Εντός του μήνα κατοχυρώνει η Κύπρος το χαλούμι


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται η κατοχύρωση του χαλουμιού, όλοι πρέπει να κατανοήσουν το θέμα αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε το συγκεκριμένο προϊόν στα χέρια άλλων χωρών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως στα μέσα του μήνα θα καταθέσει το φάκελο προς κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να αναφέρει που βρίσκεται το θέμα του χαλουμιού, ο Υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα «βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, είμαστε σχεδόν έτοιμοι ούτως ώστε να καταθέσουμε τον φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν γίνει όλες εκείνες οι ενέργειες προς την Επιτροπή ώστε αυτός ο φάκελος να τύχει της σωστής και ευνοϊκής μεταχείρισης».

Πρόσθεσε πως «γύρω στα μέσα του μήνα θα καταθέσω, ως αρμόδια αρχή το φάκελο και ευελπιστώ ότι περί τα τέλη του χρόνου το χαλούμι θα είναι κατοχυρωμένο αφού είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για μας, πρέπει να το προστατεύσουμε, είναι ένα εξαγωγικό όπλο για την Κύπρο, το οποίο μπορεί να δώσει πολλές λύσεις ακόμα και στην οικονομία μας».

Ανέφερε επίσης ότι «έχουν ακουστεί φωνές και ενστάσεις από διαφόρους» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «αυτές οι φωνές είναι αδικαιολόγητες. Πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια η οποία θα αποβεί, αν τελικά το κατοχυρώσουμε, προς όφελος όλων των παραγωγικών ομάδων του πληθυσμού, τόσο των τυροκόμων όσο και των προβατοτρόφων και των αγελαδοτρόφων».

Ο Υπουργός επανέλαβε «την θέληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να κατοχυρώσει αυτό το προϊόν και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το κάνουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «υπάρχει ένας φάκελος που προνοεί 51% χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος και το υπόλοιπο μπορεί να είναι αγελαδινό γάλα. Αυτός ο φάκελος θα κατατεθεί και ο Υπουργός Γεωργίας, δηλαδή η αρμόδια αρχή μπορεί να δώσει μια μεταβατική περίοδο 10 χρόνων για να προσαρμοστούμε σε αυτό το πρότυπο ξεκινώντας από ένα ποσοστό γύρω στα 20% σε αιγινό και πρόβειο γάλα».

Γι’αυτό συνέχισε «δεν είναι δικαιολογημένες οι φωνές που ακούγονται σήμερα. Υπάρχει ένα διάταγμα που προνοεί 23 και 35% (αιγινό και πρόβειο γάλα) και αν ξεκινήσουμε από το 20% διασκεδάζονται όλες οι ανησυχίες και οι ενστάσεις. Εάν στη πορεία δούμε ότι δεν τα καταφέρουμε υπάρχουν λύσεις» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή επιβάλλεται η κατοχύρωση αυτού του προϊόντος και όλοι πρέπει να το κατανοήσουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το προϊόν στα χέρια άλλων, αφού ήδη υποβάλλονται συνεχώς αιτήσεις για κατοχύρωση του ως εμπορικό σήμα».

Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι πριν λίγες μέρες υποβλήθηκε αίτηση από μια ελληνική εταιρεία και σημείωσε πως «αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση έτσι, σε λίγες μέρες θα υποβληθούν εκατοντάδες αιτήσεις. Γι’αυτό το λόγο επιβάλλεται να κατατεθεί ο φάκελος, να αντιμετωπίσουμε όλες τις αιτήσεις από άλλες χώρες και όταν το κατοχυρώσουμε (χαλούμι) νηφάλια να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή του γάλακτος του αιγινού και του πρόβειο γάλακτος και πως θα στηρίξουμε αυτό το προϊόν».

Επανέλαβε ακόμα ότι «με τον τρόπο που προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε σήμερα το χαλούμι βραχυπρόθεσμα δεν θα χάσει καμία παραγωγική ομάδα και μακροπρόθεσμα όλοι, μα όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και κυρίως η κυπριακή οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ