Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον τουρισμό

{loadposition ba_textlink}

Αν και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις αρχές του χρόνου για πτώση του τουριστικού ρεύματος από την καίρια αγορά του νησιού, την Ρωσία, η μείωση αφίξεων από την φιλική προς την Κύπρο χώρα θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες με κύριους τουριστικούς παίκτες να μιλούν για πτώση της τάξης του 15%-18%.

Αναμένεται επίσης και συνολική αύξηση των αφίξεων, λόγω αύξησης περιηγητών από όλες τις υπόλοιπες αγορές, περίπου γύρω στο 5% μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ντίνο  Κάκκουρα, «το ενθαρρυντικό είναι ότι όσον αφορά την Ρωσία θα είμαστε πιο κάτω από τις αρχικές προβλέψεις που ήταν μείωση 25% σε σημείο που αυτήν την στιγμή οι αυξήσεις από τις υπόλοιπες αγορές όπως Αγγλία και Γερμανία, όχι μόνο θα καλύψουν το κενό της Ρωσίας, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει αύξηση γύρω στο 5%».

«Υπάρχει μια ροή κρατήσεων της τελευταίας στιγμής από την Ρωσία, που δίνει για την ώρα ενθαρρυντικά μηνύματα από την χώρα παρά την οικονομική της ύφεση και τα δεδομένα για την τουριστική βιομηχανία είναι πιο αισιόδοξα συγκριτικά με τους υπολογισμούς στην αρχή του χρόνου», πρόσθεσε ο κ.  Κάκκουρας σε δηλώσεις του στην «24».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις αφίξεων από την παραδοσιακά πρώτη αγορά της Κύπρου, την Μεγάλη Βρετανία, της τάξης του 14% λόγω κυρίως της θετικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και την πρόθεση για διακοπές των πολιτών της.

Σουηδία

Πάντοτε σύμφωνα με τον κ. Κάκκουρα, η Σουηδία η οποία θεωρείται μεγάλη αγορά για το νησί μας, καταγράφει αύξηση της τάξης του 7% με τους πλείστους Σουηδούς τουρίστες να περνούν τις διακοπές τους στα θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρα.

Γερμανία

Η Γερμανία καταγράφει αυτές τις μέρες αύξηση αφίξεων προς την Κύπρο περίπου 20% με τον κύριο λόγο να είναι η αύξηση των πτήσεων προς το νησί «κάτι που έχει βοηθήσει πάρα πολύ», σύμφωνα με τον κ.  Κάκκουρα.

Ισραήλ

Αν και το γειτονικό Ισραήλ θεωρείται και είναι συγκριτικά μικρή αγορά για την Κύπρο, αυτήν την στιγμή καταγράφει αύξηση περίπου 48%, κυρίως λογω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του γεγονότος ότι οι άλλοι προορισμοί στην γύρω περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας και η ασφάλεια των τουριστών θεωρείται ύψιστης σημασίας.

Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα που είναι ακόμα μια παραδοσιακή χώρα για την Κύπρο, καταγράφει, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αύξηση αφίξεων μέχρι τώρα φέτος της τάξης του 40% με τους περισσότερους Έλληνες τουρίστες να προτιμούν την Λεμεσό κυρίως για τις διακοπές τους στο νησί, καθώς επίσης και την Πάφο και τον Πρωταρα.

Στο μεταξύ, σημειώνουμε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά πέντε αγορές τροφοδότησαν τον κυπριακό τουρισμό με το 73,7% του συνολικού ρεύματος αφίξεων προς την Κύπρο με την παραδοσιακά σημαντικότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό να παραμένει η Βρετανία με τις μεγαλύτερες αφίξεις. Έπεται η Ρωσία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία.

Με την προσδοκία ότι η βρετανική αγορά μπορεί να φέρει ακόμη και ένα εκατομμύριο τουρίστες το 2015, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφει αφίξεις της τάξης των 401.256 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χρυσές εποχές του τουρισμού (2000-2003) το βρετανικό τουριστικό ρεύμα ξεπερνούσε το 1,3 εκατ. αφίξεις.

Σημειώνουμε ότι πέρυσι πέρασαν τις διακοπές τους στην Κύπρο συνολικά 636.759 τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ η εκτιμώμενη πτώση του 15%- 18% αντιστοιχεί σε περίπου 95 και πλέον χιλιάδες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 αφίχθησαν 202.483 τουρίστες και στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού επικρατεί επίσης η προσδοκία ότι η εν λόγω μείωση θα καλυφθεί από παραδοσιακές αγορές όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, καθώς και από χώρες που καταγράφουν σχετική αύξηση τα τελευταία χρόνια και αναφέρουμε την Γαλλία και το Ισραήλ.

Σταθερές αγορές

Σταθερές αγορές για τον κυπριακό τουρισμό παραμένουν η Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία και κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Έφτασαν συνολικά 67.838 τουρίστες από την Ελλάδα, 46.396 από τη Γερμανία και 45.223 από τη Σουηδία.

Την ίδια ώρα σημειώνουμε ότι κατά το 2014 η Ελλάδα διοχέτευσε 100.949 τουρίστες προς την Κύπρο, η Γερμανία 86.394 και η Σουηδία 106.661.

Πάντως οι ξενοδόχοι και ο Γενικός Διευθυντής του συνδέσμου τους, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας, κάνουν λόγο για «συνολική αύξηση αφίξεων της τάξης του 6% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2014 και αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά την μείωση από την Ρωσική αγορά, η οποία συγκρατείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το 25%-30% που αναμενόταν και η οποία αντισταθμίζεται με αυξήσεις από τις άλλες παραδοσιακές αγορές του νησιού».

Μιλώντας στην «24» η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Ανίτα Δημητριάδου, κάνει λόγο για αύξηση τους πρώτους 6 μήνες του 2015 περίπου 6% και σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που οι αφίξεις εξαμήνου ξεπερνούν το 1 εκ περιηγητές».

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πολύ καλό εξάμηνο και οι προσδοκίες είναι να αξιοποιήσουμε τις υπόλοιπες αγορές που παρουσιάζουν αυξήσεις όπως, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία και Ισραήλ και να μειωθούν οι επιπτώσεις από την μείωση από την Ρωσία, ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη, που είναι διαχειρίσιμη μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η κ. Δημητριάδου.

«Παρακολουθούμε», τόνισε, «την κατάσταση μήνα με μήνα και ο Ιούλιος θα είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία του τουρισμού και τα επόμενα βήματα για φέτος».

Καταλήγοντας, η κ. Δημητριάδου είπε: «Θεωρούμε ότι ο χρόνος θα κλείσει με κάποια αύξηση στις αφίξεις και στα έσοδα, δηλαδή θα υπάρξει, θετικό πρόσημο σε σχέση με τον κυπριακό τουρισμό και αναμένουμε τα αποτελέσματα του Ιουλίου για να τοποθετηθούμε επακριβώς επί του θέματος».

«Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία αυτήν την στιγμή παρά την μείωση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Όσον αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι αναμένεται μείωση της τάξης του 10% στις αφίξεις από την Σουηδία και τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι το τέλος του χρόνου, η κ. Δημητριάδου είπε «δεν θα το έλεγα, αλλά αναμένουμε τα αποτελέσματα του Ιουλίου ο οποίος θα είναι καθοριστικός».

 

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!