Εικαστικό Ημερολόγιο Τέχνης

Την Παρασκευή 4 Απριλίου η Cyta, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, παρουσίασε το πρώτο Εικαστικό Ημερολόγιο Τέχνης, το οποίο θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους μαθητές της  Προδημοτικής  και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το ημερολόγιο αποτελεί εξέλιξη της δημοφιλούς έκδοσης της Cyta «…Παίζω, διασκεδάζω και μαθαίνω παρέα με τον Τέλη» το οποίο ο Οργανισμός σχεδίαζε και διένειμε δωρεάν στα παιδιά από το 2001. 

Το Εικαστικό Ημερολόγιο θα αποτελεί το βασικό εργαλείο των μαθητών για το μάθημα της Τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί συνέργεια δράσεων της Cyta και του Υπουργείου Παιδείας, αφού η Cyta ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης που βιώνει ο τόπος, να μη χρειαστεί να αγοραστεί από κανένα μαθητή το συγκεκριμένο απαραίτητο εργαλείο εκπαίδευσης για το μάθημα της Τέχνης. 

Όπως ήταν και η τακτική σε κάθε παιδική έκδοση της Cyta, έτσι και το πρώτο Εικαστικό Ημερολόγιο Τέχνης θα είναι αφιερωμένο σε ένα θέμα. Η πρώτη έκδοση θα είναι αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη και έτσι, πέρα από τις σελίδες ιχνογραφίας, θα περιλαμβάνει και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, όλες με πρωταγωνιστή τον Τέλη, τη μασκότ της Cyta.

Η παρουσίαση του πρώτου Εικαστικού Ημερολογίου Τέχνης επιλέχθηκε να γίνει στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί στα μάτια των παιδιών η έννοια της αλληλεγγύης με τη γνώση που κερδίζεις μέσα από τη μάθηση, αλλά και μέσα από τέτοιες ενέργειες συνεργασίας μεταξύ φορέων και ειδικά σε δύσκολους καιρούς για τον τόπο. 

Κατά την εκδήλωση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπειρίες προσφοράς από δύο γυναίκες που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με την Αλληλεγγύη: την Ευρωβουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους και την Πρόεδρο της Οργάνωσης Μικροί Εθελοντές κα Λιάνα Χατζημηνά.  Η κα Θεοχάρους, μια προσωπικότητα με πλούσια δράση στους Γιατρούς του Κόσμου, ίδρυσε πέρσι τα πρώτα Κοινωνικά Ιατρεία στην Κύπρο για να περιθάλπουν δωρεάν παιδιά και ενήλικες που δεν έχουν την ευκαιρία για άλλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η κα Χατζημηνά είναι ένα άτομο με πλούσια φιλανθρωπική δράση, είναι Πρόεδρος της μόνης εθελοντικής οργάνωσης η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, ηλικιών 4-18 ετών. Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση, ανάμιξη και δράση των παιδιών σε ενέργειες αλληλεγγύης από πολύ μικρή ηλικία. Ιδιαίτερα όμορφη στιγμή στη διάρκεια της σεμνής εκδήλωσης στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη ήταν όταν ένας «μικρός εθελοντής» μοιράστηκε και αυτός τις δικές του εμπειρίες από τη δράση του στην Οργάνωση.

H Διευθύντρια Επικοινωνίας της Cyta κα Ρίτα Καρατζιά, σε ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «Η επιτυχία της γνωστής έκδοσης του Τέλη την οποία εξέδιδε η Cyta από το 2001 για δεκατρία συνεχή χρόνια και έφτανε δωρεάν σε όλους τους μαθητές Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, μάς ενθάρρυνε να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα και να το προσαρμόσουμε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ημερών που ζούμε. Γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε με προθυμία στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού…» Τονίζοντας στη συνέχεια ότι «Το θέμα του πρώτου Εικαστικού Ημερολογίου το αντλήσαμε μέσα από τις ανάγκες της εποχής και δεν είναι άλλο από την Αλληλεγγύη, γιατί η Cyta έχει ταυτίσει το όνομά της με την καλλιέργεια αξιών και την ανάπτυξη κάθε είδους δημιουργικότητας.»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ Γενεθλής Γενεθλίου, ευχαρίστησε τη Cyta για την πρόθυμη συνεργασία και την πρωτοβουλία της, η οποία αποτελεί μια απτή ενέργεια αλληλεγγύης, δεδομένου ότι το απαραίτητο τετράδιο της ιχνογραφίας των μαθητών της Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν θα χρειαστεί φέτος να αγοραστεί από κανένα μαθητή, αφού με την ενεργό εμπλοκή της Cyta, θα προσφερθεί σε όλους για πρώτη φορά εντελώς δωρεάν.