Α. Σαμαράς: «Σύμβολο του ελληνισμού» ο Τάσσος Παπαδόπουλος


Διαβάστε ακόμα: Ποιο το τελικό πόσο αναχρηματοδότησης των τραπεζών Διαβάστε επίσης: Δ. Χριστόφιας: «Τι πιστεύω ότι θα βλάψει το Κυπριακό»


Ο Αντώνης Σαμαράς παρέστη στο 4ο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προσκεκλημένος της οικογένειάς του, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά.    Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού που αφιέρωσε τη ζωή του στην Κύπρο… Δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη του πρώην Προέδρου της Μεγαλονήσου. Τιμούμε ένα σύμβολο του ελληνισμού. Που το όνομά του έγινε εθνικό κεφάλαιο».

«Γιατί ακόμα και πολλοί που διαφώνησαν με την πολιτική του, αναγνώρισαν το μεγαλείο της στάσης του και το μέγεθος της εθνικής προσφορά του, ιδιαίτερα σε ώρες κρίσιμες…Και γιατί εκεί τους χρειάζεσαι τέτοιους ηγέτες: Στα δύσκολα. Εκεί φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι: στις φουρτούνες…», πρόσθεσε.

«Κι ακόμα περισσότερο», συνέχισε, «σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάει σήμερα και η Κύπρος και η Ελλάδα, οι λαοί έχουν ανάγκη από σύμβολα, για να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη. Και η πολιτική ηγεσία, σε τέτοιες ώρες, έχει ανάγκη από παραδείγματα που χαλυβδώνουν το φρόνημά της».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «τέτοιες στιγμές, οι συμβολισμοί που εμπνεόμαστε και τα παραδείγματα που αντλούμε από τη διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου, φωτίζουν τις ψυχές και τα βήματά μας».

Αναφερόμενος στις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο διάγγελμα του για το Σχέδιο Ανάν, στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως πλήρες μέλος και στο γεγονός ότι η Κύπρος ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η αξιοπρέπεια είναι ένας ακόμα συμβολισμός από τη σταδιοδρομία του Τάσσου Παπαδόπουλου. «Σε όλες τις εκδοχές της και σε όλες τις διαστάσεις της. Η ανθρώπινη αξιοπρέπειά του ως προσώπου. Η πολιτική αξιοπρέπεια του ως ηγέτη», όπως ανέφερε.

«Επιμένω στην αξιοπρέπεια», πρόσθεσε, «διότι τις μέρες αυτές που δοκιμάζεται ο Ελληνισμός – και στην Ελλάδα και στην Κύπρο – είναι προτεραιότητα για όλους μας να ανακτήσουμε ως λαός την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά. Δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από την εκάστοτε «δόση» μας. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

Όπως είπε, «αυτή είναι η αξιοπρέπεια του αγωνιστή, που δεν υποκύπτει στη μοίρα, του ηγέτη που δεν πτοείται, που ξέρει να ελίσσεται, αλλά που δεν χάνει τον προορισμό του, δεν πέφτει σε παγίδες, που κλείνει τα αυτιά του στις Σειρήνες του λαϊκισμού, αλλά δεν παύει στιγμή να ακούει τη φωνή της συνείδησής του».

«Αυτή την αξιοπρέπεια του ηγέτη που μπορεί στη σταδιοδρομία του να κάνει λάθη, αλλά πάντα μαθαίνει απ’ αυτά, ποτέ δεν φοβάται να τα παραδεχθεί, ποτέ δεν διστάζει να τα διορθώσει, και ποτέ δεν ξεχνά το χρέος του. Αυτή είναι η παρακαταθήκη αξιοπρέπειας που μας άφησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Κι αυτή ειδικά είναι τόσο επίκαιρη, σήμερα που ο ελληνισμός προσπαθεί να αντέξει στις δοκιμασίες του», συμπλήρωσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι «υπάρχει κι ένας ακόμα μεγάλος συμβολισμός από τη διαδρομή του Τάσσου: Η ενότητα. Το ενωτικό μήνυμα που σε κάθε ευκαιρία εξέπεμπε. Το ενωτικό παράδειγμα που έδινε. Η πίστη στην ενότητα του ελληνισμού».

«Σήμερα, η Μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου μας ενώνει όλους. Ενώνει την Κύπρο που τόσο την τίμησε με την Ελλάδα που τόση υπερηφάνεια της έδωσε. Ενώνει όλους τους Κύπριους: συναγωνιστές του και αντιπάλους του».

«Και στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ελληνισμού έχω απλώς να πω, ότι το φοβερό εκείνο: «την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω…» δεν είναι μια ξεχασμένη αρχαία φράση, ένα αρχαίο απόφθεγμα, από τις χιλιάδες που αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι μας κάθε χρόνο,  χαραγμένο σε σπασμένα μάρμαρα…Είναι μια σκυτάλη χρέους που περνάει επί αιώνες! Τελευταίος σκυταλοδρόμος ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα είναι ευλογία για τον ελληνισμό, να ακολουθήσουν κι άλλοι», κατέληξε.    

Στην προσφώνηση του στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εκ μέρους του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής σας καλωσορίζω στην εσχατιά αυτή του Ελληνισμού, την πολυβασανισμένη νήσο των Ηρώων και Αγίων, την ημικατεχόμενη Κύπρο της πληγωμένης αγάπης και του προδομένου ονείρου παραφράζοντας τον ποιητή» .

«Ο λόγος και η παρουσία σας εδώ, αποδεικνύουν το αδιάλειπτο και ζωηρό ενδιαφέρον σας για την δικαίωση, επιβίωση και πρόοδο του κυπριακού ελληνισμού. Αποτελεί επίσης ένδειξη του σεβασμού και της τιμής της ημετέρας Εξοχώτητος για τους αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου», κατέληξε.

Κατά την άφιξη του στο προαύλιο του ναού, ο κ. Σαμαράς έτυχε θερμής υποδοχής με χειροκροτήματα από τον κόσμο, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι τρείς βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας, αρχηγοί κομμάτων και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο μνημόσυνο ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο Δευτεράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ