7 ειδυλλιακά μέρη της Κύπρου, για αλλιώτικες καλοκαιρινές βουτιές

Οι πισίνες της φύσης θα είναι πάντα οι καλύτερες.

Ναι μεν οι επιλογές για μπάνιο σε μια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού είναι αμέτρητες, από την άλλη όμως υπάρχει σίγουρα και κόσμος που αποζητά πάντα κάτι διαφορετικό, σε μέρη ιδιαίτερα ή και μακριά από το πολύβουο σκηνικό του κοσμοπολίτικου παραλιακού μετώπου των πόλεων. Πιο κάτω, επτά επιλογές για όσους θέλουν να πάρουν λίγη δροσιά… αλλιώς.

#Εναλλακτική 1: Στον ποταμό Πεδιαίο
Σε αρκετά σημεία τους, τα ποτάμια στο νησί σχηματίζουν τους λεγόμενους «κόλυμπους» και πολλοί είναι αυτοί που ανακαλύπτουν τα εν λόγω σημεία και πάνε για μπάνιο το καλοκαίρι. Ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται στον Πεδιαίο και πρόκειται ίσως για τον μεγαλύτερο «κόλυμπο» στην Κύπρο, με το βάθος του να φτάνει τα 3 μέτρα. Ο Στέφανος Σάββα δημοσίευσε στο Facebook Group «Στο Νησί / At The Island» μερικές φωτογραφίες από την εκεί επίσκεψή του, προσπαθώντας ίσως να μας πείσει ότι για μπάνιο, ή έστω για μια δροσιστική βουτιά, προσφέρονται κι άλλα σημεία εκτός από τις παραλίες με την ξανθή άμμο και τα τιρκουάζ νερά.

#Εναλλακτική 2: Στην ίσως πιο μικρή παραλία της Κύπρου
Η λιλιπούτεια αυτή παραλία είναι για πολύ τολμηρούς και βρίσκεται στην Αγία Νάπα, προς Άγιους Ανάργυρους (Κάβο Γκρέκο). Διαθέτει άμμο, αλλά και μια φυσική ομπρέλα, λόγω της σπηλιάς. Μια παραλία μόνο για δύο, αφού σίγουρα περισσότερους δεν χωρά.

Φωτογραφίες: Στέφανος Σάββα

#Εναλλακτική 3: Στους λατρεμένους Πεζουνόσπηλιους
Είναι μια μικρή παραλία, δύσκολα προσβάσιμη, αφού ο μόνος τρόπος για να την προσεγγίσεις είναι από τα σχετικά απότομα σκαλοπάτια, αλλά είναι πανέμορφη. Ψιλό χαλίκι, καθόλου ξαπλώστρες, καθαρά νερά για snorkeling γύρω από τα βράχια και γύρω-γύρω ψηλοί λευκοί βράχοι. Προνομιακά μπάνια για λίγους, κυρίως νεαρόκοσμο, αλλά και για τολμηρούς γονείς που παίρνουν στα χέρια τα παιδιά και κατηφορίζουν στον μικρό αυτό παράδεισο. Βρίσκεται στην περιοχή Κάππαρη και όσοι πραγματικά θέλουν να την ανακαλύψουν πρέπει να έχουν υπόψη πως… ρωτώντας πας στην πόλη! Φεύγοντας, μην ξεχάσετε τα σκουπίδια.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαηλίδης

#Εναλλακτική 4: Στην Κοιλάδα του Μίσους στον ποταμό Καρκώτη
Διασχίζοντας, στο πρόσφατο παρελθόν, μαζί με την ομάδα Cyprus from Air, τη μαγευτική βορειοδυτική πλευρά του Τροόδους –με την ονομασία Καννούρες– μαγευτήκαμε! Τόσο κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας πάνω σε πλαγιές, ενίοτε με ηφαιστειογενή πετρώματα και διασχίζοντας συνεχώς τον ποταμό Καρκώτη, όσο και από το θέαμα που συναντήσαμε φτάνοντας τελικά σε έναν πανέμορφο μυστικό καταρράκτη! Ιδανικό σημείο για δροσιά, μακριά από κάθε αδιάκριτο βλέμμα. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσεγγίσετε το σημείο ξεκινώντας από τις πέστροφες που βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, πλην όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού σε κάποια σημεία απαιτείται η βοήθεια ορειβατικού και αναρριχητικού εξοπλισμού.

Φωτογραφίες: Cyprus from Air

#Εναλλακτική 5: Στη μεγαλύτερη φυσική πισίνα της Αγίας Νάπας
Από ψηλά μοιάζει με πισίνα, κυρίως λόγω του πολύ απαλού γαλάζιου χρώματος των νερών αλλά και λόγω σχήματος. Μια παραλία οργανωμένη, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, που προσφέρεται για water sports και καταδύσεις, διαθέτει φαγητό και ποτό, ενώ γενικά είναι ιδανική για οικογενειακές καταστάσεις. Ο λόγος φυσικά για μια εκ των πιο όμορφων παραλιών της Αγίας Νάπας, τη Βαθιά Γωνιά, η οποία από ψηλά μοιάζει με φυσική πισίνα. Φωτογραφίες: Στέφανος Σάββα

#Εναλλακτική 6: Στα Λουτρά του Άδωνη
Στο όμορφο χωριό Κοίλη της Πάφου, δημιουργήθηκε ένας όμορφος καταρράκτης από τα νερά του ποταμού Μαυροκόλυμπου. Με το πέρασμα των χρόνων, τα νερά διάβρωσαν το έδαφος και σχημάτισαν μια μικρή λίμνη, η οποία ονομάστηκε αργότερα, από τον ιδιοκτήτη του χώρου, «Λουτρά του Άδωνη». Εδώ μπορείτε απλώς να κολυμπήσετε ή και να κάνετε βουτιές από τον απότομο βράχο ή από τα σχοινιά που κρέμονται.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

#Εναλλακτική 7: Στην Κρήτου Τέρρα, στους καταρράκτες
Καταπράσινοι λόφοι, τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και σπηλιές που συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό, το οποίο θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται στη Λατινική Αμερική. Κι όμως, βρίσκεται στην Κύπρο και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στο απόλυτο
σημείο για φωτογράφιση για το Instagram! Ένα σημείο εξωπραγματικής ομορφιάς, στο οποίο από φέτος –καλώς ή κακώς– για να δικαιούσαι να έχεις πρόσβαση πρέπει να πληρώσεις ένα μικρό αντίτιμο.

Φωτογραφίες: Μάνος Μποτρίνι/Cyprus From Air

πηγή: Check In Cyprus