Αναζητούνται ευθύνες για τα έργα στον Ακάμα – Τη διοικητική έρευνα ζητά η Βουλή

Το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου 2024 πρέπει να ολοκληρωθεί η νέα διοικητική έρευνα αναφορικά με ενδεχόμενες παραβάσεις στις διαδικασίες ή/ και εργασίες που ακολουθήθηκαν για τους σκοπούς υλοποίησης του έργου που αφορά στη βελτίωση του οδικού δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι αποφάσισε η έρευνα να συνεχιστεί από άλλο αρμόδιο πρόσωπο, με γνώμονα την ανάγκη διεξαγωγής σωστής και ολοκληρωμένης έρευνας, η οποία να τεκμηριώνει τις ευθύνες, εκεί και όπου αυτές διαφαίνεται να υπάρχουν.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος ζήτησαν όπως η εν λόγω διοικητική έρευνα με την ολοκλήρωσή της να παραδοθεί τόσο στη Βουλή, όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία προκειμένου να διευκολύνει το έργο της σε σχέση με την έρευνα που διενεργεί για το θέμα. Περαιτέρω, τα μέλη της επιτροπής δεδομένου ότι επιβεβαιώνονται όλα τα κακώς έχοντα ζητά λογοδοσία και απόδοση ευθυνών.

Απλό πλευράς της η αρμόδια Υπουργός ξεκαθάρισε ενώπιον της Βουλής ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος και πως η διοικητική έρευνα θα ολοκληρωθεί με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες και αφού διερευνηθούν όλες οι αναγκαίες παράμετροι. Σημείωσε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στην άμεση σύσταση ομάδων εργασίας για έκδοση διαταγμάτων προστασίας και διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Από πλευράς του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης άνοιξε πυρ στη Βουλή για το θέμα των παράτυπων εργασιών στον Ακάμα. Ανέφερε ότι τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία να διεξάγει έλεγχο για την περιοχή του Ακάμα για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, μετά την αναστολή εργασιών τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα ο έλεγχος διεξάγεται με βάση τα νέα δεδομένα και αλλαγές. Μεταξύ άλλων αναζητούνται απαντήσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία κατά πόσο τηρήθηκαν ή όχι οι όροι της ΕΟΑ, αν υπήρχαν μη ανατρέψιμες ζημιές μέχρι να αποφασιστούν τα διορθωτικά έργα και ποιο είναι το κόστος στον φορολογούμενο πολίτη από το κόστος αφαίρεσης για τα τοιχαράκια και το λάστιχο και επαναφορά της κατάστασης.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπογράμμισε ότι έχουν όνομα και επίθετο αυτοί που πήραν αποφάσεις και πρέπει να αναζητηθεί λογοδοσία και να αποδοθούν ευθύνες.

Πρόσθεσε ότι η διερεύνηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που η διοικητική έρευνα που διεξάγει το ΥΓΑΑΠ δεν έχει παραδοθεί. Έκανε λόγο ότι αποτελεί παρεμπόδιση στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η επαναλαμβανόμενη άρνηση να παρέχεται πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες, ότι αυτό γίνεται από την Κυβέρνηση κατ’ εξακολούθηση και ότι στο αμέσως επόμενος διάστημα αναμένεται η έκδοση έκθεσης από τον INTOSAI στην καταγγελία που έχει κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ερωτηματικά υπήρξαν από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που δεν επιτρέπει τη μεταφορά της σύμβασης του Ακάμα από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος. «Μας προβληματίζει η γνωμάτευση, μας ξενίζει ότι δεν μπορεί μέσα σε περιοχές που είναι δάσος να μην μπορεί να υπάρχει άλλη αναθέτουσα αρχή», πρόσθεσε. Με το ίδιο σκεπτικό, είπε, το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν θα μπορούσε να εκτελεί έργα γηπέδων για λογαριασμό του ΚΟΑ.
Πρόσθεσε ότι λόγω των λανθασμένων ενεργειών ο εργολάβος περιμένει στη γωνιά την Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

philenews