Έρευνα 24Η: Τελικά, πόσο μας “άγγιξε” η κρίση; (pics)

Του Νικόλα Γεωργίου

Το 24Η, μέσα από μία παγκύπρια έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατό άτομα, επιχειρεί να δείξει σε ποιο βαθμό η κρίση επηρέασε τη ζωή μας. Είναι, όντως, τόσο τραγικά τα πράγματα; Μήπως μάθαμε στα πάρα πολλά και τα αρκετά μας φαίνονται λίγα; Υπάρχει, όντως, σοβαρό πρόβλημα; 

Στην έρευνα απάντησαν άτομα από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, εκ των οποίων 55 ήταν γυναίκες και 45 άνδρες. Η κατηγοριοποίηση των ηλικιών έγινε ως εξής: 18-24, 25-34, 35-49, 50-64 και άτομα άνω των 65 ετών.

Το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εργάζεται, είτε υπό καθεστώς ολικής, είτε μερικής απασχόλησης, το 44% ότι δεν εργάζεται, ενώ το υπόλοιπο 7% είναι συνταξιούχοι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ένα ποσοστό της τάξης του 27% των ανέργων είναι φοιτητές. Το ποσοστό ανεργίας, σαφώς και είναι ψηλό.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση κατά πόσο η οικονομική κρίση σας επηρέασε στις αγορές προϊόντων πρώτης ανάγκης. 

Μόνο 9 άτομα είπαν ότι έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ σε αυτό το θέμα, ενώ 23 είπαν ότι επηρεάστηκαν αρκετά. Αντίθετα, 62 συνολικά άτομα δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν λίγο εώς καθόλου στην αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης

Το ότι ένας στους τέσσερις, σχεδόν, Κύπριους έχει επηρεαστεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, είναι ένα γεγονός που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

 

Εκεί που φαίνεται ότι η οικονομική κρίση είχε μεγάλο αντίκτυπο ήταν στις αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών πολυτελείας, όπως αυτοκίνητα, ταξίδια και άλλα.

Συνολικά, ένα ποσοστό 68% δήλωσε ότι έχει επηρεαστεί πάρα πολύ ή αρκετά στο θέμα αυτό. Πολύς κόσμος έχει μειώσει δραματικά τα “περιττά” έξοδα, δίνοντας προτεραιότητα στα είδη πρώτης ανάγκης. Ποσοστό 14% ανέφερε ότι επηρεάστηκε λίγο, ενώ το 9% είπε πως η κρίση δεν είχε καμία απολύτως επίδραση στην αγορά προϊόντων ή και υπηρεσιών πολυτελείας.

 

Εκεί που φαίνεται ότι ο κόσμος συμφωνεί είναι στο κατά πόσο οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης συμβαδίζουν με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Μόνο 7 ερωτηθέντες απάντησαν καταφατικά, ενώ 45 δήλωσαν κατηγορηματικά όχι. Επίσης, 43 άτομα είπαν πως οι τιμές συμβαδίζουν μόνο σε κάποια από αυτά. Φανερή, η διαφωνία του κόσμου στο θέμα των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, αφού ένα ποσοστό 88%, συνολικά, διαφωνεί με τις υφιστάμενες τιμές.

 

Σε ερώτηση, σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης, ποσοστό 15% απάντησε πως έχει επηρεαστεί πάρα πολύ, ενώ 27% είπε πως επηρεάστηκε αρκετά. Το μεγαλύτερο ποσοστό, το 41%, απάντησε ότι η κρίση είχε μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και το 13% καθόλου. Ένα μεγάλο μέρος των Κυπρίων έχει επηρεαστεί, όπως καταδεικνύει ή έρευνα, στις εξόδους τους, στις αγορές και στη διακίνησή του, σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Στη συγκεκριμένη ερώτηση παρατηρείται ότι οι πολίτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτών που επηρεάστηκαν πάρα πολύ ή αρκετά (42%) και αυτούς που επηρεάστηκαν από λίγο εώς καθόλου (54%).

 

Τέλος, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το πως βλέπουν την έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

Οι απόψεις και πάλι διίστανται. Συγκεκριμένα, 49 ερωτηθέντες απάντησαν ότι είναι αισιόδοξοι πως, αργά ή γρήγορα, η Κύπρος θα εξέλθει από την οικονομική κρίση, ενώ 40 εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους. Είναι φανερό πως, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες (αποκοπές μισθών, κούρεμα καταθέσεων, μνημόνιο), η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει αισιόδοξη ότι η Κύπρος θα καταφέρει να ξεφύγει από τη δυμενή αυτή θέση.

 

Αφορμή για την παραπάνω έρευνα αποτέλεσε το γεγονός ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, πολλές καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά εξακολουθούν να φιλοξενούν χιλιάδες κόσμου καθημερινά. Τα Σαββατοκυρίακα δε, γίνεται το αδιαχώρητο. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται πως ο Κύπριος, παρά τις όποιες οικονομικές αντιξοότητες δεν βάζει σε δεύτερη μοίρα την καλοπέραση και τη διασκέδασή του

Παράλληλα, παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου, στον τομέα της οικονομίας και ότι αυτός εμπερικλείει.

Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός…“Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, γεγονός που αποδεικνύεται έμπραχτα στην Κύπρο του 2013.