«Εσωτερικός» πόλεμος σε τράπεζα με την Κεντρική σε ρόλο παρατηρητή

Η «24» αποκαλύπτει το παρασκήνιο, που εκτυλίσσεται σε μία ακόμη κυπριακή τράπεζα, χωρίς καμία παρέμβαση από την Εποπτική Αρχή

Της Αλεξίας Καφετζή 

Η εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να πάσχει παρά τις δεκάδες ευκαιρίες που είχε το νομοθετικό σώμα αλλά και η ίδια η Κεντρική, για να βελτιώσει τους όρους εποπτείας του συστήματος από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2013 και μετά. Μετά την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Κύπρου) που εξακολουθεί να μην βρίσκει αγοραστή, τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία σειρά από θέματα, έρχονται στην επιφάνεια και νέα προβλήματα με άλλη μικρή τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «24», στην Cyprus Development Bank υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα ανάμεσα στους μετόχους για το μέλλον της τράπεζας. Η «24» είχε αποκαλύψει στις 20 Μαΐου ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ασκήσει τον έλεγχο που έπρεπε στην CDB, καθώς υπάρχουν δάνεια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν δοθεί σε εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με μετόχους της τράπεζας και διευθυντές. Αυτά τα δάνεια, όπως γινόταν και πριν την κρίση ευρέως στο τραπεζικό σύστημα, δόθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, αλλά η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια που να υποδηλώνει ότι γνωρίζει για τα συγκεκριμένα δάνεια ή έχει ελέγξει την CDB για την συγκεκριμένη πρακτική.

Πέρα από τα δάνεια αυτά, οι μέτοχοι έχουν κληθεί από την Κεντρική να αυξήσουν τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, αλλά όπως πληροφορούμαστε υπάρχει σοβαρό θέμα ανάμεσα στους μετόχους της τράπεζας με πιθανούς επενδυτές που θέλουν να εξαγοράσουν την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, ένα γκρουπ επενδυτών από το Λίβανο θέλουν να εξαγοράσουν την τράπεζα και γι’ αυτό το λόγο προχώρησαν πριν από λίγο καιρό στην απόκτηση ενός μικρού ποσοστού, προκειμένου να εξετάσουν από μέσα τα βιβλία της τράπεζας και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της με σκοπό να δουν αν αξίζει να μπουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας.

Η ομάδα των επενδυτών από τον Λίβανο έχουν ως ηγέτη γνωστό τραπεζίτη, ο οποίος έχει περάσει από υψηλές θέσεις στην Goldman Sachs και άλλες επενδυτικές τράπεζες και όχι μόνο και θεωρούν ότι στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη από boutique bank που θα στόχευαν αποκλειστικά corporate πελατολόγιο, εκμεταλλευόμενοι την ανάπτυξη που έχει επιστρέψει σε ορισμένους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Την ίδια ώρα, οι υπάρχοντες μέτοχοι της τράπεζας κυρίως από την Ρωσία, ετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση προκειμένου να εμποδίσουν την εξαγορά.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας

Η Κεντρική Τράπεζα υπό τις οδηγίες του κ. Ορφανίδη και ο ρόλος που έπαιξε στην εποπτεία των τραπεζών ήταν ένας από τους κεντρικούς παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Από το 2013 και μετά, η νομοθεσία που επιβλήθηκε από την τρόικα και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από υπέρμετρα αυστηρά μέτρα που έχει προκαλέσει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφού οι τράπεζες πλέον φοβούνται και την σκιά τους. Μέσα σε όλα αυτά, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έχει αποδειχτεί… «τεφλόν» (αντικολλητικό τιγάνι), καθώς ξεχάστηκαν όλα τα σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν κατά τη θητεία της.

Τα «κόκκινα» δάνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα των υγιών κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς οι κανόνες που έχει θεσπίσει η Κεντρική Τράπεζα για τις τράπεζες δεν τους επιτρέπει να χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρήσεις. Η ρευστότητα που λείπει από την αγορά σήμερα λόγω των αυστηρών κανόνων της Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τους ξένους επενδυτές όσο ευνοϊκό κι αν είναι το κλίμα σήμερα.

Η χρηματοπιστωτική «ασφυξία» στην πραγματική αγορά είναι συνέπεια της ατολμίας των τραπεζών για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που με τη σειρά τους είναι συνέπεια των αυστηρών κανόνων που θέσπισε η Κεντρική Τράπεζα και της αδυναμίας της να ελέγξει την πορεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.