«Η Κύπρος αγκαλιάζει το Διάστημα 2016»

Οι Εθνικοί Εκπρόσωποι στη Διαχειριστική Επιτροπή και το Εθνικό Σημείο Επαφής του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» παρουσίασαν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες σε ερευνητές, επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες, διαχειριστές και φοιτητές που ενδιαφέρονται για το Διάστημα και τις εφαρμογές του.

Εκ των διακεκριμένων ομιλητών του συνεδρίου και ο διάσημος Ελληνο-Αμερικανός πυρηνικός αστροφυσικός της ΝΑΣΑ, Θανάσης Οικονόμου. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «όπως εκτιμούν Αμερικανοί οικονομολόγοι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα επιστρέφουν 9 ευρώ στην Οικονομία. Η γνώση είναι η βάση μιας εξελιγμένης κοινωνίας για την ανάπτυξή της. Χώρες που αμελούν την εξέλιξη είναι καταδικασμένες να γίνουν τριτοκοσμικές». Άλλοι ομιλητές από διάφορους Οργανισμούς μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους για τις Δορυφορικές Επικοινωνίες, την Παρατήρηση Γης, την Αστρονομία και την Πλοήγηση. Αναφέρθηκαν, επιπλέον, στις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα Εθνικά Σημεία Επαφής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας μοναδική ευκαιρία σε κυπριακούς Φορείς για εμβάθυνση συνεργασιών και δικτύωσης. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του αξιότιμου Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Μάριου Δημητριάδη.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που για ακόμη μια χρονιά φιλοξενεί ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. «Η σημερινή εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στα στελέχη των κυπριακών οργανισμών έρευνας και ανάπτυξης να ενισχύσουν τα δίκτυα συνεργασίας τους με ανάλογους φορείς από την ΕΕ και γειτονικές χώρες. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τις εθνικές διαστημικές δραστηριότητες σε “μηχανή” ανάπτυξης της χώρας» είπε, ο υπουργός Μάριος Δημητριάδης.