Δημήτρη αποφάσισε: Υπογράφουμε μνημόνιο ή βγαίνουμε για δανεικά

 

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος

Για πρώτη φορά από το 1974 και την τουρκική έχουμε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις που όμοιες της η Λευκωσία ποτέ δεν έζησε. Η Τρόικα έκανε κυριολεκτικά «φύλλο και φτερό» όλο το κυπριακό κράτος μέσα σε 10 μέρες και πια μας ξέρει «ανοικτό» βιβλίο. Το κλίμα προόδου μετά τις συζητήσεις για τα χρηματοπιστωτικά που η ίδια η κυβέρνηση επίσημα παραδέχτηκε, φέρνει τον Δημήτρη Χριστόφια μπροστά σε μια ιστορική απόφαση όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Τάσσος Παπαδόπουλος και Γλαύκος Κληρίδης. 

Αυτή την φορά, δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα την τελική του απόφαση, όπως έκανε στο Σχέδιο Ανάν. Εδώ έχει μπροστά του αριθμούς, που δείχνουν την ψυχρή πραγματικότητα.  Η σημερινή πολιτική διαπραγμάτευση θα καθορίσει και τις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσπαθεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της απόφασης που επηρεάζει τρεις κατευθύνσεις.

•Η πρώτη λέγετε Σταύρος Μαλάς. Ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας θα κληθεί να εκτελέσει την προεκλογική του εκστρατεία στη βάση αυτής της απόφασης.  

•Η δεύτερη λέγετε ΑΚΕΛ. Ουσιαστικά εάν περάσουν τα μέτρα που ζητά η τρόικα για ΑΤΑ, συνταξιοδοτικό και ημικρατικούς, «πέφτει» για πάντα η αυλαία για το κόμμα του λαού.

•Η Τρίτη κατεύθυνση είναι ο ίδιος του ο εαυτός και η πολιτική υστεροφημία του. Μετά την τραγωδία στο Μαρί η δημοτικότητά του έχει βυθιστεί σε ποσοστά που όμοιά του δεν έχει ξαναδεί πολιτικός. Το χειρότερο για τον ίδιο είναι ότι η ίδια εικόνα επικρατεί και μέσα στο κόμμα που ηγήθηκε για πάνω από 20 χρόνια.

Φίλε Πρόεδρε, πια πρέπει να αποφασίσεις. Κρατάς το μέλλον της Κύπρου στα χέρια σου. Ήρθε η ώρα να ρισκάρεις και να πεις ξεκάθαρα τι θα κάνουμε. Τα παιχνίδια τέλειωσαν. Εσύ θα αποφασίσεις εάν θα μπεις στο κάδρο ή το όνομα σου θα σβήσει για πάντα.