Επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας η κοινότητα Πυροϊου για τον Πρόεδρο της Βουλής

Ψήφισμα διαμαρτυρίας, με την ευκαιρία της 43ης επετείου της κατάληψης της Κοινότητας Πυροϊου από τα τουρκικά στρατεύματα, επέδωσαν για τον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρoεδρεύοντα της Βουλής Αδάμο Αδάμου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυροϊου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Πυροϊ».


Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η στρατιωτική επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο συνεχίζει τραγικά αδιάπτωτη για σαράντα τρία χρόνια.

«Η στρατιωτική κατοχή, ο βίαιος διαμελισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ογκώδης εποίκιση, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και ο εθνικός διαχωρισμός, που επιβάλλονται, παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος στο νησί. Σήμερα η Τουρκία που επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ακόμα ένοχη της επιθετικότητας της εναντίον ενός κράτους μέλους της ΕΕ και των ΗΕ,» αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τονίζεται παράλληλα ότι «Η παρούσα κατάσταση είναι βεβαίως απαράδεκτη και αποτελεί προσβολή στη διεθνή νομική τάξη και μια συνεχή απειλή στην σταθερότητα της περιοχής που πρέπει να επανορθωθεί επειγόντως. Τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου , παραβιάζοντας το χάρτη των ΗΕ και των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα από τους ανθρώπους αυτού του κράτους μέλους της ΕΕ».

Αναφέρεται, επίσης, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια λύση έως ότου συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη ένα πλαίσιο που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες όλου του πληθυσμού της Κύπρου.

«Για να είναι βιώσιμη η λύση και να αντέξει στο χρόνο, πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη, εφαρμόσιμη, οικονομικά βιώσιμη και συμβατή με τις αρχές της ΕΕ, τους νόμους και τους δημοκρατικούς κανόνες, και τη Συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα των ΗΕ,» προστίθεται, σημειώνοντας ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος και να απολαμβάνει την πλήρη κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της.

«Οι πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να συνεχίσουν το διάλογό τους στοχεύουν στην επιτάχυνση της αναζήτησης λύσης που έχει δημιουργήσει ένα νέο momentum για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι το Πυρόι κατελήφθη δύο ημέρες μετά τη συμφωνηθείσα εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 16 Αυγούστου 1974, με αποτέλεσμα οι 600 κάτοικοι του χωριού να παραμένουν για 43 χρόνια πρόσφυγες και να μην μπορούν ακόμη να το επισκεφθούν παρά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

«Εμείς οι Πυρογιάτες απαιτούμε την απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας – Λάρνακας που θα βοηθήσει στα μέγιστα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω Πυροϊου», προστίθεται.

Ο Κοινοτάρχης Πυροϊου Κωνσταντίνος Αδάμου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τους με τον Προεδρεύοντα της Βουλής είπε «Έχουμε κάνει έκκληση προς όλους να βρεθεί μια λύση για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις πατρογονικές τους εστίες. Οι συνομιλίες δυστυχώς έχουν καταρρεύσει. Εμείς ήμασταν υπέρ των συνομιλιών και απευθύνομε και έκκληση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως χειριστεί το θέμα Πυροϊου προσωπικά για τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας – Πυροϊου – Λάρνακας. Το λέω αυτό γιατί για 43 χρόνια λέγαμε ότι η περιοχή Πυροϊου είναι στρατιωτική ζώνη».

Από ότι βλέπουμε σήμερα και αναλύουμε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή Πυροϊου, συνέχισε, «η περιοχή αυτή είναι υποβαθμισμένη στρατιωτικά, γι’ αυτό θα παρακαλέσω πάρα πολύ τον Πρόεδρο πριν το τέλος της θητείας του να προσπαθήσει να γίνει η διάνοιξη του δρόμου η οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα τόσο το Πυρόι όσο και την ευρύτερη περιοχή Αθηένου και τους φίλους μας στη Λουρουτζίνα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αδάμου είπε ότι το θέμα είναι στάσιμο.

«Πριν την ανακοίνωση του οδοφράγματος Δερύνειας και Λεύκας, ήταν η σειρά Πυροϊου, την οποία ανακοίνωσε ο προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ανοίξει κανένα οδόφραγμα πριν από το Πυρόι. Είναι από εκείνο τον καιρό που είναι στάσιμο το Πυρόι. Σίγουρα υπάρχει και η πρόθεση από την απέναντι πλευρά, αλλά δεν είμαστε εδώ πάντα για να κάνουμε τα χατίρια της απέναντι πλευράς. Το Πυρόι είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα έκανε τη διαφορά. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια διαφορά θα κάνει αύριο το πρωί το άνοιγμα της Λεύκας, ενώ για κάποιον που δεν ξέρει που είναι το Πυρόι, εάν ανοίξει αύριο το πρωί θα καταλάβει ότι κάτι έχει γίνει στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Στο Πυρόι, συνέχισε ο κ. Αδάμου, δεν υπάρχουν δύο πόρτες. «Ο δρόμος Λευκωσίας -Λάρνακας ο οποίος περνά απ’ έξω από το Πυρόι είναι ο παρακαμπτήριος δρόμος, θα είναι συνεχόμενη ροή αυτοκινήτων και εισηγηθήκαμε πριν από δέκα χρόνια ο δρόμος αυτός να περιφραχτεί, δεν θα υπάρχουν σημεία ελέγχου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η άλλη πλευρά έχει διάθεση να συζητήσει το θέμα, ο κ. Αδάμου είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει.

«Ως ο τελευταίος που ήμασταν με τον κ. Ζακχαίο πριν 6 με 8 μήνες στο γραφείο του και είχαμε το θέμα αυτό ξανά στο τραπέζι, οι Τουρκοκύπριοι δεν το είχαν ενώπιον τους, καθότι περιμένουν αποφάσεις από άλλα κέντρα αποφάσεων. Τουλάχιστον ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής δεν είχε τίποτα μπροστά του για το Πυρόι. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Σήμερα το Πυρόι είναι στρατιωτικά υποβαθμισμένο. Ο δρόμος είναι έτοιμος να παραδοθεί, όπως και το χωριό είναι έτοιμο να παραδοθεί. Δεν υπάρχει στρατός στο Πυρόι», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ