‘Βεντέτα’ Franken – Μουζάλα στο βέλγικο Τύπο

{loadposition ba_textlink}

Προβάλλεται εκτενώς το ιστορικό της υπόθεσης και η «βεντέτα» που άνοιξε μεταξύ των δύο πολιτικών, χωρίς προς το παρόν να διατυπώνεται θέση ή να εγκαλείται ευθέως ο Βέλγος αξιωματούχος. Εκτιμάται πάντως ότι παρά τις διαψεύσεις, η αναλυτική καταγραφή των δηλώσεων Γ. Μουζάλα αλλά και η φύση των κατηγοριών που του προσάπτει, δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος του T. Francken, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει έκδηλος προβληματισμός για τη διεθνή εικόνα του Βελγίου.

Τις δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης T. Francken στους ισχυρισμούς του Έλληνα ομολόγου του Γ. Μουζάλα ότι ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει απωθήσεις των προσφύγων στη θάλασσα, σημειώνει η De Standaard, αναδημοσιεύοντας σχετικό τηλεγράφημα του Belga υπό τον τίτλο «Οι κατηγορίες του Έλληνα Υπουργού είναι γκροτέσκες». Η δε εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Francken διαψεύδει τις κατηγορίες για απωθήσεις προσφύγων», αναφέρει ότι “δεν είναι συνηθισμένο οι συμμετέχοντες σε άτυπα συμβούλια να ‘μαρτυρούν’ τα μυστικά που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες”.

«Μην πυροβολείτε την Ελλάδα», λέει ο Βέλγος πρώην Επίτροπος K. De Gucht

«Να μην βάζουν οι Ευρωπαίοι στο στόχαστρο την Ελλάδα φορτώνοντάς της όλες τις αμαρτίες του κόσμου γιατί κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σοβαρή στάση παρά τις ολιγωρίες της», επισήμανε σε δηλώσεις του προς ραδιοφωνική εκπομπή ο Βέλγος πρώην Επίτροπος K. De Gucht σύμφωνα με τη De Morgen.
«Με δυσκολία μπορούν οι Έλληνες να ελέγξουν και να υποδεχτούν τις ροές αυτές των προσφύγων», παρατηρεί ο K. De Gucht. «Ασφαλώς και πρέπει να συνεργαστεί καλύτερα η Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον αφού και η Ευρώπη καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια», προσθέτει.
«Μη ρεαλιστικό και κατά συνέπεια δύσκολα εφαρμόσιμο», θεωρεί εξάλλου ο Φλαμανδός πολιτικός το σχέδιο της ολλανδικής προεδρίας για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος θα επαναπατρίζονται σε αντάλλαγμα με τη εκπόνηση ενός σχεδίου διαμοιρασμού συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: KYΠΕ