Υποπτα δάνεια πολιτικών στο στόχαστρο της Βουλής

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Όπως αναφέρθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θα αποσταλεί στο συνεργατισμό επιστολή σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί να δοθούν στοιχεία για μελέτη τα οποία δεν θα δοθούν σε κανένα άλλο πέραν από χρήση εντός του κοινοβουλίου εκτός εάν ζητηθεί πρώτα γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία. Η επιτροπή αποφάσισε όπως μέσω της επιστολής της προς το συνεργατισμό θα ζητηθούν στοιχεία για δάνεια πάνω των 100.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, μη εξυπηρετούμενα, τα οποία δέχτηκαν προνομιακή μεταχείριση και τα οποία δεν τοκίζονταν από το τρέχον επιτόκιο αρχίζοντας από τα στελέχη του συνεργατισμού καθώς και δάνεια τα οποία έχουν διαγραφεί και αφορούν νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Είτε ύποπτα είτε ευνοϊκά

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης εξήγησε ενώπιον των καλεσμένων πως σκοπός της επιτροπής είναι να εντοπιστούν κάποια δάνεια είτε ύποπτα είτε ευνοϊκά είτε προνομιακά είτε χαριστικά κτλ. «Θα πρέπει να δούμε», τόνισε, «τι στοιχεία θέλουμε από τον Συνεργατισμό. Να ζητήσουμε γραπτώς τα στοιχεία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουμε ενώπιων μας. Κάποιοι μιλούσαν για αδιαφάνεια και ότι η Επιτροπή δεν δίνει τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της. Περασμένη φορά ζητήσαμε από την Κεντρική να μας δώσει στοιχεία, όπως και αυτή τη φορά από τον Συνεργατισμό. Η Επιτροπή θέλει τα στοιχεία για να τα επεξεργαστεί και να τα εξετάσει η ίδια και δεν προτίθεται να τα δώσει σε κανέναν άλλο τμήμα για χρήση εκτός κοινοβουλίου δίχως νομική γνωμάτευση», κατέληξε.
Κατά την τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος του Συνεργατισμού Ευθύμιος Πανταζής ανέφερε πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιου είδους δάνεια.

Στο ίδιο μήκος, ήταν και οι απαιτήσεις της επιτροπής και από τα συμβούλια της Ελληνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου καθώς και της Cyprus Popular Bank.

Σύσταση της λειτουργίας αρχείου επεξεργασίας δεδομένων

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγνωσε επίσης επιστολή του διευθυντή του τμήματος εποπτείας και ρυθμίσεων τραπεζικών ιδρυμάτων της ΚΤ Γιάγκου Δημητρίου, προς τον επίτροπο προσωπικών δεδομένων Γιάννο Δανιηλίδη, με την οποία τον ενημερώνει για τη σύσταση της λειτουργίας αρχείου επεξεργασίας δεδομένων.

Όπως αναφέρει η επιστολή, η Κεντρικής Τράπεζα ως υπεύθυνος επεξεργασίας γνωστοποιεί τη σύσταση και λειτουργία αρχείου επεξεργασίας και την κατάθεση στοιχείων στη βουλή και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Αντιλαμβανόμαστε, ότι δεδομένα από το συγκεκριμένο αρχείο τα οποία θα κατατεθούν από την ΚΤ στη βουλή, ενδέχεται να υποστούν μεταγενέστερη επεξεργασία για σκοπούς άσκησης των εξουσιών του διευθυντή του ΤΕΠ», σημειώνεται. Τονίζεται τέλος ότι λόγω της πρακτικής που έχει ακολουθήσει το γραφείο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε σχέση με τη γνωστοποίηση άλλων αρχείων από την ΚΤ, ζητά να επιβεβαίωση κατά πόσο η γνωστοποίηση είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου.