Προυπολογισμός με σκληρή λιτότητα – Ψαλίδι παντού (vid)

Η σημαντική εξοικονόμηση δαπανών είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του κράτους για το 2014, ο οποίος εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ο τόπος. Δεν θα μπορούσε σε μια εποχή όπου οι συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και μειώνουν δαπάνες, να μην ίσχυε το ίδιο και για το κράτος», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα στο Υπουργικό και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή «υπερκαλύπτουμε τις παραμέτρους που καθορίζονται στο μνημόνιο» και αφορούν τόσο το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το συνολικό έλλειμμα.

Νέο ράπισμα στα επιδόματα

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε «πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν ως εισήγηση ενώπιον της Βουλής μαζί με τον προϋπολογισμό» και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περαιτέρω εξορθολογισμό παρεμφερών επιδομάτων (υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας – εξοικονόμηση 18 εκ. ευρώ), τη συνεισφορά για σκοπούς σύνταξης του συνόλου του εκτάκτου προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας ύψους 3%, τον συνυπολογισμό της σύνταξης χηρείας στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα (8 εκ. ευρώ) και τη μείωση της συνολικής δαπάνης για την κοινωνική σύνταξη κατά 10 εκ. ευρώ, στα 50 εκ. ευρώ, μέσω στόχευσης.

Μαχαίρι 20% στις δαπάνες

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι δαπάνες για το 2014 θα είναι μειωμένες κατά 10%, εξαιρουμένων των τόκων, οι αποπληρωμές δανείων και το αποθεματικό, ενώ οι συνολικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 20%.
Υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος ήταν η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει επιτύχει, μέσω του προϋπολογισμού, εξοικονομήσεις ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό, όπως είπε, καλύπτεται από επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα» και τα οποία προέρχονται «από κάποια μέτρα τα οποία προτείνουμε όσο και από την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Οι συνολικές δαπάνες, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, δαπανών για τόκους, αποθεματικά και πληρωμές προηγούμενων ετών, προϋπολογίζονται στα 5.599 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 6.225 εκ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας μείωση 10% ή 626 εκ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, προϋπολογίζονται στα 5.639 εκ. ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5.638 εκ. ευρώ το 2013.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών

 

Διαβάστε αναλυτικά τον Προυπολογισμό