ΑΚΕΛ – ΠΕΟ: “Ανθρώπινες ζωές δεν μετρούνται με το χρήμα”

{loadposition ba_textlink}

Την πολιτική της ΕΕ απέναντι στις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών καταδίκασαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τα γραφεία της ΕΕ στον απόηχο της τραγωδίας στη Μεσόγειο, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες και με αφορμή την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην οποία θα συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

“Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε εκείνους που με τις αποφάσεις τους καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων στον πλανήτη μας. Να πούμε φτάνει πια οι ανθρώπινες ζωές να μετρούνται με το χρήμα. Φτάνει πια τόση υποκρισία και τόσα κροκοδείλια δάκρυα για ζωές που χάνονται λόγω απάνθρωπων πολιτικών αποφάσεων” είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, το 2014 οι νεκροί μετανάστες μόνο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου ανήλθαν στους 3,279. Το 2015 ο αριθμός ανήλθε ήδη στους 1,754. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι φέτος ο αριθμός των θανάτων μπορεί να φτάσει τις 30 χιλιάδες. Και αυτοί, σημείωσε, είναι μόνο οι επίσημοι αριθμοί.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι μάζες των προσφύγων των εμφυλίων πολέμων, της αθλιότητας και των «οικονομικών μεταναστών» φανερώνουν με τον πιο έντονο τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, προσθέτοντας πως πρόκειται για τους ταλαιπωρημένους και καταπονημένους από την πείνα, το aids και τη βία. Όλα όσα η ιμπεριαλιστική Δύση δημιούργησε, τα πληρώνει τώρα η ανθρωπότητα, με βαρύτατο τίμημα, συμπλήρωσε.

Είναι πραγματικά εξαιρετικά μίζερο και ταυτόχρονα πεζά ρεαλιστικό, συνέχισε, το γεγονός ότι αυτές οι μάζες των ανθρώπων αντιμετωπίζονται ως σοβαρή απειλή και γι’ αυτό αποκρούονται με διοικητικά μέτρα. Αυτή η προσπάθεια περιχαράκωσης απέναντι στα ρεύματα των προσφύγων και της μετανάστευσης που προκαλεί η αθλιότητα, παίρνει τη μορφή συγκεκριμένων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας, είτε η FRONTEX, ο στόχος είναι σαφής: μια «Ευρώπη φρούριο» που πάνω του θα σπάζουν τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απαίτησε από την κυβέρνηση να προωθήσει πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος και που θα βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από πλευράς του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης έκανε λόγο για υποκρισία που χαρακτηρίζει, όπως είπε, την πολιτική για τους μετανάστες των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, τονίζοντας πως η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ χρήζει ριζικής αλλαγής ώστε να στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι “αρνούνται δυστυχώς να ασχοληθούν με την ουσία της μεταναστευτικής έκρηξης και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που την συνοδεύει. Υπεκφεύγουν και υποκρίνονται”.

“Χωρίς αυτή την αναγνώριση της τεράστιας ευθύνης των ιμπεριαλιστικών δυτικών δυνάμεων στην εικόνα που παρουσιάζει ο σημερινός κόσμος, χωρίς την παραδοχή ότι η Ευρώπη ακολουθώντας πιστά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχει τεράστια ευθύνη για την ανέχεια και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, η όποια προσπάθεια να φανεί ότι η ΕΕ συγκινήθηκε από τις τραγωδίες και προβληματίζεται για μέτρα, μόνο ως υποκρισία μπορεί να χαρακτηριστεί” είπε, προσθέτοντας πως οι τραγωδίες που εξελίσσονται στη Μεσόγειο με χιλιάδες ψυχές να χάνονται στη θάλασσα “δεν είναι δυστυχήματα. Είναι εγκλήματα”.

Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε πως “αν πραγματικά η ΕΕ θέλει να αντιδράσει στη βάση αρχών και αξίων, με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, πρέπει να εστιάσει όχι σε εταίρων αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα για να ενισχύσει τα Ευρωπαϊκά τείχη, αλλά να αφιερώσει πόρους και δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν το φαινόμενο. Για να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί αποτροπής νέων τραγωδιών. Με ενίσχυση των μέσων έρευνας και διάσωσης και με συνθήκες υποδοχής αυτών των ανθρώπων οι οποίες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βασίζονται στις ανθρωπιστικές αξίες”.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια άλλη πολιτική και φιλοσοφία στο μεταναστευτικό ζήτημα που να ανταποκρίνεται στο όραμα μας για μια Ευρώπη δημοκρατική και κοινωνικά ευαίσθητη η οποία να υπηρετεί τους λαούς και όχι τα κέρδη και τα μονοπώλια” κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ