Επισήμως σε προεκλογική περίοδο η Βρετανία

{loadposition ba_textlink}

Ακολουθώντας την παράδοση, αν και πλέον μετά την ψήφιση του νόμου που καθορίζει την πενταετή κυβερνητική θητεία η βασίλισσα δεν έχει επίσημο ρόλο στη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός Κάμερον θα επισκεφθεί το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να ανακοινώσει τη διάλυση της βουλής.

Στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στην οποία αναμένεται να τονίσει ότι οι ψηφοφόροι είναι αντιμέτωποι με μία ξεκάθαρη επιλογή: είτε τον ίδιο είτε τον Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών ως επόμενο πρωθυπουργό.

Ο κ. Μίλιμπαντ εν των μεταξύ θα προειδοποιήσει τους Βρετανούς επιχειρηματίες ότι οι Συντηρητικοί συνιστούν σαφή κίνδυνο για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, διακινδυνεύοντας τη θέση της χώρας στην ΕΕ.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται ως η πιο αμφίρροπη των τελευταίων δεκαετιών. Δύο δημοσκοπήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο έδιναν ακριβώς τα ίδια ποσοστά, 36% έναντι 32%, στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά αντιστρόφως. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», δήλωσε ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, ενός εκ των πολιτικών ηγετών που ευελπιστούν πως θα διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ενδεχομένως η μοναδική βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα είναι ότι δε θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε καθοριστικό παράγοντα εξελίσσεται η εκλογική μάχη στη Σκωτία, όπου το SNP της Νίκολα Στάρζτιον εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και περίπου 50 από τις 59 τοπικές έδρες, συντρίβοντας τους Εργατικούς σε περιφέρειες που ήταν παραδοσιακά προπύργιά τους. Ο κ. Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα που θέλει τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι μία χαλαρή συμμαχία με λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από τους Σκωτσέζους εθνικιστές και στήριξη ανά περίπτωση.

Κρίσιμο για τον προσεταιρισμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων θεωρείται το επταμερές τηλεοπτικό debate της προσεχούς Πέμπτης, όπου εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του SNP, του UKIP, των Πρασίνων και το Εθνικό Κόμμα Ουαλίας (Plaid Cymru).

Κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να είναι η οικονομία, το μεταναστευτικό, η ΕΕ και η διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ