Συντήρηση της διαδικασίας επιδιώκει ο Ερντογάν


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το πρώτο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν, ως Προέδρου της Τουρκίας είναι παράνομο καθώς αύριο θα βρίσκεται στα κατεχόμενα. Ωστόσο η Λευκωσία αναμένει κάποια πράγματα κυρίως σε λεκτικό επίπεδο από την επίσκεψη Ερντογάν και τις επαφές που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου. Το ύφος της δήλωσης που θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να δώσει και το στίγμα που ουσιαστικά θα έχει η Τ/κ πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών καθώς την επομένη της επίσκεψης του κ. Ερντογάν θα συναντηθούν Νίκος Αναστασιάδης και κατοχικός ηγέτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι «Εάν η επίσκεψη (Ερντογάν) συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών, ή συνεργασίας δύο κρατών δεν είναι το μήνυμα που αναμένουν οι ξένοι και εμείς». Όπως υποστήριξε, πρέπει να γίνουν τέτοιες τοποθετήσεις, που να δημιουργούν βάσιμα την ελπίδα ότι επιτέλους εννοεί αυτά που διαμηνύει, ότι δηλαδή επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος σύντομα. Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα στην επιστολή που έστειλε στον τούρκο Πρόεδρο, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου εξέφραζε την ελπίδα για προσωπική εμπλοκή του Τούρκου Προέδρου για την επίτευξη λύσης του προβλήματος. Μια λύση, προστίθεται στην επιστολή, που αν επιτευχθεί θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και θα βοηθήσει στον ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή.

Την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα κατεχόμενα, στο Προεδρικό θα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τα όσα θα παρουσιάσει στον κατοχικό ηγέτη.

Θα αλλάξει στάση ο Ερντογάν;

Στα αυτιά της Λευκωσίας ηχούν ακόμη οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που έχει κάνει αρκετές φορές περί ουσιαστικά ανύπαρκτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα η φιλοσοφία του τούρκου Προέδρου για την «Νέα Τουρκία» προκαλεί προβληματισμό καθώς στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τη φιλελεύθερη καπιταλιστική οικονομία και το σουνιτικό Ισλάμ. Και βεβαίως δεν θα περιοριστεί μόνο το κοσμικό κράτος αλλά και η ίδια η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα ήδη να του έχει προσδιοριστεί ο όρος ως «Νέος Σουλτάνος».

Ο ρόλος του Αχμέτ Νταβούτογλου

Μετά την στασιμότητα του καλοκαιριού στην Ουάσιγκτον περιμένουν ότι θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις. Η αλλαγή ρόλων Νταβούτογλου – Ερντογάν ικανοποιεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική καθώς ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις του Προέδρου Ομπάμα και του κ. Ερντογάν είχαν βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα συνομιλητής των Αμερικανών ο τελευταίο διάστημα ήταν ο νέος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν είναι λίγες οι συζητήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όσο και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν κάτι που φάνηκε με έντονο τρόπο στο Ουκρανικό ζήτημα. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο τόνισε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι στην Τουρκία μιλούν πλέον με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και μόνο αυτόν είπε πως θα έθετε ξανά το θέμα θετικής παρέμβασης της Τουρκίας στο κυπριακό.

Πάντως, είναι επίσης γνωστό ότι οι σχέσεις του κ. Νταβούτογλου με τον κατοχικό ηγέτη δεν είναι και οι καλύτερες, την ώρα που θεωρεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αξιόπιστο συνομιλητή.

Τα χρονικά ορόσημα

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην «24» τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να «κλείσει» και όχι να «λύσει» το κυπριακό. Άλλωστε στην λίστα των σημαντικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας βρίσκεται αρκετά χαμηλά, με το κουρδικό να είναι το κορυφαίο ζήτημα. Παράλληλα τόσο η Τουρκία όσο και τα Κατεχόμενα βρίσκονται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου και των λεγόμενων Προεδρικών Εκλογών του ερχόμενου Απρίλη αντίστοιχα.

Ο στόχος της Τ/κ πλευράς είναι η συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης μέχρι της ανακήρυξη του νέου κατοχικού ηγέτη, που ωστόσο να μην επιτρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να τους καταλογίσουν ευθύνες για καθυστέρηση της πορείας των συνομιλιών. Την ίδια ώρα στην Τουρκία οι εκλογές κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας ενώ ενδιαφέρον υπάρχει εάν ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα διατηρήσει τα ποσοστά «Σουλτάνου» που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν ως ηγέτης του ΑΚΡ.