Επιτελείο Μαλά: Τα μέτρα για παράνομη εργασία


Οι Κυπριακές Εκλογές μόνο στην EVOBET!

Διαβάστε επίσης γιατί κάποιος υποψήφιος να θέλει να κερδίσει ο αντίπαλος του και για τα Γερμανικά ΜΜΕ που “καίνε” τη χώρα τους για ξέπλυμα.


Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και επί των θεμάτων που γνωρίζει και όχι επί των θεμάτων που απλώς ασκεί κριτική. Ο καθένας κρίνεται την ώρα που είναι ενώπιος ενωπίων και την ώρα των πολιτικών αποφάσεων είναι καλό και για τον ίδιο και για τον λαό μας να υπενθυμίσουμε στο κ. Αναστασιάδη τις αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης. Να του υπενθυμίσουμε επίσης και τις πράξεις του Κόμματος του που αντί να στηρίξει την προσπάθεια την υπέσκαψε.

Η κυβέρνηση, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για τη πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα:

–  έχουν εισαχθεί σε όλα τα συμβόλαια για τα έργα του δημοσίου αυστηρότατες πρόνοιες για τις δεσμεύσεις κυρίως εργολάβου, ημερήσιες ποινές για παραβίαση σε ότι αφορά την τήρηση των όρων του συμβολαίου και την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, ποινές σε ότι αφορά την παράνομη και αδήλωτη εργασία. Έτσι καταφέραμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τις δυνάμεις που έχει τα έργα του δημοσίου να ελέγχουμε την αταξία που επικρατούσε παλαιότερα.

– Επιπρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι έχει εισαχθεί η υποχρέωση για κατοχή βεβαίωσης δήλωσης απασχόλησης, έτσι ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο του να μην δηλώνονται έγκαιρα στις κοινωνικές ασφαλίσεις και παράλληλα αυξήθηκαν οι ποινές για την παράνομη εργοδότηση, ενώ επίσης αποκλείονται από έργα του δημοσίου εργοδότες, οι οποίοι εργοδοτούν παράνομα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζουμε ακόμα πως αντέδρασαν κάποιοι, διότι φαίνεται ότι επιλέγουν να το ξεχνούν, όταν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσε στη Βουλή τροποποιημένους κανονισμούς σε ότι αφορά τους όρους απασχόλησης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία στοχεύοντας σε πιο αποτελεσματικούς έλεγχους. Οι κανονισμοί, λοιπόν, προνοούσαν δύο βασικά ζητήματα:

– Πρώτο, περισσότερες εξουσίες στους επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

– Δεύτερο, περιλαμβάνονταν μέσα σ’ αυτούς τους κανονισμούς, οι οποίοι περιέχουν κάποιους βασικούς όρους που βρίσκονται μέσα σε συλλογικές συμβάσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, τις βασικές αργίες ώστε να τερματίσουμε και να ελέγξουμε το φαινόμενο όπου απασχολούσαν τις αργίες κοινοτικούς εργαζόμενους για να μην απασχολούν Κυπρίους που θα ήταν αναγκασμένοι να τους πληρώνουν με βάση τους όρους της συλλογικής σύμβασης.

Τότε δύο κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, κατηγόρησαν την παρούσα Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει αστυνομικό κράτος με τον τρόπο και τις εξουσίες που θα είχαν οι επιθεωρητές. Εξουσίες που δεν περιέχουν τίποτα περισσότερο από τις εξουσίες που έχουν για όλες τις νομοθεσίες. Το άλλο δε είναι ότι η Κυβέρνηση προσπαθούσε να νομοθετήσει θέματα που υπάρχουν μέσα στις συλλογικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Υπουργείο Εργασίας μπροστά στο κίνδυνο να μην εγκριθούν αυτοί οι κανονισμοί και να εκφυλιστεί η προσπάθεια απέσυρε τους κανονισμούς.

Όλα αυτά έχουν γίνει τα πέντε τελευταία χρόνια στην Κύπρο, εκτός και αν ορισμένοι επιλέγουν να θυμούνται ότι τους βολεύει.

Όμως εμείς θυμόμαστε και την δεκαετία που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπεύθυνη να διαπραγματευτεί αυτή την διαδικασία ήταν η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Η Κυβέρνηση που σε μια απίστευτη έξαρση αρχοντοχωριατισμού όχι μόνο δεν διεκδίκησε περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. να έρχονται στην Κύπρο, αλλά ούτε καν απαίτησε εξαιρέσεις, εκπτώσεις ή απαλλαγές από κάποιες πρόνοιες της ελεύθερης διακίνησης.

Αντί, λοιπόν, η τότε Κυβέρνηση να προνοήσει, να προσμετρήσει τους οικονομικούς δείκτες, το ποσοστό ανάπτυξης της χώρας και να προστατεύσει καταρχήν την Κύπρο, προτίμησε να ικανοποιήσει τα αιτήματα ορισμένων μεγαλοεργοδοτών. Να τους διευκολύνει, δηλαδή, να εργοδοτούν φτηνό εργατικό δυναμικό που δεν θα είχε καμία απαίτηση για επαγγελματική ασφάλιση κ.ο.κ.

Γι’ αυτό, άλλωστε σήμερα δεν μας ξενίζει καθόλου η δήλωση Αναστασιάδη ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι πολύ ψηλός. Το αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών το γνωρίζουν πολύ καλά από τώρα. Και πάλι θα εργοδοτούνται ξένοι και όχι Κύπριοι. Σκοπός της πολιτικής τους όμως, όπως και ομοϊδεατών τους στην Ευρώπη, είναι να καταλήξουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν χαμηλόμισθες θέσεις εργασίες χωρίς καμία ασφάλιση, καμία κοινωνική πρόνοια, σχεδόν χωρίς δικαιώματα. Με αυτή την πολιτική φτωχοποιούνται  τα εργαζόμενα στρώματα, σπάνε την συνοχή του κοινωνικού ιστού. 

Να υπενθυμίσουμε ότι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την εκπαίδευση στις τεχνικές σχολές ώστε οι εργοδότες να βρίσκουν δικαιολογία ότι οι Κύπριοι δεν είναι καταρτισμένοι για να προσλαμβάνουν στις ίδιες θέσεις εργασίας ξένους με πιο χαμηλούς μισθούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από κάποιες εκλογές, ως Κυβέρνηση τότε, έδωσαν άδεια σε πέντε χιλιάδες ελληνοπόντιους να εγκατασταθούν στην Κύπρο∙ και αφού τελείωσαν οι εκλογές και αφού τους εκμεταλλεύτηκαν οι εργοδότες διότι ήταν πιο φτηνό δυναμικό, τους εγκατέλειψαν για να εργοδοτήσουν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό. 

Βέβαια θα αρκούσε και μόνο η αναφορά στην στάση τους απέναντι στους οικοδόμους απεργούς. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν μια λέξη υποστήριξης με την δικαιολογία ότι θα ήταν πολιτική παρέμβαση. 

Όλα τούτα καθώς και η παντελής απουσία από το πρόγραμμα τους συγκεκριμένων προνοιών ή αναφοράς στις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, αποδεικνύει ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ο ηγέτης της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργησης του κοινωνικού κράτους και διάσπασης της συνοχής του κοινωνικού ιστού και εκχώρησης του δημοσίου πλούτου στα χέρια των ιδιωτών.

Τώρα δεν είναι η ώρα η Κύπρος να πισωγυρίσει, τώρα είναι η ώρα να περάσουμε στην Νέα Εποχή. Με οικονομική ανάπτυξη, με ισότιμη κατανομή των βαρών και κοινωνική δικαιοσύνη. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ