Ανησυχίες κομμάτων για υιοθέτηση της συμφωνίας ACTA

 

Τον έντονο προβληματισμό για τη συμφωνία ACTA που συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν τα κόμματα, που θα αναμένουν την έκβαση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ, με τον  Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργος Περδίκη να δηλώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υποκριτικά δεν υιοθέτησαν πρότασή του για απόφαση της Επιτροπής Νομικών για πάγωμα της διαδικασίας υπογραφής της συμφωνίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τη  συζήτηση για «το καυτό και επίμαχο», όπως είπε, στην Ευρώπη θέμα που αφορά την εμπορική συμφωνία εναντίον της πλαστογραφίας που είναι γνωστή ως ACTA  ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.
Η  Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει υιοθετήσει τη συμφωνία και επίκειται υπογραφή της παρά τις έντονες ενστάσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επηρεάζονται θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα, ελευθερίες και τα ψηφιακά δικαιώματα, είπε ο κ. Μητσόπουλος προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα συνεκτιμάται το γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από φαινόμενα πλαστογραφίας, πειρατείας, παραποίησης εμπορικών σημάτων, κλοπής εμπορικών δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης πως θα πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία ώστε να μην υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως  σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και των ψηφιακών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Διευκρινίζοντας τα δικαιώματα που ενδέχεται να περιορισθούν με την ACTA ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα της ελεύθερης χρήσης διαδικτύου, της ελεύθερης επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, στο δικαίωμα κατεβάσματος αρχείων χωρίς να είναι ενημερωμένος ο χρήστης ότι η ενέργεια αυτή είναι ποινικώς κολάσιμη.

Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος ένα ζήτημα που άπτεται της ACTA είναι η παραγωγή γενώσιμων φαρμάκων, που είναι συνήθως φθηνότερα και στα οποία έχουν πρόσβαση χώρες με φτωχότερες οικονομίες, προκαλεί επίσης προβληματισμό. Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολύ σωστά σε πρώτη φάση μέσω της Επιτροπής Εξωτερικού Εμπορίου την ένσταση στην επικύρωση αυτής της συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι καλούμαστε να ισορροπήσουμε δύο μεγάλα ζητήματα, την καταπολέμηση της πειρατείας και της πλαστογραφίας και στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και από την άλλη των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πρόσθεσε πως η ίδια συμφωνία μπορεί να μην περιλαμβάνει πρόνοιες που να οδηγούν σε χαρακτηρισμό της ως Αστυνόμο του διαδικτύου, όμως η υλοποίηση της είναι που πιθανότατα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν  είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τη συμφωνία, πρόσθεσε  από το 27 κράτη μέλη της ΕΕ την έχουν υπογράψει τα 22 και τα  υπόλοιπα κράτη αναμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της Κομισιόν ζητώντας να διευκρινιστεί εάν η συμφωνία είναι σε αρμονία με τη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Είπε επίσης πώς αν η συμφωνία δεν κυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα έχει καμία ισχύ στην επικράτεια της ΕΕ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια για την «υποκριτική συμπεριφορά των κομμάτων», λέγοντας πως  ενώ δημόσια διατυπώνουν επιφυλάξεις και αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, εντούτοις σήμερα που είχαν την ευκαιρία να στείλουν στη Κυβέρνηση το μήνυμα να παγώσει τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας αρνήθηκαν να το κάνουν.

Εξήγησε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η Πρεσβευτής της Κύπρου στην Κίνα, αφού δώσει τα διαπιστευτήρια της στην Ιαπωνία να υπογράψει τη συμφωνία, αναφέροντας πως ζήτησε από τα κόμματα να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να παγώσει άμεσα τη διαδικασία υπογραφής της ACTA από την Κυπριακή Δημοκρατία

“Μετά λύπης διαπιστώνω ότι καταγράφεται ακόμα μία διγλωσσία και ακατανόητη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων τα οποία τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους κατά της συμφωνίας και ενώ τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία συμμετέχουν εξέφρασαν επιφυλάξεις  σήμερα που η Επιτροπή Νομικών μπορούσε να εκδώσει μια πολιτικού χαρακτήρα απόφαση προς την Κυβέρνηση με την οποία να ζητά να παγώσει τη διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας για ακατανόητους λόγους αρνήθηκε να ζητήσει από την Κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία”, είπε καταλήγοντας.