Δ. Χριστόφιας: Αποκαλύπτω αλήθειες που καίνε και πονάνε

 

Τη δική του ερμηνεία και απόψη για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αλλά και τον ίδιο προσωπικά, μέσα από την πορεία και τη συμμετοχή του στα κοινά, που κορυφώθηκε με την άνοδό του στο ύπατο αξίωμα του τόπου, αποτυπώνει στο βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ένα βιβλίο που όπως ο ίδιος προβλέπει, «θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων».

Τα παιδικά χρόνια στο Δίκωμο, οι σπουδές στη Μόσχα, το ΑΚΕΛ, η πορεία προς την πολιτική ανάδειξη στα δύο κορυφαία αξιώματα, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πενταετής διακυβέρνηση, περιγράφονται και αναλύονται μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες, στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου του, συνυφασμένα με το Κυπριακό.

Το «Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία» παρουσιάστηκε χθες βράδυ, από τον εκπαιδευτικό και πρώην Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου, σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, παρουσία, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας, βουλευτών και στελεχών του ΑΚΕΛ, της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια και φίλων της αριστεράς.

Στο βιβλίο του, όπως ανέφερε ο ίδιος στην παρουσίαση, καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες συμμετοχής στα κοινά τα τελευταία εξήντα σχεδόν χρόνια. Αποτελεί, όπως είπε, ένα κράμα αυτοβιογραφίας, διανθισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται στο βιβλίο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, είναι ότι «ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια, τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

«Όλα αυτά τα χρόνια η εκάστοτε τουρκική ελίτ, καθώς και η τουρκοκυπριακή αντιδραστική δεξιά, καραδοκούν και εκμεταλλεύονται, με την αρωγή του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, τα συνεχή ολισθήματα αλυτρωτισμού της ελληνοκυπριακής δεξιάς και προωθούν το δικό τους `όραμα»` για επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου» ανέφερε.

Το μεγάλο θύμα, είπε, «αυτής της τραγελαφικής διαδικασίας είναι ασφαλώς ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρώνουν διαχρονικά βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες και υλικές θυσίες».

Με το βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει, όπως ανέφερε, να αποκαλύψει «αλήθειες που η δεξιά ενταφίασε για ολόκληρες δεκαετίες, παραχαράσσοντας τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του λαού μας. Αποκαλύπτονται αλήθειες που καίνε και πονάνε, πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γνωρίζει και να παραδεχτεί η κοινωνία μας, αν κάποτε θα καταφέρουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και το λαό μας».

Είναι πιθανό, ανέφερε, «το περιεχόμενο του βιβλίου να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους, καθώς και από ΜΜΕ».

Καθοδηγητική πυξίδα για τον ίδιο, είπε, ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Ανέφερε ότι κριτής όλων είναι ο λαός τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε «με συνέπεια για μισό αιώνα και βάλε, προσφέροντας το είναι μου» και από τον οποίο εκείνο που ζητά είναι «να με κρίνει αυστηρά μεν, αλλά με αντικειμενικότητα».

«Εμείς της Αριστεράς – και όχι μόνο – πρέπει να αποβάλουμε το προπέτασμα καπνού που μας έριξαν στα μάτια οι αντίπαλοί μας θολώνοντας μυαλά και να αποδώσουμε με καθαρό μυαλό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαώ» κατέληξε.

Μηνύματα Κυπριανού στο εσωτερικό

Η διακυβέρνηση Χριστόφια έχει ήδη κριθεί πολιτικά από το λαό, επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το λόγο έχει πλέον η Ιστορία. Αυτή θα αξιολογήσει τα γεγονότα που σημάδεψαν το παρελθόν, θα αναζητήσει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά και θα αποδώσει τις ευθύνες για τις εξελίξεις εκεί όπου πράγματι ανήκουν, ανάλογα με το ρόλο που ο καθένας έπαιξε είτε στην υπόθεση του Μαρί, είτε στην υπόθεση της κατάρρευσης των τραπεζών και της οικονομίας, είπε.

Αναφέρθηκε σε σπίλωση του Δημήτρη Χριστόφια και αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος που είχε πάντα το ΑΚΕΛ από αυτούς που, όπως είπε, ξαναθέλουν την Αριστερά στη γωνιά, απαξιωμένη από την κοινή γνώμη και απομονωμένη από τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. «Φάνηκε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών οπότε αποπειράθηκαν ματαίως να συνδέσουν στελέχη του ΑΚΕΛ με το υποτιθέμενο σκάνδαλο της Κόσιης και της Πάφου. Ξαναφαίνεται τώρα στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές με τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η μήνυση του Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του Δημήτρη Χριστόφια. Φάνηκε στον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το βιβλίο του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα, που συνιστούσε κόλαφο για τους σημερινούς κυβερνώντες».

Δεν πρόκειται, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «να φερθούμε ανέντιμα απέναντι στο Δημήτρη Χριστόφια, τον άνθρωπο που έκανε τη ζωή του μέρος της ιστορίας μας».

«Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τους χειρισμούς που έγιναν επί της διακυβέρνησης Χριστόφια, οφείλει να αναγνωρίσει τη σημασία που είχαν ορισμένα ιστορικά χαρακτηριστικά. Επί Χριστόφια κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού. Τότε σηκώσαμε ως πολιτικός χώρος όλο το βάρος αυτής της υπόθεσης. Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στηρίξαμε τα βήματα που έγιναν χάρη στα οποία μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε δίκαιη λύση» ανέφερε.

Οι συγκλίσεις, σημείωσε, εκείνης της περιόδου αποτελούν σήμερα τη βάση των συνεχιζόμενων προσπαθειών, οι οποίες ευχήθηκε να έχουν αίσιο τέλος.

Σε τελική ανάλυση, ανέφερε, «παρόλη την επίθεση που εκδηλώθηκε από την αρχή της Προεδρίας Χριστόφια, υπάρχει στον απολογισμό του ένα έργο αναμφισβήτητο. Τομές και μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στην κοινωνική πολιτική, το υδατικό, τον τομέα του περιβάλλοντος και άλλα πολλά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε παράλληλα ότι την ώρα που το οικονομικό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούσαν οι τράπεζες έφτανε στα όρια του υπονομεύοντας την πραγματική οικονομία και οδηγώντας τη σε πρωτοφανή κρίση, η διακυβέρνηση Χριστόφια άνοιξε το παράθυρο της ενέργειας, μετατρέποντας, ταυτόχρονα, το φυσικό πλούτο της Κύπρου σε παράγοντα ειρήνης για τη χώρα και ευημερίας για το λαό.

Εκείνο που τώρα πρέπει να κριθεί είναι το έργο του κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι όσοι επιμένουν να αναφέρονται στο παρελθόν, είναι, προφανώς, όσοι δεν έχουν ή θέλουν να κρύψουν τα δικά τους σχέδια για το μέλλον και όσοι επιδιώκουν να ξεχαστούν οι δικές τους ευθύνες και οι ευθύνες του γνωστού οικονομικού κατεστημένου για την υπονόμευση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως οι δημοτικές εκλογές είναι για το ΑΚΕΛ η αφετηρία μιας νέας πορείας προς το λαό και μιας κοινής προσπάθειας να αξιοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εργαλείο εξορθολογισμού του κράτους, εκδημοκρατισμού των θεσμών, εξυπηρέτησης των δημοτών, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και συμμετοχής στη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων με συγκεκριμένες προτεραιότητες και συγκεκριμένες καλές πρακτικές.

Το βιβλίο

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο εκπαιδευτικός και πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου είπε πως με αυτό μπορεί να ξαναζήσει κανείς την ιστορία της Κύπρου από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Χώρισε το βιβλίο σε τρία μέρη. Τα πρώτα κεφάλαια (1-7, σελ. 1-54) περιγράφουν τα πρώτα χρόνια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας στο Δίκωμο και τις σπουδές στη Μόσχα. Είναι τα χρόνια της διαμόρφωσης—προσωπικής και πολιτικής. Τα κεφ. 8-22 (σελ. 55-179) περιγράφουν τα χρόνια της ανόδου και της πολιτικής καθιέρωσης από το πραξικόπημα μέχρι την ανάδειξη στην προεδρία της Βουλής. Τα κεφ 23-31 περιγράφουν τα χρόνια της εξουσίας και της δοκιμασίας.

Το βιβλίο είναι ένας απολογισμός μιας γεμάτης ζωής, που ήταν επιτυχής στο προσωπικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, είπε ο κ. Δημητρίου. «Ηγήθηκε του πολιτικού του χώρου και της χώρας και, μέσα από τις πολλές σημαντικές θέσεις που η κοινωνία του εμπιστεύτηκε, επηρέασε καθοριστικά τις κοινωνικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Ενώ ισχύουν αυτά, υπό τη μεγάλη πίεση των συμβάντων των τελευταίων πέντε χρόνων, το βιβλίο αποπνέει την αγωνία της δικαίωσης» όπως ανέφερε.

«Σαν κοινωνικός επιστήμονας θα τον καθησυχάσω ότι ουδείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν είναι πιο δικαιωμένος» είπε.

Ειδικότερα αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του τέως Προέδρου, είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «ήλθε με πολλές προσδοκίες για όλα από σχεδόν όλους. Η διεθνής οικονομική κρίση και η έκρηξη στο Μαρί, ανέδειξαν την αδυναμία μας ως κοινωνίας να διαχειριστούμε την πολυπλοκότητα της εποχής μάλλον, παρά του ίδιου προσωπικά. Παρά το προσωπικό και πολιτικό κόστος που ο ίδιος πληρώνει, η συμβολή του είναι μεγάλη. Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει ξανά. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πιο εύκολο δρόμο να διανύσει για να λύσει το Κυπριακό. Γι` αυτά η συμβολή του Δημήτρη Χριστόφια είναι μεγάλη και η ιστορία θα το δει και θα το αναγνωρίσει αργά η γρήγορα—πιο γρήγορα αν το Κυπριακό λυθεί σύντομα» είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι η αναγνώριση αυτή μπορεί να έρθει αργά μάλλον παρά γρήγορα για δύο λόγους: Αφενός, η δεξιά, μέσα από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση στην οποία οδήγησαν οι πολιτικές της σε πολλές χώρες, άνοιξε το δρόμο για την ακροδεξιά, που έρχεται πολύ επιθετικά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και στις ΗΠΑ. Αφετέρου, η ίδια η αριστερά βρίσκεται σε κρίση προσανατολισμών και πολιτικών.

«Μνημειώδες σύγγραμα»

Ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Νεοκλέους μίλησε για μνημειώδες σύγγραμα, προσθέτοντας πως οι βασικές εντυπώσεις που αποκόμισε πηγάζουν από κάποια συγκλονιστικά πολιτικο-οικονομικά γεγονότα, άγνωστα τότε στον ίδιο, που πραγματικά τον λύπησαν. «Αντίθετα όμως, χάρηκα τη στρωτή και εύληπτη γλώσσα του κειμένου, το πλούσιο και ανεπιτήδευτο λεξιλόγιο ενός γλαφυρού καλάμου και τη φροντισμένη δομή και επιμέλεια του βιβλίου, κυρίως, όμως, την ποιότητα των λεπτών σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων του συγγραφέα, αλλά και την ενδιαφέρουσα επιστημονική και λεπτολογημένη ανάλυση των φιλοσοφικών σχολών, στις οποίες γίνεται αναφορά» είπε.

Μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες του βιβλίου, ανέφερε, αποτυπώνεται η φυσιογνωμία του ίδιου του συγγραφέα.

Για όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, η τιμή του βιβλίου ανέρχεται στα 20 ευρώ.

 

15184107_10207460198479479_2133009369_o.jpg