Ανησυχία Επ. Γεωργίας από ενδεχόμενες επιπτώσεις της συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά – ΕΕ στην Κύπρο

 

Σε δηλώσεις του, μετά από συνεδρία, κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την CETA μεταξύ Καναδά- Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προβλεπόμενες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο, ο Πρόεδρος Αντρέας Καυκαλιάς είπε πως “πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία συνομολογήθηκε στα ψηλά δώματα της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών οικονομιών και επιχειρήσεων και ασφαλώς εις βάρος των εργαζομένων”.

“Μέσα από αυτή τη συμφωνία”, είπε, “η οποία ουσιαστικά αποτελεί την νεκρανάσταση της Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) καταργείται κάθε φραγμός στη δράση των πολυεθνικών, ενώ την ίδια στιγμή υιοθετούνται πολιτικές εις βάρος του περιβάλλοντος της ασφάλειας των καταναλωτών και της δημόσια υγείας”.

Ανέφερε ότι “μεταξύ άλλων διευκολύνεται και η εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από την πίσω πόρτα”, για να προσθέσει ότι “επιπλέον, δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για την πορεία κατοχύρωσης των προϊόντων ονομασίας προέλευσης”.

“Ξέρετε πολύ καλά πόσο μεγάλη σημασία δίνουμε σε αυτό τον τομέα ως Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας πάντα κατά νου την κρισιμότητα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως τέτοιου προϊόντος οπότε ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι μέσα από αυτή τη συμφωνία και μέσα από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων προϊόντων δεν αναγνωρίζονται”, σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς.

Κάλεσε την κυβέρνηση να μπει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι και το επόμενο διάστημα ως Κοινοβούλιο θα κληθούν να επικυρώσουν ή όχι την υπό αναφορά συμφωνία.

Το θέμα εξετάστηκε σήμερα μετά από πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος είπε πως η Κύπρος έχει υπογράψει τη συμφωνία στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς προηγουμένως να γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους Συνδέσμους Καταναλωτών, με τις γεωργικές ή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

“Τα βλέπαμε να συμβαίνουν στο εξωτερικό, να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά εμείς εδώ δεν κάναμε τίποτα. Δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση. Το πρώτο σοβαρό πράγμα που μας απασχολεί είναι ότι παρά το γεγονός ότι στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από χίλια προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, εντούτοις το μόνο προϊόν δικό μας που συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 140 της λίστας της συμφωνίας είναι το λουκούμι της Γεροσκήπου”, σημείωσε.

Όπως ανέφερε δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το χαλούμι, για το οποίο τόσοι γεωργοί τρέφουν ελπίδες αναφορικά στην εμπορία του, σημειώνοντας ότι “πλέον θα τρέχουμε να το προσθέσουμε και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να προσθέσεις αυτά τα προϊόντα”,

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το κομμάτι της συμφωνίας, που για την παρασκευή ορισμένων προϊόντων και ορισμένων τροφίμων στον Καναδά, αλλά και στην Αμερική, χρησιμοποιούνται ορισμένα χημικά ή οξέα, τα οποία στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιούνται.

Εξήγησε ότι στην Ευρώπη ο τρόπος που σκέφτονται είναι ότι αν υπάρχει έγνοια ότι κάτι είναι βλαβερό για τη δημόσια υγεία δεν το εφαρμόζουν και εφαρμόζεται η συνετή αποφυγή.

“Ο τρόπος που σκέφτονται στην Αμερική και στον Καναδά είναι ότι αν αποδείξεις ότι βλάπτει τότε το περιορίζεις. Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά στα καταναλωτικά προϊόντα και στους κανονισμούς που έχουμε στην ΕΕ”, είπε.

Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του ως προς τη μεγάλη δυσκολία για περιορισμό των γενετικών τροποποιημένων προϊόντων, για να συμπληρώσει ότι “στην Κύπρο δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα”.

Είπε ακόμα: “Δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστούν τα βιολογικά προϊόντα τα οποία θα έχουν πλέον πολύ δύσκολο ανταγωνισμό και είναι γι` αυτό που έπρεπε μέχρι τώρα να ξέρουμε αν μπορούμε και αν κινδυνεύουμε να μας κινήσουν αγωγές οι ξένες εταιρείες, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και πως θα επηρεαστεί το περιβάλλον μας”.