Επιτυχημένο μέσα στις προκλήσεις της πανδημίας το πρόγραμμα «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος»

Αναπροσαρμόζοντας τον προγραμματισμό του για το 3ο εξάμηνο του, με δράσεις που συμμορφώνονταν με τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας, ολοκληρώνεται σύντομα ο 8ος κύκλος του προγράμματος ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος» .

Υπενθυμίζεται πως το εταιρικό σχήμα του προγράμματος, που συγχρηματοδοτεί κατά 90% το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Ένταξης και Μετανάστευσης και κατά 10% η  Κυπριακή Δημοκρατία, με συνολικό προϋπολογισμό 200, 000 ευρώ,  αποτελείται από τον Δήμο Λεμεσού, ως συντονιστή και με εταίρους τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, τον Δήμο Γερμασόγειας, τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και τους συμβούλους Opinion & Action.

Σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο πρόγραμμα έχουν έμπρακτο αποτέλεσμα στη ζωή των μεταναστών στη Λεμεσό και αποβαίνουν προς όφελος όλων των δημοτών.

«Δεν θέλουμε οι μετανάστες να είναι αποξενωμένοι και απομονωμένοι. Είναι προς το συμφέρον μας, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία, να μάθουν για τον τρόπο ζωής στην Κύπρο, να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ΥΤΧ συνέβαλαν με τις δικές τους απόψεις στο πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19, και τόνισε πως «δεν είναι τυχαίο που τα αποτελέσματα της Λεμεσού ήταν αυτά που ήταν  και που ελπίζω να συνεχίσουμε να έχουμε, παρά τις πρόσφατες μικροανατροπές».

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι στηρίζουν την προσπάθεια και ιδιαίτερα τα στελέχη της δημοτικής υπηρεσίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς, «που εν μέσω πανδημίας, έδειξαν δεξιότητες προσαρμογής στις έκτακτες καταστάσεις και με την αξιοποίηση του διαδικτύου, έφεραν εις πέρας τις υπηρεσίες προς τους μετανάστες και τις επιπρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου είπε πως ο φετινός κύκλος του προγράμματος βρήκε όλους σε μια δύσκολη χρονιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, ωστόσο υπογράμμισε πως «καταφέραμε να αναπροσαρμόσουμε τις δράσεις μας για να ολοκληρώσουμε εν μέσω πανδημίας το έργο, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης για συνεχή στήριξη όλων των ομάδων, των δημοτών μας αλλά και των ΥΤΧ».

«Ως Τοπικές Αρχές θέλουμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τον ενεργό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, αποκλείοντας φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού αλλά και βελτιώνοντας της συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών», είπε και πρόσθεσε πως «η ζωή μας έχει αλλάξει, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση για το ρόλο των Τοπικών Αρχών».

Εκ μέρους του Δήμου και του ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς, ο Δήμαρχος Δώρος Αντωνίου ανέφερε πως η σημασία του προγράμματος «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος» ενισχύεται, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στο νησί μας.

«Είναι για το λόγο αυτό που σαν Δήμος και ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς προσπαθούμε με διάφορους τρόπους και δράσεις να βοηθήσουμε στην ένταξη των ΥΤΧ στην κοινωνία», είπε και υπενθύμισε πως η Λεμεσός αποτελούσε διαχρονικά μια πόλη με έντονη παρουσία μεταναστών, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πολύπολιτισμικότητά της.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, δήλωσε πως ο ρόλος των Τοπικών Αρχών είναι να διατηρήσουν αυτές τις καλές πρακτικές και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε δράσεις και προγράμματα για την ομαλή ένταξη των ΥΤΧ».

Το όφελος είναι διπλό, υπογράμμισε, αφού αφενός οι μετανάστες προσφέρουν στις ίδιες τις πόλεις με τη δραστηριοποίηση τους και αφετέρου, «η ομαλή ένταξή τους διασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία μιας πόλης».

Εκ μέρους του Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων μίλησε η λειτουργός Σοφία Θεοδοσίου, η οποία ανέφερε πως, λόγω των μεταναστών, η σύνθεση της κυπριακής κοινωνίας έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά με κυριότερο χαρακτηριστικό της την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα.

Υπενθύμισε πως στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, των ρατσιστικών συμπεριφορών, της γκετοποίησης, της συμμετοχής των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία και της συνεισφοράς στους στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία του τόπου.

«Μέσω ενός πλούσιου και πολυσχιδούς προγράμματος οι συνεργάτες μας στη Λεμεσό, εργάζονται για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην πόλη και επαρχία», ανέφερε και συνεχάρη το εταιρικό σχήμα «για το επιτυχές έργο, το μεράκι σας, τις άοκνες προσπάθειες σας για ομαλή συμβίωση όλων των πληθυσμιακών ομάδων που διαμένουν στη Λεμεσό».

Τις δράσεις του προγράμματος παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκκης, ο οποίος σημείωσε πως κατά το 3ο εξάμηνο του προγράμματος έγιναν αρκετές αλλαγές των προγραμματισμένων δράσεων του, με σκοπό να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα όλοι οι εταίροι.

«Αρκετές προγραμματικές δράσεις που θα είχαν μαζικότητα ακυρώθηκαν και στη θέση τους προστέθηκαν άλλες, έτσι ώστε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στη βάση του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.

Ο κ.Τρίκκης εξέφρασε τη θέση του πως ο προϋπολογισμός του έργου δεν έχει ενισχυθεί σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια, παρά το ότι η περίοδος εφαρμογής του αυξήθηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης του κονδυλίου.

«Το κεντρικό κράτος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις εμπειρίες μας και τη θέληση μας να προσφέρουμε δράσεις κοινωνικής στήριξης και ένταξης των μεταναστών», είπε και υπέδειξε ότι «χωρίς τις Τοπικές Αρχές δεν μπορούν να γίνουν επιτυχώς αυτές οι δράσεις γι αυτό πρέπει να ενισχυθούμε οικονομικά για να το πράξουμε».

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με ΥΤΧ, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα από την εμπειρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα.