Αποποιείται τη σύνταξη του ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά

 

Ο λόγος για τον 42χρονο Ονούφριο Κουλλά, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τον ΔΗΣΥ τον περασμένο Μάιο, γεγονός που οδήγησε στην υποχρεωτική παραίτησή του από την δημόσια υπηρεσία όπου εργαζόταν. Ο κ. Κουλλά, σύμφωνα με την επιστολή του προς τη Ρέα Γεωργίου ημερ. 22/9/2016, πληροφορήθηκε από λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου ότι ως πρώην δημόσιος υπάλληλος θα λαμβάνει μαζί με τις απολαβές του βουλευτή και σύνταξη. «Δεδομένου ότι σήμερα βρίσκομαι στο 42ο έτος της ηλικίας μου, οφείλω να πω ότι τούτο μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση», αναφέρει ο κ. Κουλλά, ζητώντας αποποίηση του εν λόγω «δικαιώματος» καθόσον χρονικό διάστημα θα κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα στη Δημοκρατία. Μάλιστα ζητά από την κ. Γεωργίου σε περίπτωση που έχει ήδη δρομολογηθεί η καταβολή αναδρομικά από τον Ιούνιο του «οφειλομένου» ποσού να προχωρήσει σε ανάλογη προσαρμογή στην αντιμισθία του για τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να του αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό.

Βάσει νόμου του ’97

Μετά από έρευνα της εφημερίδας “Πολίτης” προκύπτει ότι ο νόμος ο οποίος… συνταξιοδοτεί από τα 42 του χρόνια τον κ. Κουλλά (κάποιους ενδεχομένως και σε πιο νεαρή ηλικία) και τον οποίον αναζητεί για να τροποποιήσει, είναι ο περί Συντάξεως Νόμος του 1997 και συγκεκριμένα το άρθρο 24 αυτού, σύμφωνα με το οποίο «όταν υπάλληλος αφυπηρετεί για ανάληψη δημόσιου λειτουργήματος που είναι ασυμβίβαστο με το αξίωμα ή τη θέση την οποία κατέχει στην κρατική υπηρεσία, αυτός σε κάθε περίπτωση λαμβάνει για την υπηρεσία του σύνταξη (συντελεστής σύνταξης και εφάπαξ ποσό) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο όρος για συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας» αλλά και «τόση πρόσθετη σύνταξη όση το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει δίκαιο και πρέπον». Τονίζεται ότι η ακόμη πιο προκλητική πρόνοια πρόσθετης σύνταξης με απόφαση Υπουργικού καταργήθηκε με βάση τον περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμο του 2011 σύμφωνα με τον οποίο «για σκοπούς υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ ποσού ή του φιλοδωρήματος αξιωματούχου που αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε πρόσθετη υπηρεσία».

Η πρόκληση και άλλοι

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο του 2011 σε περίπτωση που αξιωματούχος ή συνταξιούχος ανέλαβε ή αναλαμβάνει οποιοδήποτε λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση, η σύνταξη που θα καταβάλλεται ή καταβάλλεται σ’ αυτόν αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία ή υπηρεσία του στο λειτούργημα ή αξίωμα ή θέση. Εν ολίγοις, το 2011 ψηφίστηκε η αναστολή καταβολής σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους. Ωστόσο μετά από προσφυγή 52 επηρεαζομένων αξιωματούχων η πρόνοια αυτή του νόμου κρίθηκε τον Οκτώβριο του 2014 αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα να επαναρχίσει η ταυτόχρονη καταβολή, ενώ στους 52 που είχαν προσφύγει η σύνταξη καταβλήθηκε και αναδρομικά από την ημέρα ισχύος του νόμου (Μάιος 2011). Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει δύο ακριβώς χρόνια χωρίς η κυβέρνηση να ρυθμίσει εκ νέου το ζήτημα, παρότι ο ΥΠΟΙΚ στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τα τρία χρόνια εσωτερικής διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, και σε σχετική ερώτηση του «Π», είχε αποκαλύψει πως στηρίζει την πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο το ΔΗΚΟ. Με την πρόταση αυτή, της οποίας η εξέταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εκτιμά ότι η αναστολή της σύνταξης ρυθμίζεται κατά τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ωστόσο με δεύτερη πρόνοια η δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη εξαιρείται από τον συμψηφισμό συντάξεων.

Ποιοι αποποιήθηκαν

Καταληκτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ονούφριος Κουλλά είναι ο μόνος από τους εν ενεργεία βουλευτές που αποποιείται τη σύνταξή του, παρότι υπάρχουν και άλλοι που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα. Από τους τέως βουλευτές την είχε αποποιηθεί μόνο ο Νίκος Νικολαΐδης ενώ μέχρι και σήμερα η σύνταξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη (από τη θητεία του στη Βουλή) και των υπουργών του Ζ. Αιμιλιανίδου, Ι. Κασουλίδη και Σ. Χάσικου (ο τελευταίος έγινε 60 χρόνων τον Απρίλιο και αποποιήθηκε αμέσως τη σύνταξη) εμβάζονται στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης για τη συνέχιση των σπουδών νέων, ενώ η σύνταξη του γενικού εισαγγελέα Κ. Κληρίδη κατατίθεται στο πάγιο ταμείο. 

Πηγή http://www.sotiranews.com/