Αυστηρό θα είναι το ‘stress test’ τραπεζών στην ΕΕ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, «σκοπός των πανευρωπαϊκών αυτών ασκήσεων είναι η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ απέναντι σε αντίξοες εξελίξεις στις αγορές».

Οι ασκήσεις, στις οποίες θα υποβληθούν μεταξύ άλλων η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB στοχεύουν στη διασφάλιση της συνοχής και της συγκρισιμότητας των αποτελεσμάτων σε όλες τις τράπεζες με βάση κοινή μεθοδολογία και σενάρια, ενώ θα συνοδεύεται από μια σταθερή άσκηση παράθεσης στοιχείων.

Όσον αφορά στο κατώτατο όριο κεφαλαίου, το σενάριο βάσης θα προβλέπει 8% για τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Common Equity Tier 1) ενώ το ακραίο σενάριο 5,5%, αλλά οι αρμόδιες αρχές έχουν την ευχέρεια να θέτουν πιο αυστηρά κριτήρια. Παράλληλα, εκτός από την κοινή δέσμη κινδύνων οι αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα επιτρέπεται να υποβάλλουν τις τράπεζες και σε κίνδυνους που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Η μεθοδολογία και τα σενάρια αναμένεται να δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2014 και τα αποτελέσματα της κάθε τράπεζας στο τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής η πανευρωπαϊκή άσκηση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τους επόπτες, τους συμμετέχοντες της αγοράς και τα ιδρύματα με σταθερά στοιχεία για να ελεγχθεί και να αντιπαραβληθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ σε αντίξοες συνθήκες.

Γι αυτό η Αρχή θα παρέχει στις αρμόδιες αρχές σταθερή και συγκρίσιμη μεθοδολογία η οποία θα τους επιτρέψει να προβούν σε μια αυστηρή αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών υπό συνθήκες πίεσης.

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) διενεργεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση που συμπεριλαμβάνει εκτίμηση κινδύνου, έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και μια προσομοίωση ακραίων καταστάσεων.

Η άσκηση θα διενεργηθεί σε δείγμα 124 τραπεζών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του κάθε εθνικού τραπεζικού τομέα.

Δεδομένων των στόχων της, η άσκηση θα διενεργηθεί με την υπόθεση για στατικό ισολογισμό που υποδηλοί ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και ότι θα υπάρχει ένα συνεχές επιχειρηματικό μείγμα και μοντέλο κατά τη διάρκεια του χρονικού περιθωρίου που θα κρατήσει η άσκηση.

Η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ θα αξιολογηθεί για τριετή περίοδο (2014 – 2016). Οι Τράπεζες θα πρέπει να θέσουν υπό πίεση ένα κοινό κατάλογο κινδύνων συμπεριλαμβανομένων του πιστωτικού κινδύνου, του κινδύνου αγοράς, του κινδύνου του κράτους, της τιτλοποίησης και του κόστους χρηματοδότησης.

Θα υποβληθούν σε πίεση και τα τραπεζικά και τα επιχειρηματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων εκτός ισολογισμού.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να συμπεριλάβουν επιπρόσθετους κινδύνους και στοιχεία που στα οποία είναι ευαίσθητος ο τραπεζικός τομέας της συγκεκριμένης χώρας εκτός των κοινών αλλά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα θα πρέπει να επιτρέπουν την κατανόηση των επιπτώσεων της κοινής δέσμης των κινδύνων.

Όσον αφορά στο κατώτατο όριο κεφαλαίου, το σενάριο βάσης θα προβλέπει 8% για τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Common Equity Tier 1) ενώ το ακραίο σενάριο 5,5%.

Η αρμόδιες αρχές μπορούν να θέσουν πιο δύσκολους όρους και να δεσμευθούν επίσημα να προχωρήσουν με συγκεκριμένες δράσεις στη βάση αυτών των πιο αυστηρών απαιτήσεων.

Η διενέργεια της άσκησης θα συμπεριλαμβάνει στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και των αρμόδιων αρχών σε κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Αρχή θα είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της άσκησης σε συνεργασία με την ΕΚΤ και για τη διασφάλιση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών εποπτών.

Πηγή: KYΠΕ