Υπέρ των εργαζομένων για τις Κυριακές το Υπ. Εργασίας

{loadposition ba_textlink}Στη Βουλή μεταφέρθηκαν σήμερα οι διαφωνίες για το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο έχει αποτελέσει σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ της Κυβέρνησης από τη μια και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και επαγγελματικών κλάδων από την άλλη.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας άρχισε σήμερα τη συζήτηση των κανονισμών, που αφορούν τη ρύθμιση λειτουργίας των καταστημάτων και του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων, που κατέθεσε η Κυβέρνηση, παρουσία της αρμόδιας Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως οι κανονισμοί προνοούν ώστε τα γενικά καταστήματα να είναι ανοιχτά σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 10μμ και την Κυριακή από τις 11πμ μέχρι της 7μμ, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο να είναι ανοιχτά από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις 5πμ μέχρι τις 11μμ και την Κυριακή από τις 730πμ μέχρι τις 11μμ.

Επιπρόσθετα, βάσει των Κανονισμών, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο, την 24η και την 31η Δεκεμβρίου, όχι αργότερα από τις 6μμ.

Η Υπουργός τόνισε ότι οι κανονισμοί δεν είναι υποχρεωτικοί για κανένα γενικό κατάστημα και επαφίεται στον κάθε καταστηματάρχη αν θα είναι ανοιχτός την Κυριακή.

Όσον αφορά τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων η Υπουργός είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει νόημα αν τα γενικά καταστήματα δύνανται να είναι ανοιχτά την Κυριακή, διότι ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους σε αυτή την περίπτωση.

Εάν καταστηματάρχης επιλέξει το γενικό του κατάστημα να είναι ανοιχτό επτά μέρες την εβδομάδα τότε είναι υποχρεωμένος να παραχωρεί σε κάθε υπάλληλο δύο 24ωρες περιόδους ανάπαυσης ή μία 48ωρη περίοδο ανά εβδομάδα.

Όσα γενικά καταστήματα επιλέξουν να μην είναι ανοιχτά την Κυριακή, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει το μέτρο αυτό, συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να παρέχουν τρία ελεύθερα πρωινά ή απογεύματα και μία 24ωρη περίοδο ανάπαυσης.

Σε όσους υπαλλήλους εργάζονται πέραν των τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, θα πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά μία 24ωρη περίοδος ανάπαυσης κάθε δεύτερη Κυριακή, δηλαδή, ο υπάλληλος μόνο δύο Κυριακές το μήνα μπορεί να εργάζεται.

Οποιοσδήποτε υπάλληλος που σήμερα δεν εργάζεται Κυριακή, μπορεί να αρνηθεί να εργαστεί τη μέρα αυτή εάν αυτό του ζητηθεί εφόσον ψηφιστεί το μέτρο. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το δικαίωμα αυτό των εργαζομένων θα διασφαλιστεί, σημειώνοντας πως έχουν γίνει 2500 επιθεωρήσεις και έχουν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης εργοδότες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιπλέον προστίθεται η Κυριακή του Πάσχα ως αργία επί πληρωμή, που μέχρι σήμερα δεν καθοριζόταν στο Νόμο και εισάγεται πρόνοια ώστε τα καταστήματα να λειτουργούν τη 2α Ιανουαρίου και να παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, οποιοσδήποτε εργάζεται την Κυριακή που θα είναι η εβδομαδιαία ανάπαυσή του θα πρέπει να αποζημιώνεται 1:2.

Η Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης με τη νομοθεσία, καθώς τόσο οι κανονισμοί όσο και το νομοσχέδιο προτού κατατεθούν στη Βουλή έχουν περάσει από το νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας.

Επίσης απέρριψε τη θέση ότι αγνοήθηκε η Βουλή, σημειώνοντας πως “με βάση την απόφαση της Βουλής προχωρήσαμε στην κατάθεση κανονισμών με περιεχόμενο το οποίο έχει δικαίωμα η εκτελεστική εξουσία να το ορίσει και να το φέρει ενώπιον της Βουλής”.

“Στόχος μας ως Κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι μπόρεσαν να βρουν εργασία μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, να διατηρήσουν την εργασία τους” σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, προσθέτοντας πως έχουν προσληφθεί πέραν των 7 χιλιάδων προσώπων που δεν είχαν εισόδημα και το μέτρο έχει αγκαλιαστεί από τον καταναλωτή.

Επιπλέον σημείωσε ότι για πρώτη φορά κατατίθεται τροποποιητικό νομοσχέδιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι επί χρόνια εργάζονταν υπάλληλοι στα καταστήματα που ήταν ανοιχτά την Κυριακή χωρίς να υπάρχει διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Απαντώντας σε ερώτηση η Υπουργός είπε ότι “πιστεύω ότι θα χάσουν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι βρήκαν δουλειά λόγω ακριβώς της επέκτασης των ωρών εργασίας, περιλαμβανομένης και της Κυριακής”, προσθέτοντας πως “το αποτέλεσμα είναι πρόδηλο”.

“Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η επέκταση των ωρών εργασίας όπως έχει διαμορφωθεί και με την πρόταση που έχουμε καταθέσει διασφαλίζει επιπρόσθετες ώρες εργασίας αυτών που σήμερα απασχολούνται στα γενικά καταστήματα” σημείωσε.

Διαφοροποίηση για κρεοπωλεία

Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση υπάρχει πρόνοια για δημιουργία νέα κατηγορίας ειδικού καταστήματος για τα κρεοπωλεία ώστε αυτά να μπορούν την Κυριακή να ανοίγουν από τις 7.30πμ, αντί 11πμ που ισχύει σήμερα, διότι, σύμφωνα με την Υπουργό, υπήρξαν πολλά επιχειρήματα ότι οι καταναλωτές θέλουν να προμηθεύονται το κρέας τους νωρίτερα.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι ο λόγος που έγινε αυτή η διαφοροποίηση ήταν επειδή “ήταν άδικο για τα κρεοπωλεία να ανοίγουν στις 11 και θέλαμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ανοίγουν πιο νωρίς”.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, μιλώντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ, είπε ότι πρέπει να καθοριστεί, ως ισχύει και στο νόμο, χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδος και το χειμώνα τα καταστήματα την Κυριακή να είναι κλειστά, ενώ για το καλοκαίρι θα πρέπει να καθοριστούν οι τουριστικές περιοχές στις οποίες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

“Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στην περιοχή Αγίας Νάπας και Πρωταρά, ακόμα και στην Πάφο, ο αριθμός των τουριστών (τον χειμώνα) είναι τέτοιος που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν είναι κλειστά την Κυριακή” είπε.

“Είναι ανεπίτρεπτο να εργάζονται κάποιοι επτά μέρες τη βδομάδα, δεκαοκτώ ώρες την ημέρα, για δώδεκα μήνες. Είναι απάνθρωπο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά προβλήματα και στην οικογένεια” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως “θα επιδιώξουμε να ράψουμε ένα κουστούμι που θα μπορούν να φορέσουν όλοι ή τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών”. 

Όσον αφορά τους εργαζόμενους είπε ότι η πρόταση για να ισχύουν τα δύο off της Κυριακής μόνο όταν εργάζεται κάποιος πέραν των τεσσάρων ημερών θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Εκτίμησε δε ότι οι κανονισμοί συγκρούονται με την υφιστάμενη νομοθεσία η οποία καθορίζει τον όρο της τουριστικής ζώνης, ενώ επέκρινε την Κυβέρνηση ότι αγνόησε την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο με στόχο μέχρι τη Δευτέρα να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των κανονισμών και του νόμου για να οδηγηθεί την επόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση και εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει κατάληξη η Βουλή μπορεί να επιχειρήσει είτε με πρόταση νόμου είτε με αλλαγή του υφιστάμενου νόμου να καθορίσει ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο.

“Η πρόταση κινείται απόλυτα προς τη σωστή κατεύθυνση” σημείωσε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής. 

Όπως ανέφερε, η πρόταση “υπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων αφού για πρώτη φορά θεσμοθετούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσων θα καλούνται να εργαστούν υπερωριακά”.

Επίσης είπε ότι μέσα από την πρόταση διατυπώνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών, κατά τρόπον που να δημιουργεί επωφελείς συνθήκες για την οικονομία.

Τόνισε ότι θα πρέπει “να γίνει μια συνεκτίμηση, πριν καταλήξουμε στην τελική μας θέση, της σημερινής πραγματικότητας, που λέει ότι 7700 Ελληνοκύπριοι έχουν εργοδοτηθεί από την 1/7/2013 που ίσχυσαν τα διατάγματα, συν 2200 κοινοτικοί που μας δίνουν 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Ξεκαθάρισε δε ότι αποτελεί δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας να διατυπώνει τις οποίες εισηγήσεις θα ήθελε και διαφώνησε με τη θέση που διατυπώθηκε περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης της Κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι “η πρόταση της Κυβέρνησης δεν είναι προς την κατεύθυνση που να μας ικανοποιεί” και “επιβεβαιώνει με κανονισμούς αυτό που είχε κάνει με τα διατάγματα”.

Ο κ. Βότσης είπε ότι την Κυριακή τα γενικά καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά, πρόσθεσε ωστόσο ότι “δεν θα πρέπει να ξαναμπούμε στη διαδικασία των τουριστικών ζωνών όπου στην ίδια πόλη μια περιοχή είχε τουριστικά δικαιώματα και διαφορετικό ωράριο ενώ μια άλλη περιοχή δεν είχε αυτό το δικαίωμα” κι αυτό “δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό”.

Υπέδειξε δε ότι το να χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι θα απολυθούν εργαζόμενοι ή να εκβιάζονται και να πιέζονται εργαζόμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους  “δεν είναι δόκιμο” και τόνισε ότι “εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Η Βουλευτής ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα χαρακτήρισε το ζήτημα “καυτό” και είπε ότι είναι “δύσκολο το εγχείρημα να ράψουμε ένα κουστούμι το οποίο θα μπορέσουν να φορέσουν όλοι”, καθώς υπάρχουν “συγκρουόμενα συμφέροντᔨ.

Είπε δε ότι οι κανονισμοί που έφερε η Κυβέρνηση “είναι απλά τα διατάγματα τα οποία έγιναν κανονισμοί κι έχουν κατατεθεί”.

“Εμείς θεωρούμε ότι χωρίς την Κυριακή ήδη έχουμε ένα σκληρό ωράριο για τους εργαζόμενους” ανέφερε και διερωτήθηκε “εάν οι οκτώ ώρες που θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα και την Κυριακή θα εξασφαλίζουν την εργασία των 7000 νεοπροσληφθέντων ή αν είναι προπέτασμα καπνού και εκβιασμός. Θεωρούμε ότι με τις επιπλέον ώρες που θα εργάζονται τα καταστήματα μπορούν να καλύψουν αυτούς τους εργαζόμενους και να μην έχουμε οποιεσδήποτε απολύσεις” είπε.

Η κ. Μαυρονικόλα χαιρέτισε το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων, κάλεσε δε το Υπουργείο να απαντήσει εάν το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με το προσωπικό που έχει μπορεί να καλύψει την εκμετάλλευση που πιθανόν να υποστούν οι εργαζόμενοι.

“Δεν πρόκειται να δεχθούμε απολύσεις με τη λογική ότι αν κλείσουν τα καταστήματα την Κυριακή θα απολυθούν υπάλληλοι” τόνισε.

Από πλευράς Οικολόγων ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε πως “διαφωνούμε με την επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλη την επικράτεια”.

Ανέφερε δε ότι όσα ακούγονται “εμπεριέχουν σημαντικό στοιχείο υπερβολής”, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι “δεν έγιναν τόσες πολλές προσλήψεις νέου προσωπικού στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα απολύσεων αν αφαιρεθεί η Κυριακή από το πρόγραμμα λειτουργίας των μεγάλων καταστημάτων”.

Κατά την συνεδρία εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων κατέθεσαν τις θέσεις τους, με κάποιους εξ αυτών να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν με την πρόταση.

Η πρόταση της Κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με κάποιες μικρές αλλαγές βρίσκει σύμφωνες τις μεγάλες επιχειρήσεις, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον ΚΟΤ, τον παγκύπριο σύνδεσμο λιανικού εμπορίου, τις υπεραγορές, τις φρουταρίες, την τουριστική βιομηχανική εταιρεία Αμμοχώστου και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι συντεχνίες, ο σύνδεσμος περιπτερούχων, η ΠΟΒΕΚ, οι αρτοποιοί και οι κρεοπώλες .

Σε δηλώσεις ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης “διευκολύνει την αύξηση της ημιαπασχόλησης” και εξήγησε ότι με την εισήγηση της Κυβέρνησης οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται τετραήμερο χάνουν τα εργασιακά δικαιώματα που διασφαλίζονται στο νομοσχέδιο.

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι οι κανονισμοί είναι “photocopy των διαταγμάτων”, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση “δεν έχει ακούσει τις φωνές των χιλιάδων μικρομεσαίων, ούτε και την πλειοψηφία της Βουλής και επιδιώκει να μονιμοποιήσει τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου, εξυπηρετώντας μια δεκάδα πολυκαταστημάτων και κλείνοντας τα ώτα στην κραυγή αγωνίας και στα παραδείγματα κλεισίματος εκατοντάδων επιχειρήσεων”.

Η ΠΟΒΕΚ είπε, ζητά να υπάρχουν ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων με βάση τη νομοθεσία και αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την Κύπρο.  

Σημείωσε ακόμα ότι “η ισοπεδωτική προσέγγιση της Κυριακής, ή όλα κλειστά ή όλα ανοιχτά, εμάς μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”.

Να διατηρηθεί η Κυριακή ζήτησαν δεκάδες εργαζόμενοι

Δεκάδες εργαζόμενοι σε καταστήματα και υπεραγορές, που βρέθηκαν έξω από τη Βουλή την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Εργασίας, με πανό και συνθήματα απαίτησαν να συνεχιστεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπό τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας, Κύπριοι και ξένοι εργαζόμενοι, μέλη της Κίνησης Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου, έκλεισαν το δρόμο μπροστά από τη Βουλή μέχρι τις 11πμ περίπου, σε μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία εξέφρασαν ανησυχία για τις θέσεις εργασίας τους, υποδεικνύοντας ότι έχουν ανάγκη και τα 500 ευρώ που λαμβάνουν και ότι αν κλείσουν τα καταστήματα, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Μπροστά από το κοινοβούλιο στάθμευσαν και φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία κόρναραν προκαλώντας πραγματικό πανδαιμόνιο.

Εκπρόσωπος της Κίνησης ανέφερε στην Επιτροπή ότι η πρόταση της Κυβέρνησης διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ