Εκπαιδευτικός πόλος έλξης

{loadposition ba_textlink}

Τα πράγματα άλλαξαν όμως και με την ανάπτυξη των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και τη βελτίωση των κρατικών, το κύμα φυγής ανακόπηκε και θα λέγαμε πως αντιστρά- φηκε κιόλας. Τώρα, χιλιάδες Ελλαδίτες σπουδάζουν στα Κυπριακά Πανεπιστήμια, είτε ζώντας στη νησί, είτε παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως.

Επιπλέον πολλοί Άραβες, Ισραηλινοί, από τη Βόρειο Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία αλλά και βαλκανικές χώρες, έρχονται στην Κύπρο για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές. Η οικονομία της Δημοκρατίας ωφελείται πολλαπλά από τους επισκέπτες εκπαίδευσης. Εκτός από τον κλασσικό τουρισμό, υπάρχει ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, αλλά φαίνεται πως τώρα αναπτύσσεται και κάτι καινούργιο. Ο όρος “εκπαιδευτικός τουρισμός” είναι αδόκιμος και άδικος, όμως οι επισκέπτες που έρχονται στην Κύπρο για να σπουδάσουν, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την οικονομία της Κύπρου.

Σπάνια ιδιωτικά Πανεπιστήμια ιδρύουν και λειτουργούν ιατρικές σχολές, όπως συνέβη με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που βγάζει αυτό το μήνα τους πρώτους απόφοιτους της Ιατρικής. Οι λέξεις και οι προσδιορισμοί δεν έχουν τόση σημασία, όσο τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά. Η υψηλού επιπέδου μόρφωση που προσφέρουν τα ΑΕΙ στην Κύπρο, προσελκύουν εξέχοντες δασκάλους, επιστήμονες αλλά και καλούς σπουδαστές. Αυτή δε η εκπαιδευτική και μορφωτική ανάταση και ανέλιξη, βοηθά πολλαπλά το νησί και δημιουργεί μελλοντικά ερείσματα σε πολλές χώρες της περιοχής μας. Γι αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!