Ερχεται η … ”μετά Ερογλου” εποχή;

Στο προβάδισμα του Μουσταφά Ακκιντζί έναντι του αντιπάλου του Ντερβίς Ερογλου αναφέρεται η πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα Πέμπτη 23/04.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «μετά Ερογλου εποχή», όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικά χρόνια με τον Ρ. Ντενκτάς .

Η αλήθεια στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων είναι ότι οι τουρκοκύπριοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η «μητέρα-πατρίδα» Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει στους τ/κ ιδιωτικοποιήσεις, η ανεργία κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ είναι γνωστό τοις πάσιν ότι τα κατεχόμενα ζουν και λειτουργούν υπό καθεστώς «τουρκικού μνημονίου», με την γειτονική χώρα νε επιβλέπει κινήσεις και καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αποχή στην εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας έφτασε το 38%, ποσοστό πολύ μεγάλο, δεδομένου ότι η διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, φλέγον και για την τ/κ κοινότητα, είναι γεγονός.

Τί είναι όμως εκείνο που σε προσωπικό επίπεδο ενισχύει την παρουσία του Ακκιντζί έναντι του Ερογλου;

Ο πρότερος έντιμος βίος, η κυπριακή καταγωγή και η ειλικρινής βούληση να λυθεί το Κυπριακό πέρα από τις βαρύγδουπες πολιτικές δηλώσεις για σκοπούς εντυπωσιασμού, αναμφισβήτητα δικαιολογούν την προτίμηση των ψηφοφόρων στον Μουσταφά Ακκιντζί έναντι του Ντ. Ερογλου.

Βεβαίως σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι οι ψηφοφόροι φρόντισαν να δείξουν την δυσαρέσκειά τους και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με την απόρριψη του λεγόμενου Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνοκυπριακή πλευρά κρατά στάση αναμονής και δεν προβαίνει σε οποιοδήποτε σχόλιο, πέραν της σαφούς θέσης που εκφράζεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη ότι η βούληση θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή. 

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα κατεχόμενα ότι θα στηρίξει τον Μουσταφά Ακκιντζί στον δεύτερο γύρο των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, δίνει σαφές προβάδισμα νίκης στον προοδευτικό υποψήφιο.

Συγκεκριμένα, το PTK, παρόλο που κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας του την πρώτη Κυριακή με την υποψήφιά του, Σιμπέλ Σιμπέρ, εξακολουθεί να έχει το ρόλο ρυθμιστή στον δεύτερο γύρο, καθώς το 22,51% είναι ποσοστό που μπορεί να δώσει τη νίκη στον Ακκιντζί.