Δαμάζοντας τα… όνειρα

Την επικράτεια δηλαδή εκείνη που ο νους και το ασυνείδητο φαίνεται να είναι παντοδύναμα και πέρα από τον έλεγχό μας, οι επιστήμονες την έκαναν πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι το κατάφεραν!

Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να καθοδηγήσουν και να διαμορφώσουν τα όνειρα αρουραίων.

Οι επιστήμονες, με το πείραμά τους, αξιοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες και τις μετατρέπει σε μνήμη. Έστειλαν στα πειραματόζωα ηχητικά μηνύματα, τα οποία σχετίζονταν με εμπειρίες που είχαν βιώσει την προηγούμενη ημέρα.

Στο πλαίσιο του πειράματος ο επικεφαλής της έρευνας, Matt Wilson, εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων να τρέχουν σε ένα λαβύρινθο χρησιμοποιώντας ηχητικά μηνύματα.

Το ένα από τα μηνύματα που ακούγονταν σήμαινε ότι τους περίμενε φαγητό στα αριστερά, ενώ ο άλλος ήχος σήμαινε ότι οι αρουραίοι θα έβρισκαν μια λιχουδιά στο λαβύρινθο αν έστριβαν δεξιά.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων καθώς περιηγούνταν στον λαβύρινθο. Αργότερα, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα την ώρα που κοιμούνταν.

Μετά από μετρήσεις και αναλύσεις βρέθηκε ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα ηχητικά μηνύματα που άκουγαν οι αρουραίοι ονειρεύονταν και διαφορετικό τμήμα του λαβυρίνθου.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος αναπαράγει κάποια από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας, ωστόσο δεν ήταν σίγουροι για το αν αυτές οι αναπαραγωγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Με αυτή την εργαστηριακή «ονειροπαγίδα», όμως, που δημιούργησαν, άνοιξαν το δρόμο, όπως υποστηρίζουν για τον έλεγχο της των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Για περισσότερες ειδήσεις από την υγεία, διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.