Έχασε την αίγλη και την πειστικότητά του το Ίδρυμα

Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο βήμα έφτασε τις τελευταίες μέρες το ΡΙΚ καθώς η Βουλή καταψήφισε την περασμένη Παρασκευή τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης που το νομοθετικό σώμα της χώρας είπε όχι στον προϋπολογισμό της. Χρειάστηκαν θεοί και δαίμονες και κινητοποιήθηκαν πολλοί σε προσκήνιο και παρασκήνιο, για να βρεθεί τρόπος να επανακατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή και υπό τη μορφή του κατεπείγοντος να ψηφιστεί.

Του Χαράλαμπου Αντωνιάδη

Πάντως παρακάμφθηκαν διαδικασίες και κανονισμοί της Βουλής για να τεθεί μπροστά στην ολομέλεια, στην ουσία το ίδιο νομοθέτημα (προϋπολογισμός). Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν την αμφιβολία τους αν νομότυπα τίθεται και πάλι σήμερα προς έγκριση. Οι ίδιοινομικοί κύκλοι δήλωναν πως κανονικά το ΡΙΚ έπρεπε να είχε κλείσει ευθύς μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού του καθώς κάθε δαπάνη που διενεργείτο από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια, ήταν παράνομη. Με την καταψήφιση επήλθε αναστάτωση και φόβοι για το μέλλον του Ιδρύματος και των εργαζομένων για τους οποίους τέθηκε θέμα καταβολής των μισθών τους σε περίπτωση που δεν εγκριθεί σήμερα ο αναθεωρημένος κατά τι προϋπολογισμός.

Κεραυνός εν αιθρία

Μπορεί η καταψήφιση του προϋπολογισμού με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά τα προβλήματα του ΡΙΚ, που έχουν να κάνουν με το υπεράριθμο προσωπικό, το εργασιακό καθεστώς, την ποιότητα των προγραμμάτων του και άλλα παρεμφερή ζητήματα, χρονολογούνται και πολλές φορές στο παρελθόν ακούσαμε δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και διοικήσεις του ίδιου του Ιδρύματος θα έπαιρναν μέτρα για αντιμετώπισή τους. Το ίδιο ακούσαμε και τώρα, θα γίνει το ένα και το άλλο, αλλά λίγοι το πιστεύουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς διευθέτησή τους. Ούτε οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ το πιστεύουν αυτό. Είναι χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε προχτές Τετάρτη το πρωί η γνωστή δημοσιογράφος του Ιδρύματος Ελένη Βρετού. Διαβάζοντας τους τίτλους των εφημερίδων, διάβασε κι ένα που αναφερόταν σε δηλώσεις για νέα δομή στο ΡΙΚ. Τότε πρόσθεσε το καρφί της: «Λες να είναι αλήθεια; Έχει δυο και τρεις δεκαετίες που τα πράγματα φορτώνονται και φορτώνονται χωρίς αποτέλεσμα».

Γεγονός πάντως είναι ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις και διεργασίες προς διευθέτηση εκκρεμούντων θεμάτων. Η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού αυτός είχε την πρωτοβουλία, αιφνιδίασε τους πάντες. Έπιασε στον ύπνο ακόμα και το νεοδιορισθέν διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ανδρέα Φράγκο κανένας δεν ενημέρωσε ούτε τον ίδιο ούτε άλλο αξιωματούχο του Ιδρύματος για την τύχη που επιφύλασσε η Βουλή στον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πάντως επιχείρησε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ να αντικρούσει τη θέση αυτή λέγοντας ότι έστειλε μηνύματα για το τι θα ακολουθούσε.

Βολές Αβέρωφ Νεοφύτου

Γιατί όμως ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό; Ο κ. Νεοφύτου σε επανειλημμένες δηλώσεις του τόνισε ότι είναι απαράδεκτο ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ να είναι όσο είναι συνολικά οι προϋπολογισμοί όλων των άλλων καναλιών, όπως το ίδιο απαράδεκτο είναι το ΡΙΚ να έχει προσωπικό όσο έχουν πάλι συνολικά όλα τα άλλα κανάλια μαζί. Αφού διευκρίνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΔΗΣΥ «θέλουμε μια ισχυρή κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία θα προσφέρει στον κυπριακό λαό και τους φορολογούμενους έγκυρη, έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση με μια ισότιμη μεταχείριση», πρόσθεσε ότι θέλει μια κρατική ραδιοτηλεόραση για την ύπαρξη της οποίας πληρώνει ο φορολογούμενος ώστε να μπορεί να προάγει τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και προγράμματα που δεν πωλούν και που ούτε μπορούν να φέρουν έσοδα, αλλά είναι απαραίτητα προς καλλιέργεια της σωστής κουλτούρας στην κοινωνία.

Επικαλέστηκε ακόμα το γεγονός ότι όλοι κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τον τρόπο, με τον οποίο το ΡΙΚ προβάλλει την ενημέρωση και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι πάντοτε ακούγονταν κριτικές ότι ξέφυγε του ρόλου και της αποστολής του και όλα τα κόμματα εδώ και αρκετά χρόνια μιλούν για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στο ΡΙΚ. Πρόσθεσε ότι, αποδεχόμενος και την αυτοκριτική ως κυβερνών κόμματα, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε μία τρίτη κατηγορία εργαζομένων με ειδικά συμβόλαια και σε αρκετές περιπτώσεις με πακέτο την παραγωγή εκπομπής, την ώρα που το ΡΙΚ έχει στο σύνολο πολύ περισσότερο προσωπικό, από το άθροισμα των εργαζομένων σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Έχει 25 και πλέον σκηνοθέτες, ανέφερε.

Έφτασε η ώρα δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, μέσα από τον διάλογο που αρχίζει να έχουμε επιτέλους μια σωστή κρατική ραδιοτηλεόραση και διευκρίνισε πως αν τα προγράμματα του ΡΙΚ είναι πανομοιότυπα με αυτά των ιδιωτικών καναλιών δεν υφίσταται λόγος για τους φορολογούμενους να πληρώνουν 33 εκ. το χρόνο για να συντηρούν το ΡΙΚ.

Σε ανάλογο ύφος και περιεχόμενο ήταν και οι δηλώσεις από πλευράς ΔΗΚΟ, που επίσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, με τον πρόεδρό του Νικόλα Παπαδόπουλο να προσθέτει ότι στο ΡΙΚ έγιναν τελευταία πολλές προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

Υποσχέσεις Κ. Πετρίδη

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης που κινητοποιήθηκε για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νέου αναθεωρημένου προϋπολογισμού (έγινε την περασμένη Τετάρτη με περικοπή 400.000 ευρώ) μετά από πολλές συναντήσεις που είχε δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι όντως χρειάζεται ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του το ΡΙΚ και έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται και τροποποίηση του Νόμου που αφορά το ΡΙΚ, του Νόμου του 1985. Είναι μια τροποποίηση η οποία χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει λιγότερο αναμεταδότης κομματικών, συχνά επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων. Είναι κάτι που θα θωρακίσει το ΡΙΚ και θα είναι και λιγότερο ευάλωτο στον κομματικό παρεμβατισμό. Παράλληλα, και ως θέμα πολιτικής, θα γίνουν προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να ενισχυθεί το καθαρά ειδησεογραφικό μέρος.

Επίσης, υπάρχουν άλλα χρόνια προβλήματα που αφορούν τα εργασιακά, προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήθηκαν χθες ή προχθές αλλά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχω δώσει σαφείς οδηγίες στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε εντός ενός μηνός να μου παρουσιαστεί μια νέα δομή, ένα νέο οργανόγραμμα το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού».

Οι πραγματικότητες

Πάντως είναι η πραγματικότητα ότι στο ΡΙΚ έχει συγκεντρωθεί υπεράριθμο προσωπικό που ωστόσοτο γεγονός αυτό δεν αντανακλάται στην ποιότητα των προγραμμάτων του Ιδρύματος. Εδώ και καιρό το ΡΙΚ δέχεται πυρά πανταχόθεν για την εξέλιξη αυτή. Ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα επισημάνσεις για λάθη και παραλείψεις. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει στον ενημερωτικό τομέα. Το σύνθημα που είχε υιοθετήσει το ΡΙΚ περί «έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης» έπαψε προ καιρού να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι αυτό συμβαίνει όταν στο Ίδρυμα συνωθούνται δεκάδες δημοσιογράφοι και αρχισυντάκτες.

Ιδιαίτερα μεγάλος είναι και ο αριθμός των αθλητικογράφων που απασχολεί με διάφορες μορφές εργασιακού καθεστώτος. Στον τομέα αυτό παρατηρούνται κατά καιρούς άσκοπες και αχρείαστες αποστολές στο εξωτερικό ιδιαίτερα δαπανηρές για τα ταμεία του ΡΙΚ.
Είναι ολοφάνερο ότι τίθεται επί τάπητος θέμα παραγωγικότητας και απόδοσης από τους εργαζομένους στο ΡΙΚ, γεγονός που τέθηκε και στο παρελθόν χωρίς ωστόσο να δοθούν λύσεις και απαντήσεις. Αντί αυτού συνεχίζονται οι προσλήψεις, όπως επισήμανε και ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τόσους δημοσιογράφους και εκφωνητές, πρόσφατα το ΡΙΚ επαναπρόσλαβε παλιούς συνεργάτες του για να εκφωνούν δελτία ειδήσεων!

Όποιος παρακολουθεί τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα του ΡΙΚ διαπιστώνει εύκολα την τσαπατσουλιά, ανοργανωσιά και προχειρότητα που επικρατεί στο Ίδρυμα. Δεν πάνε πολλές μέρες που μόνο το ΡΙΚ από όλα τα κανάλια δεν κατάφερε να μεταδόσει ζωντανά σημαντικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, όταν ετοιμαζόταν για τη μετάδοση αυτή ώρες πολλές και την προανήγγελλε συνεχώς επί μακρόν.