Πανέτοιμη η Porsche για τις 24 ώρες του Le Mans

Η ομάδα της Porsche ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της πριν από τον μεγάλο αγώνα όπου θα τρέξει με δυο Porsche 919 Hybrids στις 18-19 Ιουνίου Η πίστα, ως γνωστόν, αποτελείτε από δρόμους της πόλης αλλά και μέρη της πίστας Sarthe. Στην γνωστή ευθεία Mulsanne τα πρωτότυπα (LMP1) της Porsche άγγιξαν πέραν των 320 χιλιομέτρων με τους 900 ίππους που παράγουν οι υβριδικοί κινητήρες τους.

Ο γρηγορότερος γύρος που σημειώθηκε με την Porsche 919 Hybrid ήταν το 3:22.270 από τον πρώην οδηγό της φόρμουλα ένα Mark Webber. Ο Αυστραλός θα μοιράζεται την 919 του μαζί με τους Timo Bernhard και Brendon Hartley που αποτελούν την πρωταθλήτρια ομάδα του περσινού World Endurance Championship (WEC), με αποκορύφωμα την μεγάλη νίκη στον περσινό αγώνα του Le Mans. Με το νούμερο 1 πλέον πάνω στο αυτοκίνητο τους, θέλουν να επαναλάβουν τον περσινό θρίαμβο. Η 919 νούμερο ‘2’ έγραψε έναν ταχύτερο χρόνο 3:22.334 με τον Neel Jani στο τιμόνι. Ο Ελβετός Jani, βρίσκεται στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος WEC (μαζί με τους Romain Dumas και Marc Lieb). Η Porsche έκλεισε την Κυριακή των δοκιμαστικών συμπληρώνοντας συνολικά 173 (2.357 χλμ.) γύρους με τα δυο της αυτοκίνητα μέσα από επτά ώρες και τριάντα λεπτά. Ο Neel Jani ωστόσο έχει στο ενεργητικό του ήδη ένα μεγάλο ρεκόρ: πέρυσι κατάφερε να γράψει τον ταχύτερο γύρο σην Circuit de la Sarthe στην ιστορία του θεσμού με 3:16.887 (6 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον προαναφερθέν χρόνο του στα φετινά τελευταία δοκιμαστικά) με μέση ωριαία ταχύτητα των 249.2 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο Jani μίλησε και φέτος για το επίτευγμα αυτό: «Ήταν Τετάρτη, λίγο πριν ξεκινήσει να βραδιάζει. Είχαμε προειδοποιήσεις για βροχή οπόταν έπρεπε να πιέσω αμέσως το αυτοκίνητο για χρόνο. Ευτυχώς έφερα τα ελαστικά στις σωστές θερμοκρασίες στον προηγούμενο γύρο. Πριν από τα τελευταία δυο chicane με ενημέρωσαν πως ήμουν 4 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον στόχο μας! Μέχρι την καρό σημαία βρήκα ακόμη 2 δευτερόλεπτα και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν μακάρι ο χρόνος να είναι αρκετός, γιατί δεν θέλω πάντα να πιέζω τόσο πολύ!» Ο Jani και το υπόλοιπο πλήρωμα του τερμάτισαν στην δεύτερη θέση πέρυσι, κλειδώνοντας τα πρώτα δυο σκαλοπάτια του βάθρου για την Porsche που κέρδισε για 17η φορά τον θρυλικό αγώνα του Le Mans.

Όσον αφορά τα στατιστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Porsche παραμένει η πιο πετυχημένη μάρκα στο θεσμό με 17 νίκες έναντι 13 της Audi, επτά της Ferrari και έξι της Bentley. Παράλληλα, η Porsche είναι και η εταιρεία με τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες αφού τις χρονιές 1981-1987 κατάφερε να πάρει επτά συνεχόμενες!