Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

{loadposition ba_textlink}

Καθώς και οι εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών για το έτος 2015, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα αναφέρει ότι με το βιβλίο του για το εκκλησιαστικό φρόνημα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ατέρμονον, ο Χρήστος Αλεξάνδρου, “ επιχειρεί να αναδείξει μια πτυχή του καβαφικού έργου η οποία, για διάφορους λόγους, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε: Αυτή του εκκλησιαστικού φρονήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο εύκολα ο αναγνώστης `αισθάνεται` διαβάζοντας την ποίησή του και όχι μόνο. Κατά δεύτερο λόγο, καταπιάνεται και με την αίσθηση πατρίδας που φέρει ο ποιητής, ως μέλος του εξωελλαδικού ελληνισμού”.

Για το βιβλίο μίλησαν, ο συγγραφέας, εκδότης, Γιώργος Καραμπελιάς, ο οποίος συμμετέχει στη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Άρδην, όπου και δημοσιεύτηκε μια πρώτη μορφή της μελέτης, και ο φιλόλογος π. Αθανάσιος Πολύζος, ο οποίος έγραψε την εισαγωγή του βιβλίου.

Όπως ανέφερε ο π. Αθανάσιος στην εισήγησή του, ο Χρήστος Αλεξάνδρου, αποφεύγοντας τη σύνθεση μιας καβαφικής “αγιογραφίας”, φωτίζει, με ειλικρίνεια και ακριβοδίκαια, μία παρεξηγημένη και επίμαχη όψη της καβαφικής ποίησης, καθώς ξαναδιαβάζει και δημιουργικά ανασυνθέτει τα ειλημμένα για τον θρησκευτικό Καβάφη και, ταυτόχρονα, με οξυδέρκεια τα σχολιάζει και τα ερμηνεύει.

Θέτοντας το θέμα της πάλης του ποιητή με τις ενοχές του και τη θεραπευτική λειτουργία της χριστιανικής πίστης, με τη συγχώρηση και την επιείκεια της Εκκλησίας, ο π. Αθανάσιος διατύπωσε την άποψη ότι μπορούμε να πούμε ότι ο Καβάφης ήταν ένας μετανοημένος, αφού ο στίχος του ψαλμού, «την ανομίαν μου εγώ γιγνώσκω, και η αμαρτία μου ενώπιόν μου έστι δια παντός», τον χαρακτηρίζει, ενώ ο ίδιος ο Καβάφης έγραψε «κλίνω υπέρ της συχνοτέρας παρουσίας των ιερέων ανάμεσά μας. Σε πολλά ταραγμένα σπίτια η παρουσία των φέρνει κάτι από την παρηγορητικήν Εκκλησία».

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμπελιάς , επιχειρώντας να ανατρέψει τη συμβατική εικόνα που κυριαρχεί, για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, την αποκλειστική ενασχόλησή του με την ποίηση, αλλά και τη θεματολογία του έργου του, απήγγειλε τα ποιήματα “Στην Εκκλησία” και “Μανουήλ Κομνηνός”, που δείχνουν την εμμονή του στην ορθόδοξη ταυτότητα και μας δίνουν μια εικόνα της σχέσης του με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο.

Ανέγνωσε, επίσης, πεζά κείμενα του Μεγάλου Αλεξανδρινού για το κυπριακό ζήτημα, τα Ελγίνεια Μάρμαρα και τα Δημοτικά Άσματα, τα οποία καταδεικνύουν τόσο το ευρύ φάσμα των θεμάτων που τον απασχολούν όσο και αυτό που ο Χρήστος Αλεξάνδρου ονομάζει στο έργο του αίσθηση πατρίδας.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Χρήστος Αλεξάνδρου, διευκρίνισε ότι στόχος της μελέτης του δεν ήταν να παρουσιάσει τον Καβάφη ως έναν πιστό χριστιανό ο οποίος εφάρμοζε όσα προστάζει η χριστιανική διδασκαλία και οι πνευματικοί της εκκλησίας μας.

“Εκείνο το οποίο προσπάθησα να καταδείξω, όπως είπε, είναι αυτό που ονόμασα φρόνημα, … δηλαδή την αποδοχή, τον σεβασμό, την αγάπη προς την Εκκλησία, τη διάθεση υπεράσπισής της και τη γενικότερη αποδοχή της Εκκλησίας και της διδασκαλίας της”, είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Σε άλλη εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έγινε η παρουσίαση των εκδόσεων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών για το έτος 2015.

Μετά το καλωσόρισμα της Μορφωτικού Συμβούλου κ. Μαρίας Παναγίδου χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Άννα Λοϊζίδου-Pouradier Duteil, η οποία παρουσίασε τους ερευνητές και επιμελητές των τόμων και ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συντελεστές της διοργάνωσης της εκδήλωσης για τη συνεργασία.

Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις:

The Chronicle of Amadi (translated from the Italian by Nιcholas Coureas and Peter Edbury) από τον κ. Χαράλαμπο Γάσπαρη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Επετηρίδα Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, από τον κ. Νίκο Καραπιδάκη, Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Τα Παραμύθια της Κύπρου από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (επιμέλεια: Αργυρώ Ξενοφώντος και Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου) από τον κ. Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κυπριακή οικία (Γεώργιος Παπαχαραλάμπους) από την κ. Μαρία Παναγίδου, Μορφωτικό Σύμβουλο της Κυπριακής Πρεσβείας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης και η Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Άννα Λοϊζίδου-Pouradier Duteil.

Τους τόμους παρουσίασαν, αντίστοιχα, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκα Μπενβενίστε, ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σωτηρία Σταυρακοπούλου και η Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας, Μαρία Παναγίδου.