Οι “συμπληγάδες” του Αναστασιάδη


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Μόνο ξέγνοιαστος δεν θα είναι ο «Αύγουστος των διακοπών» για τον Νίκο Αναστασιάδη, το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα που ασχολείται με το κυπριακό. Οι εκποιήσεις από την μία, και το τέλμα στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες από την άλλη συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα κρίνει την εικόνα που θα έχει η κοινωνία για την κυβέρνηση και ειδικά για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Φθινόπωρο.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει βγει καπνός στο θέμα των να καταλογιστούν κατηγορίες στα πρόσωπα που ευθύνονται για τα οικονομικά σκάνδαλα που οδήγησαν τον τόπο στις αγκάλες της Τρόικας, στο Προεδρικό κατανοούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Το τελεσίγραφο των δανειστών για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις αλλά και το επίσημο «μπαμ» του ΔΝΤ που ζήτησε νέα μέτρα δημιούργησε ερωτήματα για το που τελικά πηγαίνει η οικονομία. Η τελευταία αξιολόγηση των δανειστών μας ήταν η πρώτη όπου δεν υπάρχει η αναφορά «είμαστε μέσα στα προαπαιτούμενα». Επίσης δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ σε προηγούμενες αξιολογήσεις είχε τονιστεί ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε θέμα μειώσεων μισθών στο δημόσιο επίσημα στον Νίκο Αναστασιάδη.

Η «24» είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης που διεξήχθη στο Προεδρικό είχε πρώτη αναφερθεί στην παραπάνω αξίωση της Τρόικας. Παράλληλα η συμφωνία για εκποιήσεις ανάμεσα στην Λευκωσία και την Τρόικα, με τον τρόπο που έγινε, είναι ξεκάθαρο ότι για πρώτη φορά μετά το κούρεμα δημιούργησε ρωγμές στην επικοινωνιακή σχέση. Πάντως το ΔΝΤ βρήκε σύμμαχο τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να γίνουν διορθώσεις στο κρατικό μισθολόγιο. Μάλιστα για να δικαιολογήσει την θέση υποστήριξε ότι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει χάσμα απολαβών σε κάποιες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι μια προσαρμογή στους μισθούς θα έχει θετική επίδραση, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στην διάθρωση, στελέχωση και αποδοτικότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Ένα νομοσχέδιο που κανείς δεν συμφωνεί

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2015 όσοι καθυστερούν να πληρώσουν πάνω από 90 ημέρες τα δάνεια τους, θα κατατάσσονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά, σημειώνεται, πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο των αναδιαρθρώσεων για να γλυτώσουν το ακίνητο από τον πλειστηριασμό, που θα γίνεται χωρίς την εμπλοκή του κτηματολογίου, όπως ήταν απαίτηση της τρόικας. Μετά την πάροδο των 90 ημερών, το πιστωτικό ίδρυμα θα αποστείλει ειδοποίηση στον οφειλέτη, ζητώντας την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους μέσα σε 30 ημέρες.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός η έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένη Τετάρτη δεν άφησε ικανοποιημένη απόλυτα ούτε την Τρόικα. Οι δανειστές μας διαφωνούν με την πρόνοια που λέει πως όσες περιπτώσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου ή ενώπιον του Διευθυντή του Κτηματολογίου θα εξαιρούνται. Ζητά όπως και αυτές οι υποθέσεις μπορούν να τύχουν χειρισμού με τη νέα νομοθεσία αφού πρώτα οι τράπεζες αποσύρουν τους προηγούμενους φακέλους σε Κτηματολόγιο και Δικαστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες μέρες, στο κτηματολόγιο εκκρεμούν γύρω στις 3000 ακίνητα ενώ κατά μέσο όρο το Τμήμα εκποιεί γύρω στα 200 ακίνητα ετησίως.

Η πρώτη μάχη κυβέρνηση αντιπολίτευσης για το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει στις 11 Αυγούστου καθώς οι πληροφορίες λένε ότι εκείνη την ημέρα θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο, σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών εσωτερικών και οικονομικών. Στη συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν οι υπουργοί οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας, του συνδέσμου τραπεζών, του κτηματολογίου και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Κατά τη συζήτηση οι αρμόδιοι υπουργοί θα αναλύσουν το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της «24» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την σημερινή του μορφή αποκλείεται να γίνει αποδεκτό.

 

Στο γνωστό σημείο «μηδέν» το κυπριακό

Μετά από σχεδόν 6 μήνες συνομιλιών, φτάσαμε και πάλι στο γνωστό σημείο. Το «τέλμα». Το απόλυτο χάσμα των προτάσεων που καταθέσει οι δύο πλευρές στις συνομιλίες έχει ως αποτέλεσμα η Ε/κ πλευρά να θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για έναρξη της επόμενης κρίσιμης τρίτης φάσης των συνομιλιών το γνωστό «πάρε – δώσε». Η Τ/κ πλευρά κατάφερε να οδηγήσει τις συνομιλίες για ακόμη μια φορά στο σημείο «μηδέν» και να ζητά να ξεκινήσει το «πάρε – δώσε» μέσα σε οριοθετημένο χρονοδιάγραμμα.

Πάντως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την μετάβαση του προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένονται να γίνουν αρκετές κινήσεις στο παρασκήνιο ώστε να σπάσει ο πάγος και να μην οδηγηθούμε σε οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών. Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η πλευρά μας στο διάστημα αυτό που μεσολαβεί μέχρι την αναχώρηση του προέδρου στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε να υπάρξει τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου παραμονές του ταξιδιού.

Κομβικό ρόλο στις παρασκηνιακές κινήσεις που θα γίνουν θα έχει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχάιμ, η οποία έχει αναλάβει μια προσπάθεια να γεφυρώσει σημεία τπου χάσματος που υπάρχουν. Τα σημερινά δεδομένα άλλωστε είναι γνωστά: Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκλίσεις οπότε μπορεί να ξεκινήσει το «πάρε – δώσε». Από την άλλη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι πρέπει πρώτα να καταρτιστεί το έγγραφό με τους 3 πυλώνες όπου θα καθορίζονται οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και τα θέματα όπου η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΑΚΕΛ διαφωνούν με καταρτισμό του συγκεκριμένου εγγράφου.

Την ίδια ώρα Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οι κινήσεις που θα γίνουν από την Ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως κατεύθυνση την ΕΕ και τις ΗΠΑ ώστε να ασκήσουν πιέσεις για να αλλάξει η τουρκική αδιαλλαξία. Ωστόσο στην περίπτωση που παραμένουμε στον ίδιο παρανομαστή, πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη χιαστή συνάντηση των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα,, ενώ δεν αποκλείεται και πλήρης κατάρρευση των συγκεκριμένων επαφών.
Eντωμεταξύ όπως όλα δείχνουν ο Λιν Πάσκο θα αποτελέσει παρελθόν πριν καν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ως ειδικός σύμβουλος του ΓΓ στην Κύπρο στην θέση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Όπως είναι γνωστό ο συγκεκριμένος Αμερικανός πρώην βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, είχε ανάμειξη την εποχή εκπόνησης του σχεδίου Ανάν.

 

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 3/7/2014.