονται για τους νέους, παρέχοντας λεπτομερή και εξειδικευμένη πληροφόρηση.

Σημείωσε ότι το 2015 περισσότερα από 1000 άτομα εμπιστεύτηκαν τις υπηρεσίες της Γραμμής 1410 και αυτό που έχει παρατηρηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια και που υπογραμμίζει και τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας του Οργανισμού Νεολαίας με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η αυξητική τάση των κλήσεων στη Γραμμή για θέματα που αφορούν στον σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία, τη σεξουαλική ταυτότητα, την εφηβική παραβατικότητα αλλά και τη χρήση νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών από τους νέους.

Ο κ. Σεντώνας είπε ότι “η Γραμμή υπάγεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης του Οργανισμού Νεολαίας προς τους νέους, το οποίο ευθυγραμμίζεται συνεχώς με τις πραγματικές ανάγκες των νέων”.

Ανέφερε ότι “στο πλαίσιο αυτό, πέραν της Γραμμής 1410, λειτουργούν άλλα δύο προγράμματα: Το Πρόγραμμα εξατομικευμένης συμβουλευτικής `ΠΡΟΤΑΣΗ` και το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Νέων `ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ`”.

Όπως είπε ο κ. Σεντώνας, “μέσω του προγράμματος `ΠΡΟΤΑΣΗ`, παρέχονται από καταρτισμένους ψυχολόγους, υπηρεσίες εξατομικευμένης Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Στήριξης, Προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοεκπαίδευσης σε έφηβους και νέους μεταξύ 16 – 35 ετών και οι υπηρεσίες του προγράμματος στοχεύουν στην αντιμετώπιση δυσκολιών και προκλήσεων σε προσωπικό ή διαπροσωπικό επίπεδο.

Το Πρόγραμμα “ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ” υλοποιεί παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης των νέων, μέσω ομαδικών βιωματικών εργαστηρίων και με τη χρήση σύγχρονων μεθοδολογικών εργαλείων και στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των νέων και η ανάπτυξη εκείνων των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που θα επιτρέπουν στο άτομο να διαμορφώσει στάση ανθεκτικότητας απέναντι στις σύγχρονες ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Σεντώνας είπε ότι “ η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας του Οργανισμού Νεολαίας με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΥΠΠ για συντονισμό των προσπαθειών μας για να προσφέρουμε μεγαλύτερη στήριξη στους μαθητές και στους νέους, στα θέματα που τους απασχολούν, ενισχύοντας έτσι την ψυχοκοινωνική τους ευεξία και ανάπτυξη”.

Σε δικό της χαιρετισμό η Έλλη Ηλιάδου, Αναπληρώτρια ΠροϊστάμενηΥπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ότι “κατά τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα ένεκα της οικονομικής κρίσης η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα της κρίσης αρχών και αξιών στην κοινωνία , τα παιδιά χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε να τους ακούσει ο γονιός τους ο οποίος όμως με τη σειρά του συναντά δυσκολίες, απορίες, προβλήματα ίσως και αδιέξοδα με τα παιδιά του”.

Ανέφερε ότι “η φυσική απουσία και η συναισθηματική αποξένωση ή αστάθεια της σύγχρονης οικογένειας, δημιουργούν ακόμη πιο έντονα την αδήριτη ανάγκη για την σταθερή παρουσία ενός ειδικού και εκτός ωρών σχολείου που θα έχει τη δυνατότητα να `ακούσει` το παιδί και να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις εξατομικευμένες του ανάγκες”.

Η κ. Ηλιάδου είπε ότι “μέσω της Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής οι μαθητές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα χώρο και σε ένα ειδικό, τον Ψυχολόγο που θα τους ενισχύσει με τις συμβουλές του για το πώς να διαχειριστούν αυτά που τους συμβαίνουν είτε στο πλαίσιο του σχολείου που φοιτούν είτε στην οικογένεια τους”.

Πρόσθεσε ότι “η δυνατότητα αυτής της Τηλεφωνικής Υπηρεσίας Στήριξης και Συμβουλευτικής να δράσει άμεσα και υποστηρικτικά στα προβλήματα των μαθητών καλύπτοντας τόσο τις γνωστικές – εκπαιδευτικές όσο και τις ψυχοκοινωνικές τους ανάγκες την καθιστά πολύ σημαντική στον τομέα του χώρου της πρόληψης”.

Σημείωσε ότι “οι Ψυχολόγοι της Γραμμής είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις αρχές της εχεμύθειας, εμπιστευτικότητας και ανωνυμίας που εμπεριέχονται στον Επαγγελματικό Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων ενώ με στόχο την ποιοτική προσφορά αυτών των υπηρεσιών οι Ψυχολόγοι της Ανοικτής Γραμμής θα έχουν στενή συνεργασία και επιστημονικής ανατροφοδότησης από Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”.

Επίσης, είπε η κ. Ηλιάδου, “πέραν της επιστημονικής ανατροφοδότησης θα γίνεται ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των δεδομένων που θα απορρέουν από τις κλήσεις των μαθητών με στόχο την όσο το δυνατό πιο στοχευμένη και αποτελεσματική παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών σ΄αυτούς από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”.

Καταλήγοντας, χαιρέτισε “την επέκταση της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής, 1410, για τους μαθητές ως μια σημαντική ευκαιρία γι’ αυτούς έτσι ώστε να επεξεργαστούν τις ψυχικές τους εντάσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις διαπροσωπικές του σχέσεις με στόχο να μειώσουμε τη Βία στο σχολείο”.

Παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης και Συμβουλευτικής, 1410, ο Λειτουργός Νεολαίας και Υπεύθυνος της Γραμμής, Στέλιος Παπαπέτρου είπε ότι άρχισε τη λειτουργία της το 1990 και είναι η πρώτη γραμμή επικοινωνίας του είδους της στην Κύπρο.

Ανέφερε πως το 1410 δέχεται τηλεφωνήματα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ και κατά τα Σαββατοκύριακα από τις 3 το απόγευμα μεχρι τις 11 το βράδυ.

Ακολούθησε η προβολή τηλεοπτικού σποτ που με το σύνθημα “ Σε ακούμε, μίλησε” το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται από σήμερα σε τηλεοπτικούς δέκτες.

Πηγή: KYΠΕ