Από τον Δεκέμβριο ετοιμάζεται σιωπηρά ο Ανασχηματισμός

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Το πρόσφατο αποτέλεσμα του Ε.Γ. του ΔΗΚΟ δεν προκάλεσε έκπληξη στο Προεδρικό. Η νίκη του Νικόλα Παπαδόπουλο τον περασμένο Δεκέμβριο άλλαζε τα δεδομένα που ίσχυαν ως εκείνη την στιγμή και σίγουρα παρά το σχετικά “καλό” ξεκίνημα, υπήρχε η βεβαιότητα ότι η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την συγκυβέρνηση ήταν θέμα χρόνου ή καλύτερα θέμα εξελίξεων στο κυπριακό.

Πολιτικοί κύκλοι που μίλησαν μαζί μας, μας ανέφεραν ότι από την στιγμή που την περίοδο των προεδρικών εκλογών ο Νικόλας Παπαδόπουλος τάχθηκε ανοιχτά κατά της στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη έχοντας ως ασπίδα της κίνησής του αυτής το κυπριακό, ήταν βέβαιο ότι όταν θα φτάναμε στο πρώτο “δεδομένο” το οποίο ήταν η συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Παπαδόπουλος θα έβρισκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός ουσιαστικά άρχισε να χτίζεται… από την 1η Δεκεμβρίου όταν ο Μάριος Καρογιάν έφευγε από τον 5ο όροφο των γραφείων του ΔΗΚΟ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ξεκαθαρίσει σε στενούς του συνεργάτες ότι εάν παρθεί και επίσημα η απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση, ταυτόχρονα θα έκανε και ανασχηματισμό, ακόμη και στην περίπτωση που οι υπουργοί του ΔΗΚΟ διαφωνούσαν με την θέση του κόμματός τους και ζητούσαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Ο κύριος λόγος φυσικά είναι οι εξελίξεις στην οικονομία. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά τις διαφορές που υπήρχαν στο Εθνικό θέμα, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα διακινδύνευε την πορεία της χώρας και τις σχέσεις Λευκωσίας – Τρόικας, κάτι που αποδείχθηκε και με την στάση του κ. Παπαδόπουλου στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούσαν κόκκινη γραμμή για το κόμμα του.

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης παρά την στήριξη του ΑΚΕΛ που έχει στο Εθνικό Θέμα, δεν θα μπορούσε να αισθάνεται σίγουρος ότι θα είχε στήριξη και στα θέματα της οικονομίας ή έστω ανοχή.

Τα πρόσωπα τώρα για τον ανασχηματισμό δίνουν και παίρνουν με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι οι νέοι Υπουργοί θα είναι τεχνοκράτες και όχι κομματικά πρόσωπα. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσει το Υπουργείο Παιδείας με τον πρόσωπο του Νίκου Τορναρίτη να φιγουράρει.